Vor ajunge măștile în școli până săptămâna viitoare? Luminița Barcari: ”Cred că ne vom achita de aceste obligații, iar măștile vor fi în școli”

0

Cu doar o săptămână înainte de redeschiderea școlilor, Ministerul Educației și Cercetării va relua procedura privind achiziția de măști pentru elevii și profesorii care vor reveni la cursuri în perioada 2-12 iunie, după ce prima a fost anulată. Secretarul de stat în MEC, Luminița Barcari, a explicat, la Digi 24, că cea de-a doua procedură ”implică termene foarte scurte” și ”este de dorit ca până pe 2 iunie măștile să ajungă în școli”. ”Cred că ne vom achita de aceste obligații, iar măștile vor fi în școli”, a spus secretarul de stat.

Ministerul Educației are obligația de a asigura elevilor și personalului didactic și nedidactic,  pe durata cursurilor de pregătire din școli și a examenelor naționale, măști de protecție ce trebuie purtate în spațiile închise din incinta unităților de învățământ. Este vorba despre aproximativ 15 milioane de măşti.

Deși peste o săptămână vor începe cursurile de pregătire pentru examenele naționale, măștile nu au fost încă achiziționate. Secretarul de stat, Luminița Barcari, a declarat la Digi 24 că, în urma derulării primei proceduri, companiile naționale cu capital de stat invitate să participe nu s-au calificat astfel încât Ministerul Educației a început o nouă procedură de achiziție.

”Pe site-ul ministerului, a fost publicată o scrisoare de intenție în care orice operator economic ce îndeplinește condițiile prevăzute este invitat să transmită până la data de 26 mai, ora 8.00, o notă de intenție privind disponibilitatea firmei de a fi invitată la această procedură de negociere, fără publicare prealabilă. (…) Noi am invitat trei operatori economici cu capital de stat, s-au prezentat doi, o companie nu avea măști conforme cu ce aveam noi în caietul de sarcini, iar cea de-a doua companie avea un număr mult mai mic de măști și nu putea satisface cerințele noastre. (…)

În următoarea procedură, am dat posibilitatea mai multor operatori economici să trimită această disponibilitate astfel încât, dacă îndeplinesc toate cerințele, noi putem încheia cu mai mulți operatori dacă măștile sunt conforme cu prevederile caietului de sarcini, astfel încât să ajungem la numărul maxim de măști solicitate”, a precizat secretarul de stat.

Întrebată dacă este timp suficient să ajungă măștile în școli, săptămâna viitoare, Luminița Barcari a spus că ”procedura aceasta implică termene foarte scurte și este de dorit ca până pe 2 iunie măștile să ajungă în școli”:De aceea, Ministerul Educației întreprinde tot ce este necesar, conform legislației și procedurilor specifice, astfel încât să fie achiziționate în timp util și să ajungă la beneficiari aceste măști. (…) Cred că ne vom achita de aceste obligații, iar măștile vor fi în școli.”

Eugen Ilea, reprezentant al Asociației de Părinți, a declarat, la rândul său, că nu știe dacă, într-o săptămână, se va putea realiza achiziția unui număr atât de mare de măști.

”Nu știm cum va fi. Mai este o săptămână și atunci achiziția de o asemenea cantitate nu știu cât va fi de viabilă într-un timp atât de scurt. Teoretic, conform ordinului comun, asigurarea de măști se va face de către minister. Din păcate, temerea părinților începe să fie adevărată”, a spus Eugen Ilea.

Pe de altă parte, Luminița Barcari a arătat că, potrivit informărilor făcute de inspectorate, toate școlile vor avea cadre medicale în momentul în care vor începe activitățile de pregătire pentru elevii din clasele terminale.

Precizările Ministerului Educației privind procedura de achiziție de măști:

”Referitor la procedura de achiziție de măști pentru protecția elevilor, cadrelor didactice și a personalului implicat în vederea desfășurării examenelor naționale transmitem următoarele:

Parlamentul României a instituit obligația Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de a asigura măști pentru elevi si cadrele didactice.

În acest sens, MEC a demarat procedurile legale în vederea achiziționării de măști. Astfel, având în vedere starea de alertă, termenul foarte scurt până la deschiderea unităților de învățământ, cât și faptul că produsele achiziționate trebuie distribuite acestora anterior datei de 02.06.2020, MEC a demarat procedura de achiziție „negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare”.

Au fost depuse 2 (două) oferte, de către agenții economici C.N. UNIFARM S.A. și C.N. SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAȚIILOR ÎN ENERGIE S.A.

Acestea au fost supuse procedurilor specifice de calificare și evaluare, MEC declarând admisibilă oferta C.N. UNIFARM S.A., încheindu-se, astfel, procedura de evaluare.

În acest context, operatorul economic a transmis o adresă către MEC prin care informează că deși furnizorul de măști este același, acestea din urmă provin de la 3 (trei) producători diferiți, producători pentru care ofertantul nu a transmis documente și mostre de produs în perioada desfășurării etapei de calificare și evaluare. Solicitarea acestuia privind suplimentarea mostrelor și documentelor aferente ofertei depuse a fost transmisă ulterior încheierii procedurii de calificare și evaluare.

MEC a invitat C.N. UNIFARM S.A. la semnarea contractului pentru cantitatea ofertată de 6.153.500 măști, conform ofertei evaluate inițial.

Ca urmare a neprezentării C.N. UNIFARM S.A. la semnarea contractului în termenul stabilit, procedura a fost anulată, iar în această dimineață MEC a inițiat de urgență o nouă procedură de achiziție de măști.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.