Decizie în Parlament: Reducerea numărului de ore petrecute de elevi la școală, votată de Senat

0

Senatul a dat vot final pe inițiativa legislativă care stabilește numărul de ore  alocat disciplinelor din planurile-cadru, în funcție de nivelul de învățământ, relatează Mediafax. Astfel, elevii de școală primară vor petrece ”în medie” 20 de ore săptămânal la școală, cei din ciclul gimnazial în medie 25 de ore, iar cei din ciclul liceal în medie 30 de ore. Proiectul prevede astfel o reducere a numărului de ore, care, de exemplu, la gimnaziu, ajunge până la 33-34 de ore pe săptămână.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD și a fost adoptată, luni, în plenul Senatului. Aceasta stabilește numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, în funcţie de nivelul de studii, astfel:

”Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.”

Proiectul de lege mai stabilește că prevederile privind numărul de ore vor intra în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021.

Proiectul adoptat de Parlament îl puteți consulta AICI.

Inițiativa a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis și adoptată de Camera Deputaților. Senatul a adoptat proiectul, luni, ca for decizional. Proiectul merge la promulgare.

Care este numărul de ore stabilit, în prezent, în planurile-cadru:

Învățământul primar

  • clasa pregătitoare: număr mimim-maxim de ore pe săptămână: 19-20
  • clasa I: număr mimim-maxim de ore pe săptămână: 20-21
  • clasa a II-a: număr mimim-maxim de ore pe săptămână: 20-21
  • clasa a III-a: număr mimim-maxim de ore pe săptămână: 20-21
  • clasa a IV-a: număr mimim-maxim de ore pe săptămână: 21-22.

Învățământul gimnazial

  • clasa a V-a: număr minim-maxim de ore pe săptămână: 26-28
  • clasa a VI-a: număr minim-maxim de ore pe săptămână: 28-30
  • clasa a VII-a număr minim-maxim de ore pe săptămână: 31-33
  • clasa a VIII-a număr minim-maxim de ore pe săptămână: 31-34 

Învățământul liceal. Numărul total de ore pe săptămână variază, în funcție de filieră și specializare, și poate ajunge la 33 de ore pe săptămână.


Ce mai prevede proiectul de lege:

 • În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică-bullying.
 • În vederea asigurării accesului la învățământul general obligatoriu, unitățile de învățământ preuniversitar au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal.
 • În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic, se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică-bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.
 • Instituțiile de învățământ superior de stat acordă cel puțin 10 locuri bugetate în cadrul cifrei de școlarizare aprobate absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială, în cazul în care lucrurile nu se ocupă universitățile le redistribuie către ceilalți candidați.
 • Violența psihologică-bullying este acțiunea sau seria de acțiuni fizice/verbale/relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere și au drept de consecință atingerea demnităților, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradantă, umilitoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau categorie defavorizată, ori de convingerile, sexul sau orientare sexuală caracteristicile personale acțiune sau serie de acțiuni, comportamente.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here