Școala în perioada Crăciunului: Calendarul cu provocări, cutia poștală, ShoeBox, cel mai frumos brad și ”prietenul secret” FOTO

0
În clasa învățătoarei Mona Vlai...

Elevii intră în vacanța de iarnă pe 23 decembrie, însă până atunci ei trăiesc un pic din magia Crăciunului la școală. Am cules de la învățători și profesori câteva idei puse în practică la clasă sau în școlile în care predau, printre ele numărându-se calendarul cu provocări zilnice, jocuri precum ”Un prieten secret”, cutia cu scrisori, concursul ”Cel mai frumos brad” sau ”Cea mai frumoasă clasă”, târguri organizate la nivel de școală ori inițiative ale copiilor pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Am descoperit totodată spații decorate de Crăciun, iar lista rămâne deschisă și o vom completa pe măsură ce primim noi imagini din școală.

24 de bilețele cu 24 de provocări

Elevii din clasa învățătoarei Mihaela Mirela Șerban de la Liceul Tehnologic ”Sf. Antim Ivireanu” București au calendarul cu provocări în luna decembrie. În fiecare zi, până la Crăciun, ei au o ”misiune” de îndeplinit (chiar și acasă, în weekend, în familie), iar prima dintre ele a fost să-și aleagă ”un prieten secret” căruia să îi facă surprize până în ultima zi de școală.

”Cum se desfășoară jocul? Întâi de toate am scris bilețele cu numele copiilor. Aceștia au extras un bilețel și au avut ca sarcină să-l țină minte și să nu-l divulge. Cel care a extras un bilețel cu nume va avea bucuria de a lăsa mesaje sau de a face surprize simbolice, dar plăcute, zilnic, la școală. E important ca cel care primește mesajele să nu știe din partea cui vin. Vreau să le transmit copiilor prin acest joc că pot alege să fie buni, prin blândețe, iubire și acceptare, că pot să fie darnici fără să aibă așteptări prea mari, contează starea de bine pe care ne-o cultivăm, iar eu militez pentru asta. La finalul acestei perioade a bucuriei, fiecare va afla cine i-a fost prieten secret și va fi rugat să pregătească un mesaj de mulțumire”, a scris învățătoarea pe blogul personal.

Între cele 24 de ”provocări” lansate copiilor în această perioadă se mai numără un club de carte (copiii citesc în fiecare zi de vineri), o vânătoare de luminițe prin oraș, goana după surprize (copiii au căutat surprizele ascunse de Moș Nicolae în clasă), o zi la patinoar și o scrisoare pentru Moș Crăciun.

Cutia cu scrisori

Sala de clasă în care învață elevii învățătoarei Consuela Colțan de la Școala Gimnazială nr. 280 din București este ca un mic atelier de Crăciun. Pe lângă elementele de decor, copiii au parte de activități în spiritul sărbătorilor: ”Continuăm să ne păstrăm propriile <tradiții>: calendarul cu provocări zilnice, scrisorile către Moș Crăciun puse în cutia noastră poștală, prezența Marelui Alb, care ne aduce cărți cu ocazia sărbătorilor de iarnă și participarea la Târgul de Crăciun.” Târgul va avea loc săptămâna viitoare, în curtea școlii, iar elevii tuturor claselor primare din școală vor vinde obiecte și decorațiuni confecționate de ei.

”Bănuții strânși vor fi donați copiilor mai puțin norocoși din familiile nevoiașe. De asemenea, toți elevii și profesorii școlii au participat la campania națională de Crăciun <Zâmbetul din cutie>, organizată de Asociația Șansa Ta, în parteneriat cu ISMB. Cu această ocazie, au fost donate sute de cutii cu cadouri pentru copiii din cele mai sărace 17 județe ale țării. Astăzi, ne-am înscris la Târgul de Crăciun „Fabrica de jucării”, organizat de Primăria Municipiului București și PROEDUS. Micii negustori pot expune într-o căsuță special amenajată și pot comercializa lucrările realizate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 280. Banii obținuți vor fi donați”, spune Consuela Colțan.

