Bugetul educației în 2021. Sorin Cîmpeanu: Este o surpriză foarte plăcută şi mă aşteaptă o perioadă de muncă

0
Foto: ziare.com

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se declară mulţumit de bugetul alocat domeniului pe care îl gestionează, în acest an, menţionând că suma este cu circa 3 miliarde de lei mai mare decât cea de anul trecut.

„Anul trecut, era Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi bugetul ministerului era împreună, educaţie şi cercetare. Dacă dăm la o parte partea de cercetare şi rămânem cu execuţia pe educaţie, avem 28,276 miliarde de lei. Dacă este aşa (buget pe anul în curs de 31,1 miliarde de lei – n.r.), este o surpriză foarte plăcută şi mă aşteaptă o perioadă de muncă”, a declarat ministrul joi seara, la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că bugetul va include o majorare în medie cu 25% a costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, cu precizarea că procentele mai mari vor fi direcţionate către şcolile din mediul rural.

„Această creştere va fi direcţionată mai mult către cheltuielile materiale ale şcolilor din mediul rural decât pentru cele din mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât cel al unei centrale moderne din zona urbană; pentru simplul motiv că în şcolile din mediul rural sunt mai puţini elevi, deci suma totală avută la dispoziţie de către şcoală este mai mică”, a explicat ministrul.

Cîmpeanu a subliniat că, pentru prima dată, din bugetul de stat vor fi decontate bursele elevilor, suma alocată fiind de 536 de milioane de lei, dar şi naveta elevilor, integral.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 a fost lansat joi seara în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor. Potrivit proiectului, Ministerul Educației va avea credite bugetare de 31,12 miliarde lei (plus 2,82%) și credite de angajament de 30,9 miliarde lei (plus 1,6%).

Printre măsurile avute în vedere de Executiv în 2021 se numără și cea conform căreia studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.