Ministrul interimar al Educației critică demersurile elevilor legate de ordinul privind admiterea la liceu: ”Unde o să ajungem?”

0
Foto: gov.ro

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a răspuns, luni, criticilor privind ordinul prin care elevii care au media de admitere sub 5 nu mai pot intra la liceu și vor merge la şcolile profesionale, afirmând că niciunui elev nu i se îngrădeşte accesul la educaţie. Pe de altă parte, ministrul a criticat demersul elevilor de a organiza un protest în prima zi de școală sau de a da în judecată Ministerul Educației. ”Ce o să facă (…) o să acționeze peste un an de zile și Ordinul dat în urmă cu câțiva ani de zile cu media 6 la Bacalaureat și nota 5? Unde o să ajungem?”, a spus Breaz, citat de Mediafax.

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat, luni, la deschiderea anului școlar, în contextul îndemnului la protestul „Doliu pentru educație”, lansat de Consiliul Național al Elevilor, că a văzut că Ordinul contestat a fost acționat inclusiv în instanță de către elevi, scrie Mediafax.

„Ce o să facă (…) o să acționeze peste un an de zile și Ordinul dat în urmă cu câțiva ani de zile cu media 6 la Bacalaureat și nota 5? Unde o să ajungem? Dacă mergem și ne gândim având această concepție că putem să atacăm orice în instanță, o să ajungem atunci să nu mai conteze nicio notă, fiecare face ce vrea, nu mai avem o ierarhie, nu mai avem calitate, nu mai avem nimic”, a spus Breaz.

„Este o decizie asumată printr-un Ordin de ministru în urma discuțiilor cu cei din grupul de Dialog Social la nivel de Minister al Educației. Vreau să vă spun că majoritatea au fost de acord cu această decizie, să se pună acest prag al notei 5”, a completat acesta.

El a precizat faptul că în urma adoptării acestei măsuri, niciunui elev nu i se va îngrădi accesul la educație. „În primă fază, dacă discutam anii trecuți de ce se intră și cu nota 1, 50 sau 2 la liceu, era o problemă, nu avem calitate în învățământ, nu ținem la calitate”, a arătat Breaz.

Ministrul interimar al Educației a declarat că impunerea acestui prag s-a făcut și pentru că mediul de afaceri are nevoie de meseriași. „Ne cer meseriași, spun că nu mai avem meseriași, de ce nu mai avem școli profesionale, vor merge, vor face o meserie trei ani de zile, după trei ani de zile pot să urmeze cursurile unui liceu, pot să promoveze BAC-ul, pot să urmeze cursurile unei facultăți. Pot practic, și din punct de vedere educațional, să se împlinească”, a mai spus ministrul.

Daniel Breaz a concluzionat spunând că discuțiile pe marginea acestei decizii nu sunt unele noi, ele fiind începute cu mai mult timp în urmă. „Decizia a fost luată practic în graficul de timp, astfel încât să respectăm legea pentru următorii ani școlari”, conchide Breaz.

Consiliul Naţional al Elevilor a îndemnat, duminică, toţi elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul şcolar 2019-2020, nemulţumiţi fiind de ordinul de ministru prin care elevii cu medii sub 5 la Evaluare sunt obligaţi să meargă la şcoli profesionale.

Totodată, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că dă în judecată Ministerul Educației Naționale pentru ordinul care interzice elevilor cu media de admitere sub 5 să intre la liceu, obligându-i astfel să urmeze învățământul profesional. Elevii spun că ”faptul că un elev nu a putut obține media minimă pentru a ajunge la liceu nu garantează că posedă competențele necesare pentru învățământul profesional, ci poate avea cauze diverse, ce țin atât de pregătirea cadrelor didactice, cât și de condițiile socio-economice ale familiilor lor”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.