S-a dat startul înscrierilor la Boovie Festival 2020. Profesoara Carmen Ion: ”Copiii sunt extrem de nerăbdători”

0
Foto: facebook.com/ Boovie

Peste 60 de elevi şi profesori din întreaga ţară s-au înscris, online, chiar din prima zi, pentru festivalul concurs de book-trailere Boovie 2020, care va avea loc la Focşani, în perioada 29 mai – 1 iunie. Carmen Ion, profesoară de limba română și inițiatoare a festivalului, a povestit pentru Agerpres despre ”câștigurile” unui concurs devenit pentru unii elevi o adevărată rampă de lansare, dar și despre pregătirile pentru cea de-a cincea ediție a festivalului.

„Am dat startul înscrierilor pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului concurs de book-trailere Boovie pe 1 decembrie, de Ziua Naţională. Încă din prima zi s-au înscris peste 60 de elevi şi profesori, semn că Boovie a fost aşteptat cu nerăbdare şi entuziasm. Înscrierile vor continua până pe 29 ianuarie. Este o perioadă lungă de timp, pentru că deşi înscrierile nu sunt foarte complicate, sunt documentele GDPR care necesită completate şi scanate, şi de aceea am zis să lăsăm după vacanţă o perioadă suficient de mare pentru înscriere. Ca o noutate, ediţia viitoare va avea patru zile în loc de trei. Am constatat anul trecut că trei zile nu au fost suficiente pentru toate activităţile pe care le-am avut noi în minte. Am profitat de faptul că pe 1 iunie este zi liberă, şi atunci am dus festivalul în perioada 29 mai – 1 iunie, fără să afectăm prezenţa elevilor la cursuri”, a declarat, pentru AGERPRES, iniţiatoarea acestui eveniment, profesorul de limba română Carmen Ion.

Festivalul s-a născut din dorinţa de a-i aduce pe elevi mai aproape de lectură, printr-o metodă inedită, care a combinat cititul, cu tehnologia, cu munca de echipă şi cinematografia.

Născut la clasa profesoarei Carmen Ion de la Colegiul Naţional Pedagogic Spiru Haret din Focşani, concursul s-a extins în primul an la nivelul întregului liceu, apoi la nivel judeţean, pentru a deveni mai apoi unul naţional şi s-ar putea spune chiar internaţional, având în vedere că la ediţia trecută au participat mai multe echipe din Republica Moldova, iar pentru ediţia viitoare mai multe echipe din Europa şi-a anunţat intenţia de a participa cu trailere în concurs.

Faptul că Boovie a depăşit demult hotarele judeţului Vrancea este confirmat de reacţiile primite de organizatori.

M-a bucurat foarte tare când în prima zi de şcoală am primit mesaje de la un profesor din liceu din Bistriţa, care mi-a spus că încă de la uşă, de când a intrat în clasă după festivitatea de deschidere, elevii au sărit să o întrebe: ‘Doamnă, anul acesta mai mergem la Boovie?’. ‘Păi sunteţi în clasa a XII-a’, le-a replicat profesoara. La care aceştia au spus că nu contează, că ei vor să meargă oricum la Boovie. A fost în loc de bună dimineaţa! Acelaşi mesaj a venit de la Galaţi, de la o profesoară de gimnaziu, ai cărei copii erau foarte nerăbdători să ştie dacă vor participa. Şi sunt semnale de genul acesta din ţară. De aproape o lună mă întreabă copiii, prin mesaje, când încep înscrierile, sunt extrem de nerăbdători. La mine în liceu, deja o echipă de clasa a IX-a este formată. Eu nu predau acolo, dar a venit o profesoară să mă întrebe cum face cu echipa, care are şi nume, şi tot. Sperăm la o ediţie foarte mare anul viitor„, a spus Carmen Ion.

Foto: facebook.com/ Boovie

Câştigurile pentru cei care vin la Boovie sunt numeroase. Dincolo de faptul că îi motivează să citească, Boovie a devenit pentru mulţi dintre participanţi o rampă de lansare şi a reuşit să schimbe vieţi.

Câştigurile sunt mai multe. Primul se referă la munca depusă. Al doilea este faptul că, venind aici, la Focşani, descoperă că fac parte dintr-o comunitate foarte mare, îşi împărtăşesc din experienţele lor, leagă prietenii, descoperă lucruri noi la atelierele la care participă. Mulţi au rămas prieteni între ei sau cu elevii voluntari. Asta încercăm să creăm aici, o comunitate. Sunt mai multe situaţii în care Boovie a schimbat chiar povestea de viaţă a unor elevi. Avem tineri care deja urmează şcoli de profil, pe regie sau producţie film, în străinătate sau în România. Am aflat despre copii care sunt plecaţi cu burse Flex, în SUA, graţie şi participării la Boovie. Acum doi ani, un elev care a fost şi liderul unei echipe, pe baza experienţei, a fost primit în juriul liceenilor de la festivalul de film documentar organizat de One World Romania şi de aici a fost o rampă de lansare. A ajuns şi el în SUA şi apoi în juriul de la EducaTIFF, de la TIFF. Deci apar nişte oportunităţi pentru tinerii implicaţi în acest festival, pe care nu le-am luat în considerare în momentul în care am gândit acest concurs. Ne-au luat prin surprindere, dar ne bucură foarte tare. Acum încercăm să găsim noi căi de promovare a elevilor book-trailerişti. Încercăm să creăm nişte oportunităţi pentru aceştia, să-i facem cunoscuţi”, a precizat profesoara Carmen Ion.

Foto: facebook.com/ Boovie

Pentru ediţia a cincea, a început deja procesul de selecţie a juriului, trainerilor şi scriitorilor care vor fi invitaţi să se alăture Boovie, iar organizatorii promit că vor avea surprize nemaipomenite.

„Ne propunem anul acesta cam 30 de workshop-uri şi întâlniri în două zile de festival. Avem promisiuni de la mai multe personalităţi care ne sprijină în demersurile noastre şi o să avem nişte surprize nemaipomenite la ediţia viitoare, care este şi o mică ediţie jubiliară. Facem cinci ani. De la ediţiile trecute, feedback-urile au fost absolut grozave. Copiii s-au simţit foarte bine, profesorii au apreciat ce s-a întâmplat aici. Pentru ediţia de anul viitor lucrăm la membrii juriului şi vom alege cu aceiaşi atenţia ca şi până acum”, a mai menţionat profesoara Carmen Ion.

Cărţile după care elevii de liceu şi gimnaziu vor realiza trailerele au fost deja stabilite şi pot fi consultate pe pagina de Facebook a Boovie.

La ediţia trecută au participat peste o sută de echipe de gimnaziu şi liceu, respectiv peste o mie de elevi şi profesori. Aproximativ şase sute dintre aceştia au ajuns în iunie la Focşani, transformând oraşul, pentru un weekend, într-o adevărată capitală a cititului.

În ultimii doi ani, Primăria Focşani şi Consiliul Local Focşani au finanţat o bună parte din proiect. La ediţia din 2019, alături de Boovie au venit şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Consiliul Judeţean Vrancea, precum şi mai mulţi sponsori, iar organizatorii speră să determine şi alţi sponsori din mediul privat să se alăture acestei iniţiative, care reuşeşte să dea alte valenţe educaţiei tinerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.