Școlile din Capitală nu intră încă în scenariul roșu. Monica Anisie: Rata de infectare este de 2,69, nu s-a trecut peste pragul de 3 UPDATE

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți, la finalul unei întâlniri desfășurate la Prefectura Capitalei, că rata de infectare în București este de 2,69 și nu s-a trecut peste pragul de 3. Acest lucru înseamnă că școlile nu intră în scenariul roșu. Precizările au venit după ce raportul săptămânal, publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), a evidențiat un indice de infectare în București mai mare de 3 la mia de locuitori, iar Grupul de Comunicare Strategică a informat că acesta este de 2,69. Potrivit ministrului Educației, școlile și grădinițele din București trec în scenariul roșu dacă rata de incidență depășește pragul de 3 timp de mai multe zile.

UPDATE Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, după consultările cu ministrul Educaţiei şi reprezentanţi ai DSP Bucureşti, că nu se va trece deocamdată la scenariul roşu pentru grădiniţele şi şcolile din Capitală. Rata de incidenţă este marţi de 2,69 la mia de locuitori, a adăugat prefectul.

”INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de astăzi este 2,69. Vă spunea doamna ministru că, la o rată de incidenţă de 3, vom lua măsuri pentru a trece şcolile în scenariul roşu. (…) După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aștepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ținând cont și de populația reală.  (…)

Dacă vom constata că durează trei zile la rând creşterea, după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandarea DSP. (…) Aşteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra creşte şi atunci rapid vom da o hotărâre de Consiliu”, a spus Cojanu.

UPDATE Monica Anisie a declarat, la finalul întâlnirii de la Prefectura Capitalei, că rata de infectare în București este de 2,69 și nu s-a trecut peste 3.

Am solicitat această întâlnire domnului prefect, pentru ca în această perioadă să ne pregătim dacă există posibilitatea să intrăm în scenariul roşu. (…) Noi am luat în calcul toate variantele posibile în aşa fel încât să nu fie puşi în pericol elevii şi profesorii. Prin urmare, pot să vă spun că la momentul acesta rata la nivelul municipiului Bucureşti este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Prin urmare, noi, la momentul acesta, am avut numai o şedinţă de lucru, în aşa fel încât să fim pregătiţi dacă este nevoie de a intra în scenariul roşu. Aşa cum bine se ştie, în ordinul de ministru comun, realizat cu ministrul Sănătăţii, există prevăzut acest lucru, că dacă mai multe zile există pragul de 3, rata de infectare la nivel de localitate, se trece în scenariul roşu”, a spus Monica Anisie.

UPDATE Ministrul Educației, Monica Anisie, participă la o şedinţă la Prefectura Capitalei, ce are loc în contextul creşterii cazurilor de COVID-19, relatează Agerpres.

UPDATE Potrivit datelor publicate, marți, de Grupul de Comunicare Strategică, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,69 în București (raportarea este făcută la o populație de 2.151.665 de locuitori). În raportul INSP se arată că rata de infectare este de 2,65 de cazuri la mia de locuitori, raportat la populația după domiciliu, și 3,11, raportat la populația rezidentă. 


Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că, în cazul în care coeficientul infectărilor cu noul coronavirus va depăşi în București pragul de 3 la mia de locuitori, şcolile vor trece în sistem online.

Raportul privind situaţia infectărilor în săptămâna 5-11 octombrie, publicat de INSP, arată că Bucureştiul are rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile de 3,11 la mia de locuitori (raportare făcută la populația rezidentă).

”În 31 de judeţe şi Municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată peste 100/100.000 de locuitori”, se menționează în raport.

Potrivit raportului, în aceeaşi perioadă au fost raportate 375 de focare de îmbolnăvire cu coronavirus, astfel: unităţi medico-sanitare – 72; centru rezidenţial pentru copii sau vârstnici – 63; instituţii publice – 60; unităţi de producţie – 51; învăţământ – 40; operator economic – 37; familiale – 34; club sportiv – 16; instituţii culturale – 2.


Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului educației privind măsurile sanitare în unitățile de învăţământ prevede că ”la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti vor prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate”.

În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2”, se precizează în ordin.

Citește și: Ludovic Orban: În București, școlile vor trece în regim online dacă rata de incidenţă va depăși 3 la mia de locuitori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.