Sorin Cîmpeanu estimează că următoarele teste de salivă pentru elevi vor ajunge în școli „peste o săptămână, două săptămâni”

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că testele de salivă pentru elevi ar putea ajunge în școli într-o săptămână sau două, în condițiile în care achiziția din lotul 1 a fost contestată. ”Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, care dintr-una s-au transformat în trei, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marți seara, la Digi 24.

”Din fericire, înțeleg că, blocată fiind licitația pentru lotul 1, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația din lotul 2. E important să fie aceste teste. 236 de cazuri confirmate prin teste PCR am avut prin utilizarea a 1,5 milioane de teste săptămâna trecută. Înseamnă mult față de 111 cazuri confirmate din 13 milioane. Înseamnă că elevii, părinții s-au obișnuit mai mult decât erau cu utilizarea acestor teste. (…) Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim (n.red. – vor fi teste în școli)… Se fac eforturi în acest sens”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

În privința trecerii școlilor în online, ministrul Educației a arătat că Ministerul Sănătății și INSP au comunicat că nu există motive în acest moment pentru închiderea școlilor. ”Dacă se va ajunge la o obligativitate a trecerii în online, atunci acest lucru ar trebui să se facă în funcție de mai mulți parametri, printre care și presiunea care se pune pe spitale și pe secțiile de ATI”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai spus că, potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății în vigoare, în localitățile cu rata de incidență sub 3 la mie, ”școala se derulează cu prezență fizică, fără niciun fel de restricții, cu condiția respectării regulilor sanitare, iar peste 3 la mie este nevoie ca personalul să fie vaccinat într-o proporție mai mare de 60%”.

În București sunt 54 de școli unde pragul de vaccinare în rândul personalului este sub 60%. ”Dacă Bucureștiul săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie, acele 54-55 de școli care nu au rata de vaccinare vineri – pentru că ziua de raportare este vineri – de 60%, vor trebui din păcate să treacă în online. Dar sunt multe școli în care și o persoană sau două persoane dacă se mai vaccinează, depășesc pragul de 60%, dintre aceste 54”, a explicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că ultimele cifre arată că, până la acest moment, s-au vaccinat 456 de mii de elevi. ”Ne apropiem totuși de 40%, știut fiind faptul că avem și acea categorie de 12-15 ani în care avem doar 137 de mii de elevi vaccinați, pentru că vaccinarea a fost posibilă mai târziu pentru această categorie de vârstă”, a precizat ministrul.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.