Calificative în loc de note la muzică, desen sau educaţie fizică, în gimnaziu. Ministrul Educației: „Este o provocare pe care o lansez public”

0

„Nu trebuie să ducem competiţia la vârste foarte fragede”, „nu trebuie să demotivăm elevii prin exagerarea importanţei acordate festivităţilor de premiere”, o soluție ar fi diminuarea goanei după note, iar ”acest lucru s-ar putea rezolva, spre exemplu, dacă în gimnaziu nu am mai acorda note de la 1 la 10 la discipline precum muzică, desen, educaţie fizică, ci am da calificative”, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Sorin Cîmpeanu a făcut aceste precizări în contextul discuțiilor pro și contra festivităților de premiere organizate la final de an școlar, generate de petiția publică lansată de învățătoarea Ana-Nela Popoveniuc de la Școala Gimnazială “Ion Creangă” din Bacău.

”Festivităţile de premiere sunt un aspect tradiţional în sistemul de învăţământ românesc. Sunt un aspect la care foarte mulţi dintre părinţi ţin şi foarte mulţi dintre profesori ţin. Pe de altă parte, avem competiţia care trebuie să fie încurajată. Având în vedere că principalele obiective ale proiectului <România educată> sunt, pe de o parte, încurajarea performanţei care se obţine doar prin competiţie, dar pe de altă parte, la fel de important, susţinerea echităţii, accesul egal la o educaţie de calitate, trebuie îmbinate aceste lucruri.

Nu trebuie să ducem competiţia la vârste foarte fragede, acesta este punctul meu de vedere. Nu trebuie să demotivăm elevii prin exagerarea importanţei acordate acestor festivităţi de premiere. Una dintre soluţiile pe care vă invit să le luaţi în calcul ar fi aceea a diminuării goanei pentru note, prezentă, din păcate, mult prea mult în şcoala românească, părinţii care vor neapărat note mari pentru copiii lor, că merită sau nu merită, părinții sunt subiectivi și pot să înțeleg asta, își doresc note mari pentru copiii lor, își doresc premii, dar acest lucru s-ar putea rezolva, spre exemplu, dacă în gimnaziu nu am mai acorda note de la 1 la 10 la discipline precum muzică, desen, educaţie fizică, ci am da calificative. Dând calificative cu <admis/respins>, o mare parte din această competiţie care nu este din spectrul competiţiilor benefice ar putea fi eliminată. Este o provocare pe care o lansez public”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Consiliul Național al Elevilor propune înlocuirea notelor la educație plastică, educație muzicală și sport cu un set de calificative – raport

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.