Klaus Iohannis, despre schimbarea directorilor de școli: „Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală”

0
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, referitor la schimbarea directorilor de şcoli, că ”acțiunea nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educaţiei”, iar ”ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva probabil luni de zile”.

Klaus Iohannis a precizat că prin vară vor fi organizate primele concursuri pentru aceste funcții de conducere, iar atunci va urmări ”cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei”.

Este vorba de o acţiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educaţiei, fiindcă s-a știut că la mii de școli se termină mandatul directorilor pe 9 ianuarie. Acum, sigur, unele mandate s-au prelungit, alții au primit mandate de scurtă durată, până la organizarea concursului.

Cred că vom putea vorbi de o Românie normală şi de programul România educată abia după ce terminăm cu această pandemie, revenim la normalitate, organizăm concursuri cum scrie la carte pentru toate aceste posturi şi atunci toate lucrurile vor intra în normalitate.

Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că undeva prin vară deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții de conducere și atunci chiar voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seara, că Legea Educaţiei permite delegări pe postul de director de unitate de învăţământ până la data organizării concursului, dar nu mai târziu de începerea anului şcolar, iar aceste delegări sunt făcute de inspectorii şcolari din judeţe.

„Conform articolului 258, alineatul 7 din Legea Educaţiei (…), delegarea directorilor, delegarea competenţelor pentru conducerea instituţiilor unităţilor de învăţământ până la data organizării concursului, însă nu mai târziu de începerea anului şcolar, revine inspectorilor generali din fiecare judeţ, respectiv municipiul Bucureşti, cu avizul Consiliului de administraţie. Aş vrea să vă spun că din cei aproape 10.000 de directori din România, directori şi directori adjuncţi, 5.000 sunt cu concurs, aceia nu fac obiectul acestor numiri”, a spus Cîmpeanu la TVR, întrebat despre criticile care se aduc în privinţa recentelor schimbări de directori de şcoli, conform Agerpres.

Ministrul Educaţiei a adăugat că sunt câteva zeci de delegări făcute în fiecare judeţ, iar inspectorii generali şcolari vor raporta motivaţiile pentru care au fost făcute schimbări la conducerea unor şcoli.

„Cei mai mulţi au continuat. Au fost şi cazuri în care, pe baza unor motivaţii pe care inspectorii generali le vor raporta Ministerului Educaţiei în cursul zilei de mâine, au făcut acele schimbări. Sunt câteva zeci la nivelul fiecărui inspectorat”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.