Cum se vor deschide școlile: Situația epidemiologică pentru fiecare județ, publicată de Ministerul Sănătății. În București, rata de incidență este 1,12

0
Sursa foto: ms.ro

Ministerul Sănătăţii a publicat, luni, analiza situației epidemiologice pentru fiecare județ în parte și pe localități, care cuprinde numărul de cazuri nou confirmate în ultimele 14 zile. În funcție de această evaluare epidemiologică, se vor stabili scenariile în care unitățile de învățământ vor începe anul școlar. Potrivit listei prezentate de Ministerul Sănătății, majoritatea localităţilor se încadrează în scenariul verde. În Bucureşti, rata de incidenţă este de 1,12 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă aplicarea scenariului galben.

Conform listei publicate de Ministerul Sănătății, în scenariul ‘”roşu’” se încadrează 43 de localităţi, 410 în scenariul ”galben” şi 2.728 în scenariul ”verde”.

Vezi aici Lista localităților și scenariile în care se încadrează

În Capitală, rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori este de 1,12, ceea ce înseamnă că Bucureştiul se încadrează în scenariul al doilea (galben), adică între 1 – 3 cazuri, privind revenirea copiilor la cursuri.

Citește și: ISMB: Bucureștiul se încadrează în scenariul 2 pentru reluarea cursurilor. Consiliile de Administraţie ale școlilor vor transmite propunerile până marți

Scenariul galben s-ar aplica, conform datelor comunicate de Ministerul Sănătății, și în alte orașe mari, precum Alba Iulia, Bacău, Brașov, Buzău, Târgoviște, Piatra-Neamț, Ploiești sau Iași.

Cele mai multe localități unde școlile vor începe în scenariul roșu sunt în județele Arad, Bihor și Prahova.

Consultați aici Analiza epidemiologică pe județe și localități pentru începerea anului școlar

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății precizează că, în această săptămână, vor fi stabilite scenariile privind organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

”Astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București,  respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.

Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021”, precizează Ministerul Sănătății.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori. Astfel:

  1. Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ.
  2. Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/ 1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unitățile de învățământ din localitate.
  3. La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP județene și a municipiului București va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ (scenariul 3), cursurile desfășurându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de învățământ din localitatea respectivă vor funcționa în scenariul 2.
  • Scenariul 1 (verde): Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • Scenariul 2 (galben): Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • Scenariul 3 (roșu): Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.