Echipe mobile pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani în școli: ”Nu există sancțiuni pentru părinții care nu vor completa formularele”

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seara, la Digi 24, că formularele prin care părinții își pot da acordul pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani vor fi distribuite în școli în data de 13 septembrie. Ministrul a explicat că părinții vor avea de răspuns la două întrebări și a precizat că, în funcție de opțiunile exprimate, vor fi organizate echipe mobile în școli pentru vaccinarea copiilor. ”Nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde”, a spus Sorin Cîmpeanu.

”La începutul acestei săptămâni, am desemnat la nivelul fiecărei școli o persoană care să aibă atribuții în domeniul protecției sanitare și care să aibă o atribuție punctuală de asigurare a legăturii între reprezentanții DSP și părinți, pentru a explica părinților care sunt avantajele și care este necesitatea vaccinării. Pentru ca mai apoi, la începutul școlii, părinții să se poată pronunța în cunoștință de cauză cu <da> sau cu <nu> la întrebarea <Sunteți de acord să vă vaccinați copilul?>: <Da> sau <Nu>. Să fie un acord expres, dar informal. În prealabil, vor fi întrebați dacă s-au vaccinat deja…”, a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a precizat că formularele vor fi distribuite odată cu începerii școlii, pe 13 septembrie. Întrebat dacă există un termen-limită până la care trebuie aduse formularele, ministrul Educației a răspuns: ”Este greu să definești un termen-limită, dar trebuie să fie un termen rezonabil. Va depinde de comunicarea fiecărui diriginte… ”

Dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea <Copilul este vaccinat sau nu?> și mai apoi la întrebarea <În cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?> Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde. Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai arătat că scopul final al acestui demers este organizarea de echipe mobile pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani în școli.

Pentru acei părinți care vor decide că sunt de acord cu vaccinarea să putem organiza echipe mobile, așa cum a anunțat colonelul Valeriu Gheorghiță, în acele școli, în care există 2-3-5-10-20-30-40 de copii… acele echipe să aibă la dispoziție și numărul de doze adaptat…

Pe de altă parte, vă mai spun încă ceva… Am așa un puseu de sinceritate, să vedem și noi cum stăm, ca să ne eliminăm orice iluzie. Riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu <nu>, dar atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem ca școlile să fie un mediu sigur”, a declarat ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here