Evaluarea Națională transdisciplinară a fost amânată. Monica Anisie: Elevii de clasa a VII-a vor susţine examenul aşa cum este acum

0

Elevii care sunt acum în clasa a VII-a vor susţine, în anul şcolar următor, Evaluarea Naţională aşa cum este organizată în prezent, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Guvernul a adoptat în acest sens ordonanța de urgență care amână Evaluarea Națională transdisciplinară până în 2024. Primii elevi care vor susține acest tip de examen vor fi cei care încep clasa a V-a în anul școlar 2020 – 2021.

„În şedinţa de Guvern am adoptat o ordonanţă de urgenţă de prorogare a unor termene prevăzute de Legea 1/2011. Măsura aceasta a fost cauzată de faptul că, în toţi aceşti ani, Guvernele anterioare nu au făcut absolut nimic pentru elevii care sunt acum în clasa a VII-a, în aşa fel încât aceştia să poată susţine examenele naţionale în conformitate cu prevederile Legii 1. Vestea bună pentru părinţi şi pentru elevi este faptul că, în anul şcolar următor, cei care sunt în clasa a VII-a acum vor susţine Evaluarea naţională aşa cum este ea anul acesta”, a explicat Monica Anisie, conform Agerpres, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul Educaţiei a precizat că elevii care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2020 – 2021 vor putea susţine Evaluarea naţională în conformitate cu Legea 1.

Monica Anisie a informat, de asemenea, că această ordonanţă prorogă termenul pentru evaluarea şcolilor doctorale.

„Dacă intervenţia Guvernului nu ar fi fost realizată acum, începând cu data de 1 ianuarie, şcolile doctorale îşi pierdeau acreditarea. Trebuie să menţionez faptul că, din 2011, nu s-a realizat nimic în ceea ce priveşte evaluarea acestor şcoli doctorale. De când am venit la Ministerul Educaţiei şi nu am găsit cadrul metodologic realizat, am pus deja în dezbatere publică metodologia de evaluare a şcolilor doctorale, am constituit grupul de lucru pentru realizarea normelor metodologice şi, în curând, voi aproba prin ordin de ministru aceste norme de punere în practică a evaluării şcolilor doctorale. Menţionez că este foarte important pentru acest Guvern ca integritatea, corectitudinea să fie primordiale, prin urmare, evaluarea şcolilor doctorale se va face având ca principal criteriu etica”, a afirmat Monica Anisie.

Comunicatul Ministerului Educației:

Veste bună pentru elevii și părinții care așteptau această decizie: Evaluarea Națională se va desfășura la aceleași discipline!

Executivul a adoptat în ședința de astăzi, 20 decembrie, prorogarea unor termene și condiții privind desfășurarea unor examene (Evaluarea Națională și Bacalaureat) și a admiterii la liceu. Prin această decizie, Guvernul a corelat modalitatea de evaluare, pe discipline, cu modalitatea de predare-învățare, conform planului-cadru în baza căruia elevii au studiat în clasele V-VIII.

„Amintesc că, pentru elevii care studiază în clasele V- VIII, începând din anul 2021, era prevăzută evaluarea transdisciplinară, dar aceasta nu a fost pregătită printr-un proces de predare – învățare transdisciplinar”, a declarat ministrul Monica Cristina Anisie.

Această măsură răspunde îngrijorărilor elevilor care sunt acum în clasa a VII-a  și asigură predictibilitate pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a, structura Evaluării Naționale rămânând neschimbată și pentru ei.

„Consider că este o veste bună și mult așteptată de către copii, familiile lor, dar și de către profesorii care îi pregătesc pe elevi!”, a completat ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here