Ministrul Educației, întrebat cine îi va supraveghea pe elevi la orele în care profesorii predau online, din motive medicale: Școlile vor asigura un orar specific

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că elevii care au vulnerabilități certificate medical sau în familie persoane cu ”vulnerabilități certificate”, precum și profesorii cu afecțiuni, de asemenea certificate medical, vor putea continua școala online și după începerea cursurilor în format fizic. Ministrul a explicat că acei profesori care vor preda online, din motive medicale, vor avea toate orele grupate într-o singură zi astfel încât elevii să nu ajungă să combine ore online și ore în format fizic în aceeași zi. 

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, în cadrul webinar-ului online organizat vineri de Ministerul Educaţiei, cum se va proceda în cazul cadrelor didactice care, din motive medicale, vor preda online și cine îi va supraveghea pe elevi la școală.

Ține de conducerea școlii să asigure un orar specific în așa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la școală, din motive medicale certificate, să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la școală și să continue online. Pentru acele situații, repet, în care profesorii au interdicție de prezență fizică în școală.

Vom cere tuturor inspectoratelor școlare și tuturor școlilor să nu ajungă la situația în care, în aceeași zi, să fie o combinație între online și prezență fizică. Orarele trebuie construite de așa natură încât să poată fi separată o situație de cealaltă situație și se poate acest lucru la nivel de construcție a orarului”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că se estimează ”un număr important” al elevilor ”care, pe baza unor certificări medicale, vor face în continuare școala online”.

”În acest sens, încă de la începutul lunii februarie, vor fi livrate 60.000 de laptopuri suplimentar față de echipamentele IT achiziționate până acum și, de asemenea, un număr important de videocamere pentru ca acel profesor să poată asigura partea de predare online pentru tot acest grup țintă care nu va fi deloc restrâns, al celor cu vulnerabilități medicale, certificate ca atare”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că îşi doreşte ca şcoala să se reia fizic la începutul semestrului al doilea, decizia urmând să se ia pe 2 februarie. „Va fi de datoria noastră să ne asigurăm pentru a asigura procesul de învăţare. Fie cu prezenţă fizică, acolo unde se poate, acolo unde scenariile permit, acolo unde elevii şi profesorii nu au contraindicaţii, fie în online, acolo unde nu se poate din cauza scenariului, acolo unde nu se poate, pentru că elevii sau profesorii au contraindicaţii, certificate medicale”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

”Nu încurajez și nu încurajăm comoditatea, o alegere de continuare în online fără motive justificate”, a adăugat ministrul, precizând că, pentru data de 8 februarie, sunt luate în calcul toate scenariile, de la cel mai optimist posibil până la cele mai îngrijorătoare care vor genera o amânare a deschiderii școlilor.

Distanțarea în sălile de clasă

Întrebat cum se poate asigura distanțarea în sălile de clasă dacă se va reveni cu efective întregi în clase, ministrul a reluat ideea exemplelor oferite de alte state.

”Răspunsul este foarte simplu: sunt sisteme de educație din Europa care nu au întrerupt școala, care au clase cu aceeași suprafață, care au clase cu același număr de elevi și, totuși, rezultatul după luni de școală deschisă a arătat că nu a existat o creștere a ratei de infectare, generată de prezența elevilor în școală. În același timp, regulile, exigențele vor trebui să fie respectate – ne referim la deschiderea școlii, decizie luată în data de 2 februarie, sub rezerva analizei epidemiologice, cu efective întregi, fără prezență prin alternanță. (…)

Dacă în acele state s-a reușit identificarea unor reguli care să asigure diminuarea riscului de transmitere, sunt convins că și în România, prin ordinul de ministru comun Educație-Sănătate, vor fi precizate foarte clar acele reguli de distanțare, adaptate la realitate și la scenariul în care învățământul urmează să se facă cu prezență fizică.”

Ministrul a precizat că elevii care vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, spunând că există un stoc de peste 37 de milioane de măşti în învăţământul preuniversitar.

”Ultimele date pe care le avem din teritoriu arată un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar. Deci ideea este că se vor primi măşti. De asemenea, am cerut o analiză, la fiecare trei zile, cu privire la stocurile de substanţe dezinfectante existente în şcolile româneşti. Această situaţie nu este de natură să ne îngrijoreze, şcolile sunt pregătite dacă asta va fi decizia”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.