Lecții cu jocuri și personaje din filme la ”Clasa bucuriei”. Învățătoarea înregistrează mesaje video pentru copiii din online VIDEO

0
În clasa învățătoarei Elisabeta Mînecuță, unde tehnologia este folosită pentru ”învățarea cu bucurie”

Elevii din clasa învățătoarei Elisabeta Mînecuță învață în sistem hibrid și vin prin rotație la școală. Pentru cei care rămân o săptămână acasă, învățătoarea a găsit o modalitate atractivă pentru a le transmite cunoștințele ce vor fi predate la clasă: clipuri video, în care copiii sunt însoțiți în lumea literelor și a cifrelor de un personaj de film îndrăgit de ei, primul fiind Chewbacca din Star Wars. Micuții sunt în clasa pregătitoare și le-ar fi greu să stea, zilnic, timp de trei ore în fața unui calculator sau a unei tablete pentru a participa în timp real la ceea ce se întâmplă în sala de clasă. De aceea, Elisabeta Mînecuță a apelat la această metodă, urmată în cursul săptămânii de două întâlniri pe Zoom.

Învățătoare la Școala Gimnazială nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” din Brașov, Elisabeta Mînecuță a fost nevoită să își adapteze modul de lucru cu elevii la școala în vreme de pandemie. Cu jumătate dintre copii lucrează în clasă, iar cu cealaltă jumătate online, câte o săptămână, prin rotație. Spațiile din școală nu sunt generoase, iar numărul elevilor este mare, astfel că, la nivelul școlii, s-a decis desfășurarea cursurilor în sistem hibrid.

”Piticii mei din Clasa Bucuriei sunt împărțiți în două grupe, după criteriul alfabetic. Am discutat cu colegele de catedră și cu conducerea școlii și am stabilit că la clasa pregătitoare nu este benefic și nici util ca aceștia să fie ”spectatori” timp de trei ore. Așa că m-am documentat și am ales varianta de a mă conecta de două ori pe săptămână cu cei din grupa online: luni și  joi, când părinții sunt acasă. Școala utilizează Teams, iar eu mă conectez pe aplicația ZOOM din platforma școlii”, explică Elisabeta Mînecuță.

În plus, învățătoarea înregistrează mesaje video pentru copiii de acasă. Practic, filmulețul reprezintă o sinteză a ceea ce urmează să predea în săptămâna în care ei sunt online.

”Este o provocare, cu siguranță”, spune Elisabeta Mînecuță despre predarea în sistem hibrid, dar cursurile urmate în această vară au inspirat-o: ”Am urmat cursurile Livresq, oferite de Ascendia și am descoperit o platformă cu adevărat spectaculoasă, care îmi permite să integrez în lecție mai multe resurse: video, aplicații digitale, chestionare, imagini. Așadar, îmi fac un scenariu didactic (tot e la modă cuvântul!) în care prezint treptat lecțiile pe care urmează să le parcurgem în următoarea săptămână, dar într-o formă accesibilă. Lecția o <public> în raftul propriu de pe contul Livresq. Este o ”muncă” de câteva ore, la început a fost de două zile la o lecție,  în care creez resurse (jocuri, ppt-uri) pe care apoi le îmbin în <marea lecție de o săptămână>.

Mi-am propus ca elevii să nu piardă contactul cu școala și de aceea realizez scurte filmulețe de 3-4 minute în care încerc să le captez atenția. Filmulețul îl trimit părinților în weekend. În acel filmuleț le prezint subiectul lecțiilor viitoare, le reamintesc reguli simple: poziția la scris, ordine pe birou, să lucreze cu atenție, fără grabă. Pentru realizarea acestuia, creez o sesiune ZOOM în care sunt singurul participant, mă înregistrez și partajez pe ecran ”lecția de pe Livresq” însoțită de explicații, recomandări. Îi mulțumesc Claudiei Chiru pentru sugestia făcută la un webinar.

Întâlnirea online de seară nu depășește 40 de minute, deoarece este imposibil să îi ținem mai mult de 10-20 de minute concentrați pe o activitate. Îmi propun doar 1-2 obiective, iar fiecare activitate este întreruptă de un joc de mișcare, de atenție care să rupă monotonia. În timp, sper să le dezvolt răbdarea și atenția.”

Pentru a-i atrage pe copii, învățătoarea folosește în mesajele video personaje preferate de aceștia. Primul este Chewbacca, simpaticul personaj din Star Wars, care este alături de copii în această perioadă în învățarea primelor litere din alfabet și a cifrelor.

”Am descoperit un background video cu personajul Chewbacca din Star Wars. Copiii și părinții au fost încântați. Unii dintre pitici erau chiar fani ai filmului. Cu siguranță, ne va mai însoți o perioadă, până când alt personaj îi va lua locul”, precizează Elisabeta Mînecuță.

În fața unor condiții speciale de desfășurare a cursurilor, învățătoarea mărturisește că s-a gândit mult la starea de bine a copiilor, atât a celor din online, cât și a celor din clasă.

”Urmăresc ca prin joc și personaje interesante să îmi ating obiectivul <învățarea cu bucurie>. Încerc să creez rutine celor prezenți fizic, dar într-o manieră jucăușă: regulile de igienă sunt <cântate de Zurli>, le explic copiilor că purtăm acum <masca> pentru ca peste un timp să ne putem bucura că suntem împreună.  Am creat <ruleta cu salutul din zilele noastre> (wordwall) și copiii știu că <sub mască se ascunde un zâmbet>. Dacă la școală jocurile sunt aduse de iepurele din pălăria de magician, în online am creat ruleta cu nume, cutiile misterioase, ppt-uri interactive”, declară Elisabeta Mînecuță.

Învățătoarea din Brașov (foto) se numără printre câștigătorii din acest an ai selecției naționale ”Creatori de Educație” și a creat un grup pe Facebook – ”Mînecuța cu idei” – și un blog (cu motto-ul ”Bucuria de a fi învățătoare. De la <Ana are mere> la ZOOM”) unde împărtășește experiențele și metodele folosite la clasă.

Am ales să îmi adun materialele și să le împărtășesc cu alți colegi, din convingerea că <dar din dar se face rai>. <Mînecuța cu idei> este blogul și grupul în care colegii din cancelaria virtuală pot să găsească resurse educaționale: scenarii didactice, fișe, linkuri de la lecțiile realizate pe platforma Livresq, idei de jocuri. În asemenea vremuri atipice, generozitatea ar trebui să ne însoțească.

Mereu am fost o persoană considerată creativă (am câștigat de două ori titlul de <Creator de educație>: 2019, 2020) și de ani de zile <ofer cu drag> din creațiile mele didactice. Colegii apreciază nu doar cu like-uri, ci și cu comentarii de suflet, care mă onorează. Cel mai tare m-a bucurat când o colegă mi-a scris: <Cât de mult mi-aș dori să fiu în clasa ta, Eli Mînecuță! Aș fi un copil fericit, cu adevărat!>.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.