Cum se va asigura distanțarea în școli. Cîmpeanu: ”Mizez pe priceperea managementului din fiecare şcoală”. 149 de localităţi, în scenariul roşu

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, vineri la prânz, 149 de localităţi erau în scenariul roşu privind condiţiile de desfăşurare a cursurilor şcolare şi 903 în scenariul galben, relatează Agerpres.

„Sunt 149 de localităţi aflate acum în scenariul roşu. Sunt 903 localităţi în scenariul galben, în care vor merge copii de grădiniţă, vor merge cu prezenţă fizică clasele I – IV plus clasa pregătitoare şi, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale care vor susţine examenele naţionale în curând”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

  • AICI puteți vedea lista cu rata de incidență în fiecare localitate (actualizată 5 februarie), comunicată de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției .

El a precizat că în ordinul comun pe care l-a semnat împreună cu ministrul Sănătăţii referitor la începerea cursurilor s-a încercat să se răspundă tuturor întrebărilor posibile cu privire la şcolile care se deschid, în ce scenariu, având în vedere, totodată, perspectiva părinte – profesor – manager de şcoală.

Sunt trei scenarii. Sub 1 la mie rată de infectare, între 1 şi 3 la mie rată de infectare şi peste 3 la mie rată de infectare, dar nu mai mare de 6 la mie”, a completat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că decizia nu putea fi luată mai devreme, pentru că autorităţile nu aveau cum să cunoască evoluţia epidemiologică.

„S-a precizat foarte clar că principalul parametru în decizia de a deschide sau nu şcolile este evoluţia epidemiologică din perspectivă cantitativă – rata de infectare şi din perspectivă calitativă – apariţia unor noi tulpini. Deci nu se putea prea devreme. S-a luat această decizie marţi, am avut hotărârea CNCSU miercuri şi am lucrat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii şi cu colegii din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei vreme de două zile – nu o să spunem public, cu domnul ministru zi şi noapte, zi şi noapte în cea mai pură exprimare directă – ca să putem să luăm în considerare toate aspectele necesare asigurării stării de sănătate şi asigurării dreptului la învăţătură„, a detaliat Cîmpeanu.

El a adăugat că vineri a luat legătura cu toate inspectoratele şcolare judeţene.

„Astăzi am intrat, înainte de ora 12,00, în legătură cu toate inspectoratele şcolare judeţene pentru a mă asigura că încă de dimineaţă fiecare ştie lista localităţilor – 2.181 în scenariul verde, 903 scenariu galben şi 149 în scenariul roşu. În funcţie de aceste liste, încă de dimineaţă în fiecare şcoală se fac şedinţe pentru măsurile care vor trebui luate în vederea deschiderii în condiţii optime luni. Acesta e calendarul”, a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebat cu privire la distanţare, el a reafirmat că „se recomandă distanţa minimă de un metru”.

Dar, având în vedere că nu se poate schimba infrastructura şcolară din România pe parcursul a câteva zile, mizez pe priceperea managementului din fiecare şcoală şi verificăm, monitorizăm această pricepere, pentru a asigura o distanţare maxim posibilă prin reconfigurarea mobilierului, prin toate celelalte măsuri.

Repet că nu vor fi clase cu un număr atât de mare de elevi pentru simplul motiv că am diminuat, e drept, la clasa a IX-a, început de ciclu liceal, deci urmează, dar prin excepţiile pe care le-am menţionat, elevi cu vulnerabilităţi, elevi cu aparţinători cu vulnerabilităţi şi elevi cu simptome, vă asigur că nu vor exista. (…) Dacă cineva va vrea să măsoare dacă se respectă distanţa de un metru sau dacă sunt doar 98 de cm, nu face parte din strategia MEN de a combate”, a susţinut Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a completat că aerisirea spaţiului este „extrem de importantă, la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât distanţarea”.

„Distanţarea în sine există în ordin foarte clar specificat că peste tot, acolo unde este posibil şi asta înseamnă că şi acolo unde este posibil cu oarece eforturi ar trebui făcut lucrul acesta, în fiecare şcoală ar trebui să existe distanţa de cel puţin un metru între copii, respectiv între bănci, dacă asta poate fi echivalarea distanţei între copii. De asemenea, există măsuri foarte stricte de siguranţă apropo de posibilitatea ca un copil să se îmbolnăvească.

La cele mai mici simptome, copilul va fi izolat, testat şi clasa va fi închisă, dacă e vorba de ciclul primar, respectiv se va demara o anchetă epidemiologică, dacă este vorba de ciclul gimnazial şi liceal. (…) Dacă copilul are orice simptom, atunci ar trebui să stea acasă. Dacă copilul are orice simptom şi este observat lucrul ăsta de un coleg sau de un cadru şcolar, ar trebui sa se adreseze imediat cadrului medical din şcoala respectiv conducerii unităţii pentru a lua legătura cu medicul de familie”, a precizat Voiculescu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.