Elevii vor să își vadă lucrările la BAC și Evaluarea Naţională, înainte de a depune contestații – solicitare către Ministerul Educației

0

Asociațiile de elevi solicită Ministerului Educației ca, începând de anul viitor, elevii să aibă posibilitatea de a-și vedea lucrările la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională înaintea depunerii contestaţiilor. Potrivit asociațiilor, anual, foarte mulți elevi nu depun contestații de teamă că le va fi scăzută nota și din cauza nesiguranței, ”luând decizia strict în baza a ceea ce își amintesc în urma examenului”.

”Considerăm că este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător. În prezent, elevii nu îşi pot accesa lucrările, din această pricină, contestaţiile sunt de multe ori privite de către elevi drept un risc, nu drept un mecanism al cărui scop este obţinerea unei mai mari acurateţe în evaluarea lor”, se arată într-un comunicat al asociațiilor de elevi – Asociaţia Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) și Asociația Elevilor din Mureș (AEMS).

Reprezentanții elevilor spun că, în acest an, la Evaluarea Naţională, conform Ministerului Educaţiei, peste 12.500 de note s-au majorat în urma contestaţiilor. ”Astfel, poate fi observată necesitatea procedurii, având în vedere numărul mare de elevi. Totuși, anual, foarte mulți elevi nu depun contestații, de frica posibilității de a le fi scăzută nota, și din cauza nesiguranței pe care o au, luând decizia strict în baza a ceea ce își amintesc în urma examenului”, se mai arată în comunicat,

Elevii reamintesc declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit cărora ”de anul viitor, corectarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului se va face întreg digital, lucrările vor fi scanate de faţă cu elevii, li se vor aplica un cod de identificare şi se vor trimite online în format electronic către evaluatori care nu vor putea comunica între ei”.

”Prin această schimbare, solicitarea noastră se poate implementa cu uşurinţă şi va ajuta mulţi elevi în luarea deciziei de a-şi contesta rezultatele sau nu, prin prisma faptului că nu va mai fi necesară transportarea și desecretizarea lucrărilor. Solicităm ca, de anul viitor, să le fie dată elevilor posibilitatea de a vizualiza lucrările înaintea contestării lor la examenul de Bacalaureat și de Evaluare Națională”, transmit asociațiile de elevi.

  • ”Elevii nu ar trebui să fie nevoiți să își riște media și să ia o decizie într-un mod neinformat, strict pe baza a ceea ce își amintesc în urma examenului. Rezultatele contestațiilor sunt, în primul rând, un semnal de alarmă cu privire la ineficacitatea și neprofesionalismul corectării, semnal pe care mulți elevi aleg să nu îl tragă, neavând informațiile necesare pentru a lua în o decizie informată.”- Ariana Dudună, președinte AEC.
  • ”Elevii români au fost educați că ”A depune contestație e un risc”. De foarte multe ori, aceștia renunță la ideea de a cere o recorectare fix pe acest motiv – nu își amintesc sigur ce au scris pe foaia de hârtie și se tem ca nota să fie scăzută. Astfel, considerăm că accesul la lucrare înainte de contestație reprezintă un pas înainte spre normalitate, spre un proces de evaluare mai transparent. Iar sistemul nostru de educație are cu siguranță nevoie de mai multă transparență!” – Matei Canavea, președinte AVE.
  • ”Ar fi un lucru firesc ca elevul să își poată vedea lucrarea înainte de a depune contestație, spun acest lucru deoarece azi am văzut zeci de elevi care erau dominați de incertitudine în ceea ce privește nota lor, dar erau constrânsi de ideea ca nota ar putea să scadă, deoarece nu își aminteau exact ceea ce au scris. Un alt semnal de alarmă este discrepanța dintre notele așteptate de elev, raportate la barem, și notele finale, un elev care așteaptă nota 9 la Matematică, unde lucrarea nu poate fi interpretabilă, să primească sub 8 ne subliniază încă o dată faptul că nu toți profesorii sunt pregătiți pentru a corecta asemenea examene.” – Miclea Partenie, președinte AEMS.
  • ”Între examenul propriu-zis și depunerea contestației trece o perioadă de timp în care elevul poate să compare eronat nota primită cu nota meritată. Suntem de părere că elevii ar trebui să își poate autoevalua lucrările înainte de a contesta, pentru o mai bună acuratețe a rezultatelor”- Ana-Maria Groza, președinte AEBI.
  • ”Înaintea depunerii contestației elevii se lovesc de frica de a nu li se scădea nota inițial obținută la examen. Este foarte greu să îți amintești ce ai scris în urmă cu o săptămână, așa că majoritatea copiilor renunță la depunerea acesteia. În loc să-i lăsăm pe elevi să se bazeze doar pe amintiri, mult mai benefic ar fi să îi lăsăm să își vadă lucrarea înainte. Astfel, având subiectul rezolvat de ei în față, elevii nu se vor mai teme de scăderea notei atât de mult și vor avea curajul să depună contestația.” – Cristina-Alexandra
    Miculaiciuc, președinte AEM.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.