Cum se poate face distanțare într-o clasă cu peste 30 de elevi. Ministrul Educației: La fel cum s-a făcut și în clasele cu peste 30 de copii din Franța

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost întrebat, miercuri seara, la Digi 24, cum se poate face distanțare într-o clasă cu peste 30 de copii și dacă se mai păstrează regula distanței de 1,5 metri. ”La fel cum s-a făcut această distanțare și în clasele cu peste 30 de copii în sistemul de educație din Franța, spre exemplu, unde clasele nu sunt nici mai mici, nici mai mari decât clasele din România și nu au avut o creștere a ratei de infectare”, a răspuns Sorin Cîmpeanu.

”Avem deja avantajul de a avea sisteme care au funcționat atâta vreme cât au avut școlile deschise, în alte state, în timp ce în România am avut școlile închise. Sunt convins că experții în epidemiologie, nu în domeniul sănătății în general, vor găsi soluții”, a continuat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a precizat că regulile ce trebuie respectate în școli vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății. În acest context, ministrul a amintit de separatoarele din plastic, precizând că, din punct de vedere epidemiologic, s-a demonstrat că acestea nu sunt eficiente dacă în sala de clasă nu există o instalație de climatizare.

”Știm foarte bine că au fost experiențe precum acelea cu panourile separatoare, era un avânt deosebit, am văzut, mai ales, în școlile din Italia când s-au apucat să taie băncile, să monteze separatoarele, ca să afle după aceea că, din perspectivă epidemiologică, nu ajută prea mult la diminuarea riscului atâta timp cât nu există o instalație de climatizare ca să extragă din încăpere acel aer încărcat de aerosoli. (…)

N-am spus că renunț la panouri, nu. Și nici nu stă în dreptul meu. Toate aceste prevederi vor face obiectul… Nici măcar acela cu testarea, este o recomandare ce a spus Ministerul Sănătății, s-ar bucura, dar nu este o certitudine. Certitudine va deveni după ce avem discuția cu privire la redeschiderea școlilor, după ce avem decizia CNSU și avem ordinul de ministru comun Educație-Sănătate, din acest ordin comun vor face parte toate aceste măsuri. Cu renunțare la panouri sau fără renunțare la panouri. (…) E clar că trebuie să adaptăm acele exigențe la realități (distanța de un metru – n. red.). Din fericire, repet, avem exemplul unor state care au derulat școala cu prezență fizică în toată această perioadă, cu alte reguli de distanțare și avem exemplul lor – n-a crescut rata de infectare”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a reluat ideea că sistemul hibrid s-a dovedit ineficient, motiv pentru care s-a decis ca toți elevii să fie prezenți în clasă, iar în ceea ce privește redeschiderea școlilor, a arătat că în discuția de pe 2 februarie se va lua ”cu siguranță în calcul și noua tulpină”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.