Daruri în Shoebox

Elevii învățătoarei Cornelia Melcu (Școala Gimnazială Nr. 9 ”Nicolae Orghidan” Brașov) au ales și ei să dea mai departe, către copii cu nevoi speciale. Au pregătit cadouri în Shoebox și le-au oferit copiilor de la Centrul de hipoacuzici. Acum, ei sunt în așteptarea mult doritului ”Secret Santa” și vor susține un concert de colinde altfel. ”Fiecare copil învață un colind vechi pe care îl cântau părinții sau bunicii în copilărie. Vor cânta și vor spune și zona de unde provine colindul. Am început sărbătorile cu Ziua Școlii, care este 6 decembrie, când am purtat costum național și am jucat Kahoot despre România și despre școala noastră”, povestește învățătoarea.

Decorațiuni din inele de lemn

De o provocare în ton cu sărbătorile au parte și copiii din clasa învățătoarei Floriana Grozavu (Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Călărași): din inele de lemn, primite de la reprezentanții unei firme de cherestea în cadrul unui atelier pe tema prelucrării brute a lemnului, ei vor realiza  decorațiuni pentru masa de Crăciun, mentorați de trei eleve din fosta clasă a învățătoarei – Riana, Pati și Georgi. ”Părinții ne vor urmări pe platforma Zoom în timpul activității și ne vor asculta cântând. De asemenea, în fiecare zi avem o provocare în clasă, utilizând calendarul de la Twinkl”, precizează învățătoarea.

Vouchere în cutia Moșului

Atmosfera de sărbători în clasa învățătoarei Elisabeta Mînecuță de la Școala Gimnazială nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” Brașov a început de Sf. Nicolae, când copiii au descoperit ”surprizele din ghetuțe”, dar și un erou care ”i-a fermecat” – Spărgătorul de nuci: ”După vizionarea poveștii, acesta a sosit în clasa noastră lângă șemineu. Ghetuța jucăușă i-a invitat pe copii la un Bingo cu cuvinte din poveste. Am ascultat Ghetuțele toate ghetuțele și am discutat la Dezvoltare Personală despre comportamentul personajelor, folosind tehnica predicțiilor. Am fost impresionată că au reținut un mesaj deosebit din poveste: Diferit nu e urât.”

În fiecare zi, pe flipchart-ul din clasă sunt patru șosete, mai relatează învățătoarea, iar într-una dintre ele se află o surpriză plăcută pentru următoarea zi: ”Astfel, săptămâna trecută, elevii au descoperit jocul Bomboanelor m&m, jocul Pune coada măgarului și cutia poștală cu vouchere de decembrie. Cei care adună 10 vouchere pentru scris frumos, ordonat, au dreptul de a pune la poșta clasei Scrisoarea către Moș. Elevii au descoperit și un pliculeț de ceai într-o șosetă, ceea ce înseamnă că marți (n.red. – astăzi) va fi Ziua în care vom bea un ceai cald și vom mânca turtă dulce deoarece am ajuns la lecția cu grupul de litere ce.” 

Cea mai frumoasă clasă. Bomboane pentru colegi și profesori

La Şcoala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” din Cudalbi, Galați, vor fi organizate două concursuri cu ocazia Crăciunului: „Cel mai frumos brad” (ciclul primar) și „Cea mai frumoasă clasă decorată de Crăciun” (ciclul gimnazial). Potrivit învățătoarei Anca Dediu, în școală va avea loc și o expoziție cu lucrările copiilor și va fi susținut un concert de colinde online.

În clasa învățătoarei Alina Toader de la Școala Gimnazială „Constantin Ivănescu” Poșta Cîlnău, județul Buzău, copiii desfășoară proiectul „Atelierul dulce” și fac bomboane de ciocolată pe care le oferă colegilor și profesorilor. Tot aici întâlnim un brăduț mai special, realizat dintr-o scară de lemn. Învățătoarea spune că în acest an și-a dorit un brad neconvențional și iată ce a ieșit:

Decorațiuni și brad din conuri pictate

Elevii Şcolii Gimnaziale „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iaşi, sunt implicați într-un proiect destinat copiilor din familiile defavorizate. ”Copiii au făcut decorațiuni de iarnă, acestea sunt scoase la vânzare, iar banii care rezultă sunt donați pentru proiectul preotului Dan Damaschin din Iași, care îmbracă de iarnă 10.000 de copii”, povestește Petronela Petrea, directorul școlii.

La școala din Fibiș, județul Timiș, elevii pregătesc un brad de Crăciun din conuri pictate, ”câte unul pentru fiecare suflet din școală (elevi, dascăli, personal nedidactic și auxiliar)”, spune învățătoarea Mona Vlai. În sala de clasă în care predă, copiii se bucură de un mic decor de sărbători, care îi poate inspira în crearea propriilor povești de Crăciun.  

