Nicolae Hurduc, propus ministru interimar la Educație. Iohannis: ”Premierul îmi cere să încalc Legea fundamentală” UPDATE

0
Foto: hotnews.ro

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, președintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniștri interimari, la Educație fiind propus ministrul Cercetării și inovării, Nicolae Hurduc, au declarat surse din PSD pentru Mediafax. Șeful statului i-a transmis însă premierului că îi cere să încalce Legea fundamentală, forțând un al doilea interimat succesiv la Educație. MEN a rămas fără ministru plin după demiterea Ecaterinei Andronescu, iar interimatul deținut de Daniel Breaz a expirat pe 17 septembrie.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că premierul Viorica Dăncilă îi cere să încalce Legea fundamentală, solicitând numirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației, transmite Mediafax. Șeful statului precizează că durata maximă de interimat e de 45 de zile, iar Daniel Breaz a exercitat această funcție.

„Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, a afirmat Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului îi transmite premierului Viorica Dăncilă că nu era nevoie de o decizie a CCR, fiind nevoie de a veni în Parlament pentru aprobarea miniștrilor titulari.

„Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român. Cu fiecare zi, se văd noi consecințe negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidențiat. Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidența necesității de a respecta un articol din Constituție. Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să meargă în Parlament și să obțină validarea pentru noul său Guvern. Dacă doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament”, a adăugat Iohannis.

Președintele României a afirmat, totodată, că Ministerul Sănătății dă dovadă de incapacitate de a organiza admiterea la rezidențiat, examenul fiind îngreunat de numeroase etape birocratice.

„Acțiunile premierului Dăncilă generează grave blocaje cu consecințe negative pentru români. (…) Anunțul de astăzi al Ministrului Sănătății arată incapacitatea actualei guvernări de a organiza admiterea la rezidențiat și de a gestiona resursa umană din sănătate, resursă vitală pentru buna funcționare a sistemului. Lipsa de respect faţă de absolvenții de medicină și față de profesia medicală în general, faţă de pacient şi faţă de cetățean, este o caracteristică a Guvernului PSD. Organizarea rezidențiatului ar fi trebuit să se facă pe baza unei metodologii clare, iar Guvernul este cel care a întârziat nepermis de mult, ca în fiecare an, aprobarea acesteia. Mai mult, acest examen este îngreunat și întârziat suplimentar anual și de numeroasele etape birocratice”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

În încheiere, Klaus Iohannis susține ideea necesității unui nou guvern.

„Studenții au nevoie de predictibilitate și stabilitate și nu este normal ca pentru cel mai important examen din viața lor profesională să afle detalii cruciale, precum numărul de posturi disponibile sau data examenului, cu doar câteva săptămâni înainte. Amânarea examenului de rezidențiat, o etapă esențială care definește parcursul profesional al oricărui student la medicină, constituie o dovadă în plus a eșecului Guvernului PSD. Această situație, care denotă o delăsare jenantă în raport cu o temă de o asemenea relevanță pentru sistemul de sănătate, arată dimensiunile dezastrului unui guvern lipsit de competență și viziune. În contextul în care foarte mulți dintre absolvenții programelor de medicină decid să părăsească țara, România are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care să îmbunătățească rapid acest proces”, mai transmite președintele.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniştri interimari, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.
Conform surselor citate, Dăncilă l-a propus pe ministrul Apărării, Gabriel Leş, ca ministru interimar al Afacerilor Interne, pe vicepremierul Daniel Suciu ca ministru interimar al Justiţiei, iar pe ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, ca ministru interimar la Educaţie. De asemenea, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a fost propus interimar la Ministerul Mediului, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ca ministru interimar al Energiei, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Oprea, ca interimar la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, iar Alexandru Petrescu – vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Viorica Dăncilă urmează să îi trimită președintelui Klaus Iohannis noi propuneri de interimari. Gabriel Leș este propunerea premierului pentru interimatul la Interne, iar Daniel Suciu pentru interimatul la Justiție. Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, este propunerea pentru interimatul la educație, au afirmat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Totodată, Viorica Dăncilă îl propune pe Eugen Teodorovici să preia interimatul la portofoliul de vicepremier pe probleme economice, arată sursele citate.

Liderul PSD a transmis, zilele acestea, mai multe mesaje pe Facebook, unde a precizat că Iohannis încalcă Constituția și că trebuie să numească interimarii, potrivit deciziei CCR.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției.

Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.