Modificarea structurii anului școlar 2021-2022. Consiliul Național al Elevilor susține începerea cursurilor în data de 6 septembrie

0

Cursurile anului şcolar 2021-2022 ar trebui să înceapă în data de 6 septembrie 2021 şi să se încheie pe 4 iunie 2022, este reacția Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) după declarațiile ministrului Educației privind modificarea structurii anului şcolar. În ceea ce privește prelungirea anului şcolar 2022-2023, reprezentanții CNE susțin că ”este prematur” să se discute acest lucru în condițiile în care ”există multe semne de întrebare cu privire la anul şcolar ce va începe în toamna acestui an”.

CNE reamintește că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul mai multe măsuri, printre care se numără şi modificarea structurii anului şcolar 2021- 2022, dar şi prelungirea duratei cursurilor pentru anul şcolar 2022-2023.

”Consiliul Naţional al Elevilor a atras atenţia, încă din luna februarie a acestui an, cu privire la faptul că structura anului şcolar 2021-2022 este dezechilibrată şi nejustificată, fiind aprobată fără un proces de consultare reală a partenerilor de dialog social. Ne bucurăm să vedem că Ministerul Educaţiei a decis să revină asupra acestei măsuri, fiind dispus să asculte viziunea tuturor actorilor implicaţi în actul educaţional.

Consiliul Naţional al Elevilor îşi menţine poziţia cu privire la structura anului şcolar 2021-2022: cursurile să înceapă pe data de 6 septembrie 2021 şi să se încheie pe data de 4 iunie 2022. Această structură este mai echilibrată, atât în ceea ce priveşte numărul de săptămâni (16/18, în loc de 14/20), cât şi în ceea ce priveşte numărul mai redus de zile pe care elevii sunt nevoiţi să le petreacă la şcoală în timpul verii, atunci când temperaturile din sălile de clasă creează un disconfort termic puternic, în contextul în care majoritatea unităţilor de învăţământ preuniversitar nu dispun de infrastructură de climatizare”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

În ceea ce priveşte prelungirea duratei cursurilor începând cu anul şcolar 2022-2023, CNE consideră că ”Ministerul Educaţiei are datoria de a trata cu prioritate, înaintea oricărui alt aspect, planurile-cadru pentru liceu, care vor redefini arhitectura curriculară a întregului sistem”.

”Cercetările din domeniul ştiinţelor educaţiei arată că nu există o legătură consistentă şi bine definită între creşterea numărului de zile pe care elevii le petrec la şcoală şi rezultatele pe care aceştia le obţin la testările internaţionale de tip PISA. În Model of School Learning, elaborat de John Carroll, sunt prezenţi mai mulţi factori care pot conduce la reuşita academică: calitatea actului educaţional, abilitatea de înţelegere a elevilor, perseverenţa (timpul pe care elevii sunt dispuşi să îl aloce învăţării) şi oportunităţile de învăţare (timpul pe care elevii îl au la dispoziţie pentru a învăţa). Aşadar, numărul de zile de cursuri nu reprezintă o variabilă decisivă atunci când vine vorba de performanţa academică a elevilor. Este imperios ca, atunci când Ministerul Educaţiei elaborează politici educaţionale, să aibă în vedere cu precădere calitatea actului educaţional (formarea resursei umane, modificarea arhitecturii curriculare etc.), măsurile privind numărul de zile de şcoală fiind subsecvente celor de mai sus”, precizează sursa citată.

„În ceea ce priveşte structura anului şcolar viitor, Consiliul Naţional al Elevilor a susţinut încă de la bun început derularea cursurilor începând cu data de 6 septembrie, pentru a nu îi supune pe elevi unor condiţii de învăţare improprii. Ştim cu toţii că începând cu mijlocul lunii iunie, căldura din sălile de clasă devine insuportabilă, atât pentru elevii care participă la cursuri, cât şi pentru cei care susţine examenele naţionale. Consider că este prematur să discutăm acum despre măsurile aferente anului şcolar 2022-2023, în contextul în care, la acest moment, există multe semne de întrebare cu privire la anul şcolar ce va începe în toamna acestui an”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Spre deosebire de CNE, alte șase asociații ale elevilor (Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Mureș, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Elevilor din Vâlcea) susțin începerea cursurilor, în anul școlar 2021-2022, la data de 1 septembrie și modificarea Legii educației naționale în sensul introducerii unui număr minim de zile de școlarizare.

Structura anului școlar 2021-2022 (aprobată prin ordin de ministru)

Semestrul I

  • Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021
  • În perioada 25-31 octombrie 2021, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
  • Vacanța de iarnă: joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanța de vară: sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022 – 2023.
    • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
    • Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022.
    • Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 1 iulie 2022.

Programul național ”Școala altfel” se va desfășura în perioada 8-14 aprilie 2022.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.