Ministrul Educației: Ordinul comun nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că joi vor fi distribuite 6,5 milioane de teste de salivă în toată ţara. ”Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor”, a explicat ministrul. Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a precizat că şcoala va putea să înceapă cu prezenţă fizică a doua zi după ce rata de infectare a coborât sub pragul de 3 la mie.

Voi face o serie de clarificări cu privire la ordinul comun al Ministerului Educaţiei – Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei luni. Odată cu publicarea acestui ordin de ministru, nu ne mai raportăm la ziua de vineri din perspectiva ratei de infectare, ci doar din perspectiva ratei de vaccinare. Acestea sunt prevederile ordinului în vigoare. Pe cale de consecinţă, conform prevederilor Ordinului 5.338, şcoala va putea să înceapă cu prezenţă fizică a doua zi după coborârea ratei de infectare în localitate sub pragul de 3 la mie”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

El a adăugat că pentru localităţile în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie rămâne în vigoare criteriul ratei de vaccinare, vineri fiind ziua de referinţă.

„La nivelul zilei de ieri erau 730 de localităţi în România care aveau o rată de infectare mai mare de 3 la mie. Ministerul Educaţiei a publicat şi va publica zilnic rata de infectare pe site-ul Ministerului Educaţiei, în aşa fel încât să poată fi luate deciziile cu referinţă la această rată de infectare”, a menţionat acesta.

În ceea ce privește testarea elevilor, Sorin Cîmpeanu a anunţat că joi vor fi distribuite 6,5 milioane de teste de salivă în toată ţara.

„Conform informării primite chiar azi de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, s-au semnat două ordine de distribuţie ale comandantului acţiunii, de distribuţie a testelor în teritoriu. În total, vor fi distribuite, astăzi, 6,5 milioane de teste în teritoriu, formate din 1,5 milioane, plus 5 milioane, conform fiecăruia dintre cele două ordine ale comandantului acţiunii, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate pentru primul lot. Termenele de livrare – 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie. Din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi. Să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări”, a spus Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul a menţionat că ordinul comun de miniştri Educaţie – Sănătate prevede foarte clar că aceste teste se pot face în şcolile în care cadrele didactice au disponibilitatea de a le face iar infrastructura şcolii permite testarea.

„Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face. Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare”, a explicat acesta.

Cîmpeanu a afirmat că împreună cu Ministerul Sănătăţii va fi găsită foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video, uşor de înţeles.

„De asemenea, am primit oferte din partea colegilor de la universităţile de medicină şi farmacie de a sprijini un minim instructaj pentru administrarea acestor teste prin intermediul medicilor, rezidenţilor şi chiar studenţilor de la universităţile de medicină”, a adăugat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.