Opțional pentru elevii din clasele primare: „Start în aventura cunoașterii Universului”. Programa școlară, aprobată prin ordin de ministru

0
Sursa foto: pixabay.com

Elevii din clasele primare vor putea studia din această toamnă opționalul „Start în aventura cunoașterii Universului” (curriculum la decizia școlii), în care vor învăța despre sistemul solar, despre viața, călătoriile și roboții în spațiu ori despre meseriile viitorului, astronauți și cosmonauți. Programa școlară pentru această disciplină a fost aprobată prin ordin al ministrului Educației și publicată marți în Monitorul Oficial. Aceasta se va aplica începând cu anul școlar 2022—2023.

”Programa școlară <Start în aventura cunoașterii Universului> reprezintă o ofertă curriculară pentru disciplină opțională pentru învățământul primar, cu un semnificativ caracter inter- și transdisciplinar. Bugetul de timp este de o oră/săptămână pe parcursul a doi ani școlari, la alegere dintre clasele de învățământ primar, în funcție de particularitățile/specificul unității de învățământ și de nevoile de învățare, disponibilitatea elevilor și de bugetul de timp”, se arată în nota de prezentare.

Pentru clasele pregătitoare — a II-a, opționalul vine cu noțiuni generale de științele vieții, științele pământului și astronomie, în timp ce pentru clasele a III-a—a IV-a se propune aprofundarea acestora, realizarea de corelații inter- și transdisciplinare cu aplicabilitate practică.

”Disciplina se poate studia pe parcursul a doi ani școlari, primul an de studiu fiind la alegere din primii trei ani de învățământ primar — clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a (ciclul de achiziții fundamentale), iar al doilea an de studiu fiind la alegere din ultimii doi ani ai învățământului primar — clasa a III-a sau clasa a IV-a (ciclul de dezvoltare), necesită competențe specifice pentru fiecare an de studiu, cunoștințe minime de astronomie și științe spațiale, acestea fiind subordonate scopului disciplinei de a contribui la structurarea/exersarea și dezvoltarea competențelor STEAM prin abordări inter- și transdisciplinare”, se menționează în document.

Despre ce vor învăța elevii la această disciplină:

Clasa pregătitoare – clasa I – clasa a II-a

  • Explorarea Sistemului Solar:
    • Timpul – Ziua și noaptea; Anotimpurile; Vremea; Adaptabilitatea faunei și florei la alternanța zi-noapte și la schimbarea anotimpurilor;
    • Sistemul Solar – Planetele Sistemului Solar; Pământul; Luna;
    • Sunet, lumină – Surse de lumină; Poluarea luminoasă — cauze și efecte; Viteza sunetului. Viteza luminii.
  • Călători și călătorii în spațiu:
    • Viața în spațiu – Condițiile necesare vieții; Supraviețuire și adaptabilitate în medii extreme. Imponderabilitatea;
    • Roboți în spațiu – Sateliți artificiali; Rachete. Construirea rachetelor; Stația Spațială Internațională.
  • Meseriile viitorului – Vreau să fiu astronaut!; Astronaut, cosmonaut, taikonaut; Costumul de astronaut; Meseriile viitorului. Cariere spațiale.

Clasele a III-a – a IV-a

  • Explorarea Sistemului Solar:
    • Timpul: Mișcările Pământului – mișcarea de rotație, mișcarea de revoluție; Vremea. Fenomene meteorologice — cauze și efecte;
    • Sistemul Solar – Planetele Sistemului Solar; Exoplanetele, galaxiile, constelațiile; Eclipsele de Soare și de Lună.
    • Sunet, lumină – Propagarea sunetului. Ecoul; Propagarea luminii. Curcubeul, spectrul luminii; Poluarea luminoasă. Modalități de combatere a poluării luminoase; Reflexia și refracția luminii.
  • Călători și călătorii în spațiu:
    • Viața în spațiu – Supraviețuire și adaptabilitate în spațiu. Microgravitația; Echipamente în spațiu. Modulul lunar; Misiuni spațiale.
    • Roboți în spațiu – Sateliți artificiali. Misiunea și rolul sateliților. Construirea sateliților; Sisteme de comunicație, GPS; Lander, Rover. Modalități de realizare; Stația Spațială Internațională. Misiuni în spațiu; Misiuni desfășurate de NASA și ESA (Voyager, Hubble, Rosetta, James Webb etc.)
  • Meseriile viitorului – Vreau să fiu astronaut! – Rachetă — construcție și lansare. Distanțe în spațiu; Cosmonaut, astronaut, taikonaut — confecționarea unui costum de astronaut; Meseriile viitorului. Cariere spațiale.

”Prin utilizarea strategiilor interactive, precum Școli în mișcare — Metoda proiectelor sau Învățarea bazată pe proiecte, elevii sunt puși în situația de a observa, de a investiga și a analiza fenomene și procese din mediul înconjurător.  Prin stimularea creativității, a încrederii în sine, prin încurajarea activității în echipă se vizează atât formarea competențelor cheie cuprinse în profilul de formare al absolventului la finalul ciclului primar, cât și a competențelor transversale precum creativitatea, încrederea în sine, rezolvarea de probleme și colaborarea, autonomia în învățare”, spun autorii programei.

Evaluarea se va realiza prin feedback constructiv asupra activităților practice, a proiectelor realizate în perechi sau în echipă, a portofoliilor elevilor, a produselor realizate, se mai arată în document. Se recomandă folosirea autoevaluării și interevaluării pe baza unor grile de evaluare criterială, a unor liste de verificare, a unor fișe de observație/jurnal, adaptate particularităților grupului. Nu se vor acorda calificative elevilor.

Programa școlară pentru disciplina „Start în aventura cunoașterii Universului” a fost elaborată în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA) prin ESERO — Biroul European pentru Resurse pentru Educație Spațială din România.

Bianca Boroș, învățătoare la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, declara pentru SparkNews.ro în noiembrie, anul trecut, că pregătește, alături de alte două învățătoare din Brașov și Bacău, un opțional de astronomie pentru ciclul primar. Elevii săi aveau deja această oră dedicată descoperirii universului, iar astăzi învățătoarea este unul dintre autorii programei școlare pentru disciplina opțională „Start în aventura cunoașterii Universului”.

Ora de astronomie la clasa învățătoarei Bianca Boroș, de la Colegiul Național Bănățean din Timișoara (unul dintre autorii programei)

Citește și: Ora de astronomie, la clasele primare. Învățătoarea predă un opțional, face experimente cu elevii și duce tema spațiului cosmic la toate disciplinele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.