România, prima țară care implementează Alfabetul Culorilor, destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități

0

Ministerul Educației anunță că România va deveni prima țară din lume care va implementa Alfabetul Scripor (Alfabetul Tactil al Culorilor), destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități. Creat de Tudor Paul Scripor, Alfabetul Scripor  este compus din 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale.

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal și folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.

Invenția a fost premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.

Ministerul Educației anunță că, în cursul săptămânii viitoare, va fi semnat un protocol de colaborare între minister și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet. ”Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități”, precizează Ministerul Educației.

Inventatorul Tudor Paul Scripor a avut o discuție pe această temă cu Monica Anisie, fiind relevate ”avantajele directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia după implementarea acestui alfabet tactil al culorilor”. ”Acesta oferă soluții concrete și le va permite acestora accesul la educație incluzivă în mod complet, gratuit și voluntar”, subliniază MEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.