Sorin Cîmpeanu: Dacă vom avea concurs de admitere în liceu, acesta va fi voluntar și va fi organizat înainte de Evaluarea Naţională

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, referitor la propunerea din proiectul ”România Educată” privind posibilitatea liceelor de a organiza concursuri de admitere înaintea Evaluării Naţionale, că acestea vor fi voluntare şi vor avea loc în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, transmite Agerpres.

„Dacă vom avea concurs de admitere în liceu, acesta va fi voluntar. Acest concurs va fi înainte de Evaluarea Naţională. Acest concurs se va baza pe curriculum-ul existent deja. Acest concurs va fi organizat în toate şcolile în aceeaşi zi, cu începere la aceeaşi oră. Acestea sunt lucrurile clare. Cât priveşte întrebarea dacă vor susţine şi examen de Evaluare Naţională şi concurs urmează să răspundem”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern, în care s-a adoptat memorandumul privind proiectul „România Educată”.

Ministrul Educației a arătat că sunt multe alte ipoteze în discuţie care vor face obiectul consultărilor privind implementarea proiectului.

Potrivit ministrului, acest examen de admitere ar putea să fie organizat din 2023.

„Sigur este nevoie de timp pentru un Bacalaureat bazat pe competenţe, este nevoie ca întreg ciclul liceal să fie parcurs în acest fel. Dacă legea va fi adoptată conform planului, după acest moment, vom avea de elaborat legislaţia subsecventă, după care, cel mai devreme la începutul anului viitor, putem să introducem acele schimbări. Cu alte cuvinte, este foarte puţin probabil ca examenul de Evaluare Naţională din 2022 să se schimbe, pentru că el va fi în vara anului 2022. Dacă vă uitaţi la posibilităţile de implementare, este cvasi imposibil să se schimbe din 2022. În cazul în care acest lucru va rezulta din consultări, ar putea să înceapă în anul 2023”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a fost întrebat de ce a fost aleasă varianta ca examenul de admitere să fie organizat în aceeaşi zi, la aceeaşi oră.

Pentru că nu considerăm în interesul elevului să aibă posibilitatea de a susţine două, trei, cinci, şapte, zece examene de admitere. (…) Elevul şi părinţii elevului se vor gândi întotdeauna la cea mai bună variantă de educaţie pentru acel elev. (…) Vom încerca să găsim cea mai bună variantă în interesul elevilor”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că Inspectoratele şcolare judeţene vor fi reorganizate, iar această măsură ar putea fi luată cel mai devreme în toamna anului viitor.

„Este vorba de reorganizare. Este vorba de o evitare a suprapunerilor între atribuţii. Inspectoratele şcolare judeţene ar funcţiona pentru asigurarea managementului resursei umane, pentru reţeaua şcolară, mai puţin inspecţia şcolară, care ar putea să meargă la Direcţia de Asigurarea Calităţii şi Inspecţiei Şcolare, pentru că în momentul de faţă există o suprapunere între inspecţia şcolară făcută de ARACIP şi cea făcută de inspectorate”, a indicat Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here