Ministrul Educației propune: Primii trei elevi din fiecare clasă să primească burse de merit, dacă au media generală peste 9

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că varianta prezentată de premierul Nicolae Ciucă ca bursele de merit să fie acordate elevilor care au media peste 9.80 ”poate fi luată în calcul”, însă el are o altă propunere: primii trei elevi din fiecare clasă să primească burse de merit, cu condiţia ca media să nu fie sub 9.

”Este o variantă care poate fi luată în calcul atâta vreme cât discutăm de merit, însă eu am o propunere şi mai bună: primele trei medii din fiecare clasă, primii trei din fiecare clasă, cu condiţia să nu fie sub nota 9 spre exemplu, putem coborî la 9, dar să fie primii trei cei mai buni”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Întrebat când se va lua o decizie în privinţa burselor, ministrul Educației a răspuns că deja se lucrează la ordinul de ministru. ”Lucrăm deja la ordinul de ministru şi o să ne consultăm, o să facem propuneri. O explicaţie de ce să nu aibă mai puţin de media 9: pentru că poţi ajunge în situaţia unor clase din care nimeni nu ia examenul de Bacalaureat şi totuşi să dai acolo burse de merit. Nu e în regulă. (…)

Voi susţine şi creşterea cuantumului burselor, şi creşterea bugetului de burse, și creșterea numărului de burse, dar pe baze mai corecte, iar acest lucru, ca să nu mai fie modificat de la un an la altul, să fie cuprins şi într-un proiect al unei legi a Educaţiei. Voi face tot posibilul să fie disponibil cât mai curând în consultare şi dacă se poate să parcurgă întreg procesul de validare până la finalul acestui an calendaristic, este foarte bine, iar din această lege să facă parte şi criteriul de acordare a burselor.

A fost o primă etapă prin care am adus spre normalitate în situaţia dată aceste reguli, nu este varianta perfectă, o spun şi o recunosc, dar prin consultare sunt convins că împreună vom ajunge la o variantă care să fie foarte bună şi foarte stabilă şi în interesul copiilor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

”În loc să te bucuri că poți lua o bursă de studiu, dacă într-adevăr îndeplineşti toate condiţiile, care se acordă de la 7.50 şi care este 150 de lei pe lună, anul ăsta, reclami faptul că nu mai iei bursa de merit care era 100 de lei. Păi e mai mult, 150 de lei pe lună, doar că nu se mai numeşte de merit. Acum dacă alergăm toți după coroniţe şi merit, nu cred că este bine, iar în mine nu o să găsească un partener în această problemă. O să găsească un partener în mărirea cuantumului burselor pentru cei care într-adevăr fac performanţă”, a mai spus ministrul.

”Am mărit deja doar de anul trecut, până anul acesta, bursa de performanţă, de la 100 la 500 de lei, aş vrea să ajungă chiar la 1.000 de lei pe lună bursa de performanţă, aş vrea să cresc cuantumul pentru bursele sociale, bursele sociale să ajungă exact la acei elevi care au într-adevăr nevoie din perspectivă socială, economică sau medicală, să poată fi cumulate, în aşa fel încât un părinte care are copii care înţeleg importanţa şcolii să înţeleagă şi el, la rândul lui, că  trimiţându-şi copiii la şcoală, prin suma mai multor burse, s-ar putea să ajungă mai mult decât salariul lui, pentru care munceşte în fiecare zi”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Teste de antrenament, clasa a VIII-a. Sorin Cîmpeanu: Vor fi şi vor fi cât de curând posibil. Aceste teste ajută elevii şi îi motivează în a se pregăti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here