O ”serbare magică” și ”pădurea oamenilor de zăpadă

Gabriela Șerban, învățătoare la Școala „Henri Mathias Berthelot” din Ploiești, va organiza săptămâna viitoare, la Teatrul ”Toma Caragiu” din oraș, un spectacol dedicat României. ”Sper să îi facă pe părinți să lăcrimeze și să le amintească cât de unic este să fim români. În fiecare an, eu organizez o serbare magică de Crăciun, pentru a celebra iubirea din familie, în martie serbez mamele, iar la finalul anului organizez împreună cu părinții o petrecere pentru copii. Nici pandemia nu ne-a oprit din tradiția noastră, iar anul acesta vă invităm să fiți alături de noi. La nivelul școlii, am lucrat obiecte decorative cu tematică de iarnă și le-am vândut la Târgul Orășenesc, banii fiind folosiți în scopuri educative”, precizează învățătoarea.

Școala în ”straie” de Crăciun este și pentru micuții din clasa învățătoarei Luminița Angelescu, de la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Pitești. ”Am început de Moș Nicolae și în fiecare zi avem parte de bucurii. Am decorat clasa, am împodobit bradul, avem cutia pentru scrisori, iar astăzi am făcut pădurea de oameni de zăpadă și celelalte ornamente. Mâine continuăm și vom începe să scriem scrisorile. Îmi place să fac spațiul ca o poveste. Cântăm colinde, dăruim celor nevoiași, bem ceai și scriem felicitări”, declară învățătoarea.

Poșta Crăciunului

La Școala Gimnazială ”Traian” a fost creată ”Poșta Crăciunului”, unde copiii pot lăsa scrisori, mesaje sau felicitări. Ideea a fost promovată de Anca Tîrcă și pusă în practică zilele trecute la școala din Craiova. Imaginile ne-au fost transmise de învățătoarea Diana Brătucu, directorul școlii:

”Găsește-ți numele de elf!”

La Școala Gimnazială nr. 7 din Buzău, elevii învățătoarei Cristina Tacu (clasa a IV-a) au și ei un Calendar Advent și fiecare zi este o provocare. ”Am pregătit – <gătit> cum spun copiii – clasa de sărbătoare, am împodobit împreună bradul în clasă, apoi după atâta muncă, lângă brad, am băut o ciocolată caldă, timp în care am povestit cum petrecem noi sărbătorile acasă în familie, obiceiuri, tradiții. Altă zi, altă provocare: Ziua felicitărilor de Crăciun. Copiii au confecționat felicitări, apoi le-am scris și le vom trimite bunicilor de Sărbători. Am organizat un atelier, ”Atelierul lui Moș Crăciun”, și fiecare copil decorează, pictează figurine de ipsos (globulețe, brăduți, Moș Crăciun, steluțe) care vor deveni podoabe pentru brad sau daruri pentru cei dragi. Pe data de 8 decembrie, am strâns produse alimentare și produse de igienă pentru bătrânii din azilele de bătrâni și încercăm să facem o bucurie bunicilor noștri rămași singuri. Copiii învață să fie darnici și buni cu cei mai în vârstă, bolnavi și singuri. Această activitate o desfășurăm în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă și de Paște. 

Cel mai așteptat moment este însă Secret Santa, căruia i-am acordat o mare importanță și am încercat să fim ajutoarele lui Moș Crăciun. Sub sloganul <Fii și tu un MOȘ mai mic>, am cântat, ne-am ales numele de elf, am propus titluri de cărți de Crăciun și, nu în ultimul rând, a avut loc marea extragere. Fiecare copil a extras un bilețel cu numele unui coleg căruia îi va face o mare bucurie. Totul trebuie să fie o mare surpriză. Titluri de cărți pe care le vom lectura în această perioadă: Poveste de Crăciun, de Ch. Dickens, Mărețele aventuri ale porcului de Crăciun, de J.K.Rowling, Crăciunozaurul, de Tom Fletcher, lista însă rămâne deschisă”, povestește învățătoarea Cristina Tacu.

Vezi și: Imagini din școală: Copiii-spiriduși împart scrisorile. Poșta Crăciunului, organizată la Școala Gimnazială ”Alexandru Ciucurencu” din Tulcea 

Puteți să ne scrieți și să ne trimiteți imagini cu activitățile desfășurate în această perioadă/spații decorate de Crăciun la adresa de e-mail stiri@sparknews.ro. 

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.