Elevii se implică în lupta împotriva coronavirusului. Echipele de robotică din mai multe licee confecționează viziere pentru angajații spitalelor

0
Foto: facebook.com/ Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud

Robotica printează pentru medici! Așa descrie un club de robotică din Galați mișcarea lansată zilele trecute în care echipele de robotică ale mai multor licee confecționează viziere pentru personalul medical, cu ajutorul imprimantelor 3D. Ideea de a realiza măști de protecție i-a venit unui elev de 15 ani din Galați și s-a răspândit în toate colțurile țării, scrie Viața liberă.

Mihai David este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galați și face parte din Echipa Microbots INC care a obţinut anul trecut medalia de argint la faza internaţională a World Robot Olympiad, categoria Open, eveniment ce a avut loc în Chiang Mai, Thailanda.

Liceanul a povestit pentru Viața liberă cum i-a venit ideea de a proiecta o vizieră, pe care a confecționat-o folosind imprimanta 3D. „Ideea mi-a venit urmărind un film pe youtube cu cineva care făcea aşa ceva. Mi-am dorit să fac şi eu pentru că m-am gândit că medicii sunt acum cea mai expusă parte a societăţii la îmbolnăvirea cu virusul Covid-19. Am făcut un prototip şi avem deja trei măşti confecţionate”, a declarat Mihai, conform sursei citate.

În proiectul său, elevul gălățean, susținut de clubul de robotică unde este înscris, Sophia Science, și-a cooptat colegii de echipă, dar și elevii de la Clubul de robotică ”ByteForce”.

„Putem lucra non-stop pentru că nu trebuie să stai să păzeşti imprimanta cât timp lucrează. Îi dau comanda şi eu îmi văd de teme sau alte treburi. Avem cinci imprimante şi sperăm să producem cât mai multe viziere pentru cât mai mulţi oameni care lucrează în spitale”, a spus Mihai.

Echipele de robotică din mai multe licee au început, la rândul lor, realizarea de măști de protecție, răspunzând astfel pozitiv unei provocări lansate de Asociația ”Nație prin educație”. Iată câteva exemple:

Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud

Echipa de robotică a Colegiului Național ”George Coșbuc” Năsăud, ”Cybersoul”, a confecționat și livrat primele viziere pentru personalul medical de la Spitalul Orășenesc Năsăud.

”Proiect, în regim voluntariat, la sugestia celor de la Asociația Nație prin Educație-organizatorii competiției de robotică, la care s-a aliat și Clubul de Robotică „CYBERSOUL” de la CNGC pentru confecționarea vizierelor pentru personalul medical din Spitalul Orășenesc Năsăud și Serviciul Ambulatoriu. *Azi au fost „livrate” primele produse ale tinerilor robotiști CNGC”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a colegiului.

Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean

Elevii de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, au început și ei realziarea vizierelor. ”La sugestia celor de la Nație prin Educație echipele de robotică Esentza Robotics & Esentza Revolution au folosit prototipul celor de la Prusa pentru a crea viziere. Vizierele le vor pune la dispoziția Spitalului Orășenesc Beclean. Avantajul unei viziere este faptul că se poate spăla, dezinfecta și folosi ori de câte ori este nevoie. Sperăm ca vizierele să fie de folos personalului medical. În proiect au fost implicați elevii Vlad Oprea, Marian Polman și Patrick Haiduc. 1. Folia este obținută dintr-o folie de laminat 2. Partea de susținere este tipărită 3D ”, au scris elevii pe pagina de Facebook a revistei Colegiului Național ,,Petru Rareș” Beclean.

Liceenii au distribuit deja primele 16 viziere, și nu doar către spitale. ”Procesul de tipărite al vizierelor este destul de anevoios, dar robotiștii au reușit să se mobilizeze, transformând noaptea în zi! Au reușit să distribuie viziere pentru 4 cabinete medicale, pentru o farmacie, pentru un lucrător de pe ambulanță. Au început distribuirea către Spitalul Beclean și către Centrul pentru persoane vârstnice din Beclean. În total au distribuit 16 viziere, iar mâine vor continua distribuirea. Marele avantaj al vizierelor este faptul că sunt lavabile și usor de dezinfectat. Dezavantajul este timpul destul de mare necesar pentru tipărire. Echipele de robotică Esentza lucrează momentan la foc continuu cu 4 imprimante 3D. Până și personalul de pază al CNPR a învățat să tipărească 3D!!!
Le mulțumim lui Vlad Oprea, Haiduc Patrick, Toma Andrei(alumn Esentza Robotics), Polman Marian. Felicităm și echipele din Năsăud, Bistrița și Sângeorz care fac același lucru pentru comunitățile lor”, se arată într-o postare de joi.


Colegiul Național ”Zinca Golescu” Pitești

Elevii din echipa de robotică de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești printează viziere pentru medicii argeșeni. “Cei care aveți imprimantă 3D, haideți să îi ajutăm pe medici. Echipa de robotică TehnoZ din Pitești a început lucrul la aceste viziere. Ne-au contactat cei de la Spitalul Județean Pitești și cei de la Spitalul Mioveni. Cine dorește să ajute, să ia legătura cu echipa de robotica TehnoZ  – departamentul 3D  – Bianca Barbu și Andrei Turcea”,  a anunțat profesoara Grațiela Ghiordunescu, coordonatoarea echipei de robotică a colegiului, scrie universulargesean.ro.


Liceul Național de Informatică din Arad

Echipa de robotică ”Delta Force” a Liceului Național de Informatică din Arad a răspuns de asemenea provocării lansate de Asociația „Nație prin Educație”. Folosind prototipul celor de la PRUSA, elevii arădeni au început crearea de viziere pentru personalul medical, relatează newsar.ro.

Foto: newsar.ro

Colegiul Național ”Constantin Carabella” Târgoviște

Foto: damboviteanul.com

Echipele ”Phantom” și ”Under Construction” de la Colegiul Național ”Constantin Carabella” s-au alăturat și ei colegilor din țară. Primele 20 de viziere au plecat sub formă de donație către Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, scrie damboviteanul.com. Medicii au fost încântați de inițiativa liceenilor și le-au făcut recomandări privind modul în care să arate, astfel încât să aibă eficiență maximă. Elevii sunt ajutați îndeaproape de profesorii coordonatori, care îi îndrumă și în activitatea școlară, Riza Monica și Riza Haralambie, scrie sursa citată. Pe măsură ce le vor realiza, vor fi donate și celorlalte spitale din județ, mai ales că cererile sunt foarte mari.

Colegiul Național ”Unirea” Focșani

BrickBot, echipa de robotică a Colegiului Național ”Unirea” Focșani, a spus ”Prezenți la acțiune!”. ” Este momentul să arătăm că ne pasă! Suntem conștienți de gravitatea situatiei actuale cu care se confruntă omenirea, fapt pentru care ne-am propus sa printam in 3D măști protectoare. Nevoia este mare și noi putem contribui la echilibrarea deficitului de echipament Astfel, dorim sa le mulțumim celor de la @Natieprineducatie pentru inițiativa luată, dar și pentru șansa oferită de a ajuta cadrele medicale pe care le consideram eroii acestei perioade dificile. Treptat vom reuși să echilibrăm situația!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a echipei.

Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir

Echipa de robotică Team RO 032 IDeaL Electronics Cugir a realizat prima vizieră. ”Din păcate, durează cam 5 ore imprimarea unei bucăți, așadar, dacă sunt imprimante 3D în zona Cugir și doriți să ne sprijiniți în acest demers, vă așteptăm!”, au scris elevii, miercuri, pe Facebook.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.