Aplicația de feedback Teleskop: 10.000 de răspunsuri ale elevilor, înregistrate de la lansare. Noutățile platformei și un kit pentru școli

0
Foto: pixabay.com

Aplicația Teleskop, lansată de profesoara Monica Mocanu, prin care profesorii pot obține feedback la clasă, a înregistrat până în prezent 10.000 de răspunsuri din partea elevilor. În acest an, platforma vine cu formulare noi care permit și răspunsuri deschise, tip text, ale elevilor. În plus, în semestrul al II-lea, va fi lansat un kit dedicat școlilor prin care poate fi măsurată starea de bine a elevilor și profesorilor.  

”Avem în școlile noastre un elefant care se plimbă nestingherit și despre care, ca despre toți elefanții de acest tip, nu vorbim destul: nu preluăm și nu integrăm suficient feedback-ul elevilor noștri, deși este parte importantă a procesului de învățare”, se arată într-un comunicat de presă al inițiatorilor platformei.

Potrivit acestora, preluarea feedback-ului elevilor este un proces esențial într-o școală pentru că oferă indicii relevante asupra metodelor folosite, permite reglaje în timp util și generează informații despre participarea și starea de bine a elevilor.

”Pentru acest proces e nevoie de construire de chestionare, de aplicare și procesare, ca și de integrarea rezultatelor în acțiunile ulterioare din clasă. Deși colectarea feedback-ului elevilor este prevăzută explicit în standardele fiecărei școli, nu există indicii referitoare la preluarea și utilizarea lui efectivă și sistematică. Dimpotrivă.

Aplicația de feedback Teleskop vine în sprijinul profesorilor pentru a prelua rapid, simplu și în regim anonim feedback-ul elevilor, facând astfel învățarea mai relevantă. Profesorii își descarcă aplicația, elevii având nevoie de un telefon / device cu conexiune la internet, nefiind necesară logarea. Formularul se selectează și link-ul generat se trimite clasei, completarea chestionarului durând câteva secunde/minute. Răspunsurile sunt anonime, iar rezultatele sunt disponibile doar profesorului care a trimis formularul, în contul propriu”, se mai precizează în comunicat.

De la lansare, Teleskop a înregistrat 10.000 de completări ale formularelor de către elevi din România și Republica Moldova.

La începutul acestui an, echipa formată din profesori, antreprenori și programatori a dezvoltat un sistem de preluare de feedback cu răspunsuri deschise, ajungând la standardul aplicațiilor internaționale de acest fel. Procesul de construcție a formularelor presupune testare și pilotare prealabilă, acestea putând fi aplicate la orice materie.

”Întrebările din chestionare îi încurajează pe elevi să reflecteze asupra învățării: Descrie în
 câteva cuvinte un moment în care ai fost mulțumit/ă de tine la această materie sau
Ai posibilitatea la această materie să răspunzi, chiar dacă nu ești sigur/ă că răspunsul e cel
 corect? Pe profesori îi ghidează în relația cu elevii și a pașilor de urmat: Metodele propuse
de profesor la clasă te-au ajutat să înțelegi lecțiile? sau Felul în care ai fost evaluat în acest
semestru reflectă corect efortul și cunoștințele tale?. Iar pe toți oamenii din școală, profesori și echipă de management, îi susține să dezvolte o cultură a feedback-ului în școală”, precizează sursa citată.

În semestrul al doilea, Teleskop va propune un kit dedicat școlilor care să le sprijine în
procesele interne de măsurare și investigare atât a culturii organizaționale, cât și a stării de bine a elevilor și profesorilor.

Digitalizare în educație nu înseamnă doar simpla utilizare a unor instrumente și metode  online, ci și sensibilizarea școlilor în a interpreta date, a lua decizii și a adapta metodele în funcție de informațiile primite. La Teleskop aducem un suflu nou în acest proces, punând împreună soluții curajoase și forța tehnologiei”, declară Monica Mocanu, fondatoarea aplicației.

”Dacă feedback-ul nepreluat al elevilor noștri ar fi un elefant, aplicația Teleskop utilizată de
mai mulți profesori dintr-o școală ar avea puterea să îl împingă într-un colț până s-ar face
atât de mic încât l-am putea pune, ca o mascotă, pe raftul cu cataloage. Începem anul 2021 cu obiectivul de a vedea această imagine în cât mai multe școli”, mai spun inițiatorii aplicației.

Aplicația Teleskop este disponibilă pe Android, iOS, dar și în platforma web teleskop.ro. Echipa proiectului este formată din Monica Mocanu, Laura Borbe, Mădălina Vilău și Bogdan Vizitiu. 

Citește și: Aplicația mobilă prin care profesorii pot obține feedback de la elevi. Proiectul a fost lansat de profesoara Monica Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.