Întrevedere cu ministrul Educației. Sindicaliștii au cerut amânarea măsurii privind reducerea numărului de ore la școală

0

Reprezentanții FSLI au avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, în care i-au cerut să amâne cu doi ani aplicarea prevederilor privind reducerea numărului de ore la școală. Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, a declarat, la România via Cluj, că ministrul le-a ”garantat” că va face o consultare publică pe această temă, iar tăierea orelor nu se va face ”foarte brutal, dintr-odată, de la 1 septembrie 2020”.

Lucia Cojocaru a declarat că, prin măsura reducerii numărului de ore, se dorește într-adevăr o ”aerisire” pentru că ”s-a constatat că este un număr foarte mare de ore”, mai ales la clasele a VII-a și a VIII-a, unde se ajunge la 34-35 de ore săptămânal.

Sindicalistul a arătat însă că tăierea numărului de ore trebuie însoțită de niște măsuri: ”Nu putem să tăiem numai așa din condei și să zicem da, de la 30 de ore, modificăm și tăiem 5 ore. Acest lucru trebuie să fie însoțit de niște lucruri obligatorii. Și aici vorbim de revizuirea materiei pentru că știm că această materie care se predă acum este deja depășită, este foarte stufoasă, nu mai este atractivă pentru elevi. Materia trebuie regândită. În al doilea rând, trebuie să revizuim numărul de elevi în clasă. Este inadmisibil… (…) Constatăm în foarte multe situații că acest număr (numărul prevăzut de Legea educației – n.red) este depășit și lucrăm cu 35 de elevi în clasă sau mai mult. Or, acest lucru este dăunător actului educațional și calității învățământului în general.

Lucia Cojocaru a avertizat că, ”reducând acest plan cadru și tăind din pix 5 ore-10 ore”, unii profesori ar rămâne șomeri: ”Sigur că la unii colegi s-ar reduce orele și anumite discipline poate chiar ar dispărea din noul plan cadru. Atunci am îngroșa rândurile șomerilor.”

Toate aceste lucruri, a precizat Lucia Cojocaru, au fost discutate în cadrul unei întâlniri cu ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, care a avut loc săptămâna trecută.

Am avut o întrevedere cu doamna ministru și cu staff-ul dânsei, împreună cu biroul operativ al FSLI, unde și eu sunt vicepreședinte, și am avut onoarea să avem această întrevedere pe probleme punctuale. Unul a fost acesta (reducerea numărului de ore – n.red.), să vedem care este modalitatea de rezolvare. Am cerut prorogarea acestui termen pe doi ani și aici am avut în vedere clasele actuale a VII-a și care la anul vor fi a VIII-a, să nu fie afectate de această schimbare a planului cadru.

Putem vorbi despre această schimbare și de această benefică, știu eu, regândire, dar toate acestea trebuie bine înțelese și dânsa ne-a garantat că vor fi acele consultări publice, acele dezbateri și că nu va fi acest lucru, știu eu, foarte brutal, dintr-odată, de la 1 septembrie 2020. Sperăm să se țină de cuvânt. Totodată, dânsa ne-a spus că este bine intenționată, ne-a făcut o impresie plăcută”, a declarat președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean.

Potrivit legii adoptate de Parlament și promulgate de președinte, prevederile privind numărul de ore vor intra în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021. Legea stabilește că elevii de școală primară vor petrece ”în medie” 20 de ore săptămânal la școală, cei din ciclul gimnazial în medie 25 de ore, iar cei din ciclul liceal în medie 30 de ore.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.