Povestea lui George sau visul unui copil de a deveni arhitect. Un experiment social care arată că profesorii pot schimba destine VIDEO

0
Foto: Captură video - Teach for Romania

George are 11 ani și își dorește să ajungă arhitect. ”Mi se pare cea mai frumoasă meserie. Chiar mă pregătesc pentru asta în fiecare zi. Mă duc la cursuri de desen, am avut expoziții și pe la școală. Îmi place foarte mult să desenez”. Așa își începe copilul povestea, într-un clip prezentat în cadrul primul experiment social pe teme de educație din România. O cercetare realizată de Teach for Romania, care a pornit de la așteptările adulților față de educație și a adus în prim-plan povestea reală a unui elev care provine dintr-un mediu vulnerabil.

Opt adulți urmăresc, în fața unui ecran, povestea lui George. Copilul îi surprinde cu un desen – a înotat atât de mult încât a ajuns pe o insulă, lângă soare, apoi a fost în spațiu și aproape a pășit pe lună, dar și cu o schiță făcută pentru viitoarea lui casă, ”care s-a și întâmplat între timp, este casa în care locuiesc.”

Foto: Captură video

Este prima parte a filmului, iar prima impresie a celor prezenți este că George provine ”dintr-un mediu propice”, după ore are cursuri de desen, iar în weekend merge cu familia la expoziții și muzee. ”Cred că este supus unor surse foarte puternice de inspirație pentru că desenul ăla cu două lumi e de geniu”, spune unul dintre participanții la experimentul realizat de Teach for Romania.

Cea de-a doua parte a filmului le arată însă că viața lui George este cu totul alta. Provine dintr-o familie modestă, își ajută mama la treburi și uneori tatăl să repare mașini. Dar de unde pasiunea pentru desen? ”Doamna profesoară m-a încurajat să visez și mi-a spus că dacă îmi doresc să devin arhitect pot deveni. Nu contează de unde vii, contează unde îți propui să ajungi, asta îmi spune doamna profesoară mereu”, povestește copilul.

Surprinși, cei opt adulți apreciază rolul profesoarei: ”Eu cred că asta a fost la el rețeta câștigătoare: o familie care l-a iubit și doamna profesoară care l-a sprijinit intelectual.”

Practic, experimentul social și-a propus să demonstreze că ”profesorul poate fi cel care schimbă perspective și deschide orizontul copiilor”.

„Acest demers ne arată că profesorul este un factor cheie în devenirea unui copil, în susținerea și încurajarea unui vis. Cum? Prin exemplul lui George, un elev de 11 ani, îndrumat până recent de un profesor din programul Teach for Romania, care chiar dacă a avut posibilități limitate, și-a descoperit pasiunea și țelul cu ajutorul unui profesor dedicat și implicat 100%”, a comentat Iulia Pielmuș, CEO Teach for Romania, rezultatul experimentului social, adăugând că „lecția pe care profesorii noștri o predau în fiecare zi este că nu contează de unde vii, ci unde visezi să ajungi – pentru acest lucru există Teach for Romania”.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul Cult Research și ”vine să sublinieze rolul profesorului în viața unui elev și să susțină impactul Teach for Romania în contextul în care sistemul de educație și elevii au nevoie de profesori cu rol de mentori”.

“Este clar că schimbarea societății atrage și o schimbare la nivelul percepțiilor față de educație. Participanții sunt conștienți de rolul profesorilor și chiar cred că aceștia ar trebui să fie modele pentru elevi, să îi îndrume, să le încurajeze creativitatea și să le cultive stima de sine și încrederea”, a adăugat Paul Acatrini, Cult Research.

Teach for Romania este o organizație non-profit care activează din 2014 și care pregătește oameni, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni profesori în învățământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.

”Teach for Romania își propune să construiască modele valoroase pentru viitorul copiilor, în contextul în care, conform evaluărilor PISA, elevii români sunt cel mai puțin motivați dintre toți cei care provin din cele 65 de țări analizate. Acest lucru se reflectă mai departe în cifre: rata abandonului școlar în Romania este de 17,4%, versus 12,8% la nivelul Uniunii Europene. Mai mult, dintre cei care rămân pe băncile școlii până în clasa a XII-a, doar 56%
promovează examenul de Bacalaureat – jumătate dintre aceștia provenind din doar nouă județe. Situația este cu atât mai complicată în mediile vulnerabile, unde copiii au mai puține șanse la educație de calitate și o carieră stabilă comparativ cu cei din zonele dezvoltate”, se arată într-un comunicat de presă al Teach for Romania.

Foto: Teach for Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.