Valeriu Gheorghiţă, întrebat dacă profesorii vor avea prioritate la vaccinare: Fiecare când doreşte să se programeze va putea să facă acest lucru

0
Foto: www.dw.com

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că personalul din învăţământ este inclus în etapa a doua de vaccinare şi fiecare cadru didactic, atunci când doreşte să se programeze, va putea face acest lucru.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă se ia în calcul vaccinarea cu prioritate a cadrelor didactice în etapa a doua de vaccinare.

„Personalul din învăţământ este inclus în etapa a doua de vaccinare, alături de alte tipuri de activităţi esenţiale, fiecare când doreşte să se programeze va putea să facă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a anunțat că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie.

”În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie, de la ora 15,00, se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani – programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Şi aici, ca noutate, vom avea un număr unic, la nivel naţional – 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare se poate face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie”, a declarat Gheorghiţă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.

Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, a mai precizat el, programarea se face „prin medicul de familie”.

Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că pentru a doua etapă vor fi operaţionalizate 750 de centre, cu peste 1.700 de puncte de vaccinare.

„În momentul de faţă, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unităţile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, de pildă, astăzi, se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a doua sunt identificate şi vor fi operaţionalizate 750 de centre, dintre care 100 de centre rămân deja din centrele din unităţile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de peroane care se pot vaccina în fiecare zi. Din acest punct de vedere am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a doua. Pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare cronice, cu boli cronice renale, cu boli pulmonare cronice, persoane cu afecţiuni oncologice, persoane cu boli autoimune, de asemenea, persoanele cu imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, şi inclusiv persoanele cu infecţie HIV-SIDA”, a detaliat dr. Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here