Consiliul Naţional al Elevilor cere Ministerului Educaţiei să publice, până la data de 5 februarie, toate datele privind examenele naţionale

0

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei realizarea, în regim de urgenţă, a unei proceduri metodice adresate cadrelor didactice privind desfăşurarea orelor online, pentru ”a asigura caracterul unitar al cursurilor remediale ce vor avea loc în unităţile de învăţământ”. Potrivit elevilor, este „absolut necesar” ca modul de desfăşurare al orelor remediale, precum şi conţinutul şi frecvenţa acestora să fie decise la nivelul fiecărei clase. Mai mult, elevii cer Ministerul Educației să publice, până pe data de 5 februarie, ”toate datele privind examenele naţionale, incluzând data desfăşurării şi conţinuturile cuprinse în programa de examen, dacă acestea vor fi modificate”.

Consiliul Naţional al Elevilor precizează, că potrivit datelor furnizate de către Ministerul Educaţiei, peste 65 de mii de elevi se află în situaţia de a rămâne cu mediile neîncheiate la acest moment.

”O corelare cu numărul elevilor care nu au avut acces la internet pe durata şcolii online (peste 230 de mii, conform datelor ministerului) ne arată că, pe lângă mediile care vor rămâne neîncheiate, elevii defavorizaţi se confruntă cu o altă mare problemă: acumularea lacunelor în procesul de asimilare a materiei.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei realizarea, în regim de urgenţă, a unei proceduri metodice adresate cadrelor didactice privind desfăşurarea orelor online, pentru a asigura caracterul unitar al orelor remediale ce vor avea loc în unităţile de învăţământ. În plus, considerăm că este absolut necesar ca modul de desfăşurare al orelor remediale, precum şi conţinutul şi frecvenţa acestora să fie decise la nivelul fiecărei clase, de către elevi şi profesori, în funcţiile de nevoile specifice de învăţare ale elevilor”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor.

Elevii mai spun că ”este imperios ca Ministerul Educaţiei să publice, până pe data de 5 februarie, toate datele privind examenele naţionale, incluzând data desfăşurării şi conţinuturile cuprinse în programa de examen, dacă acestea vor fi modificate”.

În ceea ce priveşte încheierea mediilor, elevii arată că ”măsura prelungirii perioadei dedicate acestui proces reprezintă, în lipsa unui parcurs coerent de recuperare a materiei, doar o formă fără fond, deoarece elevii, chiar dacă vor avea mediile încheiate, tot nu vor fi parcurs/asimilat toate conţinuturile din programa şcolară”.

„Educaţia remedială trebuie să înceapă cât mai devreme cu putinţă, astfel încât acest proces să nu fie unul grăbit, ci unul care să se deruleze în timp. Prioritară este recuperarea pentru elevii din clasele terminale şi pentru cei din mediile dezavantajate, care nu au putut intra la orele online. În aceste momente, Ministerul Educaţiei trebuie să acţioneze cu celeritate, respectând drepturile şi având în vedere interesul superior al elevilor! Educaţia trebuie să continue, însă nu oricum, ci respectând un set de norme de calitate. Nu ne putem face că facem educaţie”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministerul Educaţiei a anunțat, luni, că aproximativ 65.000 de elevi se află în situaţie de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în cadrul consultărilor cu reprezentanții elevilor, ai profesorilor și ai părinților, s-a agreat faptul că examenele naționale trebuie ”să se deruleze predictibil, la datele la care sunt planificate”, cu prezență fizică. În schimb, tematica de examen, a precizat ministrul, va fi ”stabilită, adaptată, corelată cu realitățile acestui an”.

Conform calendarului Evaluării Naționale 2021, aprobat anul trecut prin ordin al ministrului Educației, absolvenții clasei a VIII-a vor susține proba la Limba şi literatura română pe 22 iunie, iar proba la Matematică pe 24 iunie.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2021 vor începe pe 28 iunie, potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2021, aprobat de asemenea anul trecut.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.