Profesoara Daniela Lica: „Copiii cu înalte performanţe sunt copiii care au părinţii în spatele lor, alături de ei şi au în casă cultura educaţiei”

0
Sursa foto: Agerpres

„Performanţa se poate obţine dacă avem un trio copil-părinte-profesor. Copiii cu înalte performanţe sunt copiii care au părinţii în spatele lor, alături de ei şi au în casă cultura educaţiei, cultura respectului pentru şcoală. În acest trio trebuie să facă sacrificii cu toţii. Toţi suntem părtaşi la un efort. Eu îmi simt elevul şi părintele ca partenerii mei, iar elevul este tot timpul în clasă partenerul meu”, spune Daniela Lica, profesoara de informatică din municipiul Ploieşti supranumită „antrenorul de genii”.

Agerpres a scris povestea profesoarei Danielei Lica, al cărei nume este cunoscut peste hotare datorită rezultatelor excepţionale pe care le-a obţinut împreună cu elevii săi la concursurile internaţionale.

Povestea de succes a acesteia a început odată cu revenirea în Prahova, după Revoluţie, moment care a însemnat şi o schimbare a destinului la catedră. Concret, în 1989, la Revoluţie, Daniela Lica preda într-o localitate din judeţul Iaşi, iar întoarcerea în Prahova, după momentul Revoluţiei, a însemnat pentru aceasta şi o schimbare a disciplinei predate la catedră.

„Revenirea în Ploieşti a însemnat îmbrăţişarea disciplinei Informatică la catedră. Cred că asta mi-a schimbat practic destinul la catedră. Iniţial eram profesor de Matematică, dar când am revenit la Ploieşti, după Revoluţie, catedrele disponibile erau de Informatică şi atunci am îmbrăţişat noua disciplină. Am terminat Facultatea de Informatică pentru a putea preda cu drepturi depline. Mi-a plăcut foarte mult să predau Informatică. Poate că şi atmosfera din clase a contact pentru că, odată ce am trecut la Colegiul ‘I. L. Caragiale’, copiii erau extrem de doritori de studiu şi aşa am creat o mare familie în colegiul meu şi aşa a început povestea mea, odată cu crearea acestei familii, în colegiu”, a povestit Daniela Lica.

Rezultatele cu elevii au apărut chiar din primul an, pe când preda la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploieşti, însă, odată cu mutarea la Colegiul „I. L. Caragiale”, acestea au venit în cascadă.

„Fiecare început este greu. Şi pentru mine ca profesor a fost foarte greu, am schimbat disciplina, am învăţat împreună cu elevii mei şi fiecare reuşită a fost notabilă, din punctul meu de vedere. În primul an de catedră de Informatică, am obţinut la Liceul Tehnologic ‘Elie Radu’, unde luasem atunci detaşare, o menţiune la Olimpiadă, faza judeţeană. Pentru mine a fost un moment foarte important, practic a fost prima mea reuşită. (…) Apoi, după ce am devenit titulară la Colegiul ‘Caragiale’, în 1993, practic aici performanţele notabile au venit imediat. În 1994 deja obţineam premii la faza naţională, în 1995 au început premiile la balcaniade. Primul meu olimpic la internaţională a fost Vali Gheorghiţă, care actualmente este director la Zurich, la Google”, spune Daniela Lica.

Aceasta recunoaşte că s-a întrebat cum de tot timpul găseşte elevi atât de pasionaţi, atât de doritori de a se depăşi. Răspunsul stă atât în tradiţia creată la Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”, cât şi în existenţa unui trio fără de care atingerea performanţei este greu de realizat.

„Este vorba despre o atitudine pe care o educăm la copii – să fie competitivi, să îşi dorească să ştie mai mult, să dorească să fie alături de copii care în fiecare zi sunt mai buni. E o atitudine pe care ar trebui să o dorim tuturor, nu doar celor care par a fi cireaşa de pe tort. Am avut mare noroc, cred că nu e puţin faptul că stai într-un colegiu cu o astfel de istorie şi tradiţie, dar tradiţia privind performanţele la Informatică în colegiu s-a creat cu timpul. E o tradiţie creată. Copiii pasionaţi de Informatică sunt atraşi de acest colegiu.

Cred că munca lor şi a oricărui copil va naşte performanţă în final, dorinţa de a lucra, plăcerea de a lucra. Sunt sigură că performanţa de o asemenea anvergură se poate obţine dacă avem un trio copil-părinte-profesor. Deci, copiii cu înalte performanţe sunt copiii care au părinţii în spatele lor, alături de ei şi au în casă cultura educaţiei, cultura respectului pentru şcoală. În acest trio trebuie să facă sacrificii cu toţii. Toţi suntem părtaşi la un efort. Eu îmi simt elevul şi părintele ca partenerii mei, iar elevul este tot timpul în clasă partenerul meu.

În afară, în educaţie, există teaching assistant, în care un profesor vine şi ajută astfel încât actul educaţional să aibă succes, să fie mai profund. Ar trebui să ne privim copiii ca o resursă în timpul orelor. Acesta ar fi un alt punct de care mă leg. Spuneam cândva că elevul devine actorul propriei educaţii. Trebuie să împuterniceşti elevul să participe la acest act”, explică Daniela Lica.

În cei 30 de ani de activitate, „antrenorul de genii” a obţinut, împreună cu elevii săi, peste 100 de medalii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, iar la Olimpiada Internaţională de Informatică a avut 7 elevi de-a lungul carierei care au reprezentat România şi s-au întors şi cu medalii.

Citiți continuarea pe Agerpres.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.