Zile libere pentru părinți în cazul închiderii școlilor. Proiectul de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților UPDATE

0
Foto: pixabay.com

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, joi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care se acordă zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Deputații au votat, joi, în plen, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind acordarea de zile libere părinților în cazul închiderii școlilor.

Înainte de votul din plen, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil inițiativei legislative.

Proiectul de lege prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani, respectiv vârsta până la 18 ani pentru cei cu dizabilităţi, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decise de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu:

”Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.” (raportul Comisiei pentru muncă)

Potrivit amendamentelor adoptate în comisie, zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Conform Agerpres, deputații din comisie au mai decis că indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se poate plăti în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat.

Sumele pentru plata indemnizaţiei se iau din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, iar până la închiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi înapoiate Fondului, potrivit unei proceduri stabilite de Guvern:

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin derogare de la prevederile Legii nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei prevăzută la alin.(1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art.1 alin.(4).

Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin.(2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilită prin hotărâre a Guvernului.” (raportul Comisiei pentru muncă)

Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern, se mai arată în proiect, prevederile legii aplicându-se tuturor angajaţilor din mediul public şi privat.

În perioada 11-22 martie, toate unitățile de învățământ preuniversitar sunt închise. Măsura ar putea fi prelungită în funcție de evoluția situației create de noul coronavirus.

Citește și: Zile libere pentru părinți atunci când școlile sunt închise: Proiectul de lege va fi dezbătut joi în plenul Camerei Deputaților

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.