Sorin Cîmpeanu: Testarea de către personal medical în şcoli ar bloca acest proces de screening. Așteptăm procedura de administrare

0

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că testarea elevilor de către personal medical în şcoli ar bloca în prima clipă acest proces de screening, adăugând că Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor şi aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii o procedură înainte de distribuirea acestor teste, în caz contrar ar fi „un dezastru”, relatează Agerpres.

„Susţinem total testarea gratuită în şcoli, atât pentru elevi, preşcolari, personal didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. (…) Personal specializat înseamnă personal medical. Ştiţi foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci, testarea de către personal medical în şcoli ar bloca în prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, întrebat în legătură cu solicitările din sistemul de educaţie ca aceste teste să nu fie administrate elevilor sub supravegherea cadrelor didactice.

Despre ce variante ar avea Ministerul Sănătăţii în acest sens, Sorin Cîmpeanu a spus: „Nu vreau să răspund la această întrebare. Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor”.

„Am solicitat elaborarea acestei proceduri la nivelul Ministerului Sănătăţii. Trebuie să o avem la timp, înainte de venirea testelor în şcoli, pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum să le folosim”, a adăugat Cîmpeanu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat, joi, Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat la Digi 24 că procedura va fi simplă și că va putea fi făcută și de cadre didactice în școlile care nu au personal medical.

”Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. (…) S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală”, a spus Andrei Baciu.

Citește și: Ministerul Sănătății a respins propunerea ca școlile să fie deschise în localitățile cu incidență sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.