Două școli din Iași nu își vor deschide porțile pe 9 septembrie. Peste 150 de copii, în situația de a rămâne acasă: ”Asta este cel mai grav”

0
Foto: ziaruldeiasi.ro

Două şcoli în reabilitare din Iași nu își vor deschide porțile pe 9 septembrie, astfel că peste 150 de copii ar trebui să meargă la şcoală în satul vecin, la zece kilometri. Deşi banii există, nu pot fi viraţi în conturile constructorului pentru că nu a fost votat bugetul comunei, relatează Mediafax. ”Există posibilitatea ca, pe 9 septembrie, cei 158 de copii din satul Humosu să rămână acasă. Asta este cel mai grav, să rămână acasă. Este posibil să abandoneze, că nu cred că cei de clasa pregătitoare, nici măcar cei de 14-15 ani nu au cum să parcurgă 10 km dus, 10 km întors pentru a merge la şcoală”, spune Marius Cojocaru, directorul Şcolii Gimnaziale Sireţel.

”Vreau să merg la şcoală ca să am un viitor mai bun”. Stă în faţa porţii şi se uită la clădirea aflată gard în gard cu casa în care locuiește şi ştie că în câteva zile nu va putea merge acolo la şcoală. Bogdan este elev în clasa a cincea şi locuieşte în satul Humosu, comuna Sireţel.

În această comună este una dintre cele mai stranii situaţii din judeţul Iaşi: două şcoli au început să fie reabilitate cu bani de la PNDL, însă nu vor fi gata până pe 9 septembrie. Bugetul comunei nu a fost votat, banii nu au fost livraţi către constructor, constructorul nu are cum să termine treaba. Astfel, copiii ar putea să meargă la şcoală într-o localitate vecină, însă nu există mijloc de transport până acolo, tot din cauză că nu a fost votat bugetul.

Bogdan mai are încă doi fraţi. Unul de clasa a 10-a şi unul de a 11-a, iar mama lor nu ştie dacă îi mai trimite la şcoală. „Zice că merge la Slobozia, aşa am auzit. Dar e departe, dacă a pune domn’ primar microbuz, dacă nu, nu mai învaţă”, spune Petronela, mama băieţilor.

Bogdan ieşea din curte, făcea câţiva paşi şi ajungea la şcoală. Acum ar trebui să meargă 10 kilometri. „Cred că nu mai învaţă băieţii, dacă nu este unde, bani nu avem cu ce îi purta la şcoală”, continuă Petronela.

Poarta şcolii din Humosu are lacăt, iar în curte nu mişcă nimic. De afară, clădirea pare să fie în regulă. În curte, bucăţi de lemn aruncate, mormane de moloz. Lucrările de reabilitare au început în luna iulie în interior şi au fost abandonate pentru că firma de construcţii nu a primit bani. Singurul lucru care mai aminteşte în interior că acolo e o şcoală e un scaun mic, lăsat de izbelişte într-o cameră ce ar trebui să fie o sală de clasă. Pereţii au fost decopertaţi, parchetul a fost scos, tavanul a fost dat jos, au rămas doar geamurile şi o parte din instalaţia electrică. Aici, pe 9 septembrie, ar trebui să înveţe 158 de copii, de la grădiniţă până la clasa a 8-a.

Ileana Bontu este femeie de serviciu la şcoala din Humosu de 27 de ani. În perioada asta ar fi trebuit să facă curăţenie în şcoală. „Dat cu var, făcut curat, curăţat geamurile, nu am ce să fac”, spune femeia ridicând din umeri, uitându-se în jur. În loc de săli de clasă pregătite să primească elevi, şcoala din Humosu e doar o clădire lăsată la roşu. Banii pentru reabilitarea şcolii sunt din Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi au fost viraţi către Primărie, doar că bugetul comunei nu a fost aprobat.

„S-a ajuns în situaţia asta deoarece Consiliul local Sireţel nu a votat încă bugetul local şi unitatea nu dispune de fondurile necesare pentru a începe anul şcolar. La Şcoala Humosu s-a început reabilitarea şcolii prin PNDL, acolo nu pot învăţa copiii. Avem o posibilitate să îi ducem la zece kilometri, într-o altă structură, la şcoala primară Slobozia. Problema este că nu avem cu ce să îi transportăm. Consiliul Local trebuie să îi transporte, însă neavând buget nu au început încă demersurile pentru a scoate la licitație şi să caute o firmă de transport persoane”, a declarat Marius Cojocaru, directorul şcolii Gimnaziale Sireţel.

Chiar în fața școlii locuieşte o altă familie. Nici ei nu ştiu exact unde îşi vor trimite copiii la şcoală.

„Vreo lună de zile până o să o repare o să meargă în alt sat. Au zis că pune microbuz. Sunt într-a patra, cum să meargă pe jos?”, spune bunica unui băiat.

„Ei s-au gândit acuma, aproape la începutul şcolii să demoleze şcoala? Bună, rea, trebuia să o fi lăsat aşa.(…) Ni se pare că nu o să mai fie nimic pe aici, că copiii nu or să se mai ducă la şcoală”, spune bunicul.

„Există posibilitatea ca, pe 9 septembrie, cei 158 de copii din satul Humosu să rămână acasă. Asta este cel mai grav, să rămână acasă şi să nu poată începe şcoala neavând cu ce să îi transportăm, noi nu avem cu ce să îi transportăm la zece kilometri din Humosu până la Slobozia. (…) Este posibil să abandoneze, că nu cred că cei de clasa pregătitoare, nici măcar cei de 14-15 ani nu au cum să parcurgă 10 km dus, 10 km întors pentru a merge la şcoală.”, a declarat Marius Cojocaru, directorul Şcolii Gimnaziale Sireţel.

Şantier în lucru e şi la un corp de clădire din Sireţel, nu doar la şcoala din Humosu. Aici, câţiva muncitori lucrează la acoperişul clădirii.

„Noi am început lucrările pe data de 1 iulie 2018, lucrarea este pe un termen de un an de zile şi se lucrează la capacitate redusă fiindcă Primăria nu ne-a virat banii în cont. Lucrăm şi la şcoala din Humosu, acolo aşteptăm racordul pe organizarea de şantier, care tot Primăria trebuie să o facă, este prevăzută şi în proiectul tehnic, aşteptăm racordul la curentul trifazic să putem începe tencuielile de interior. (…) Sincer eu să vă zic, dacă nu sunt bani, noi nu putem lucra. Materiale nu există, astea costă bani”, a declarat Cristian Humelnicu, inginerul firmei de construcţii.

Întrebat dacă există vreo şansă ca elevii să înveţe în acest corp de clădire, şeful de şantier a spus că nu, iar despre Humosu … „nici măcar.” Iar în singura clădire a şcolii din Sireţel în care nu se fac lucrări de reabilitare copiii vor învăţa în trei schimburi.

Totul pleacă de o dispută în Consiliul Local.

„Suntem într-o situaţie deosebită aici la Sireţel din cauza faptului că edilul nostru este condamnat începând cu 23.10 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare. Se blochează activitatea comunei complet. Noi nu putem să aprobăm bugetul din cauza faptului că nu este promovat de o persoană care are calitate de primar. (…) Dacă noi aprobăm bugetul, facem o ilegalitate, pentru că este promovat de o persoană care are calitatea de primar, că el şi-a pierdut calitatea de primar când s-a dat hotărârea definitivă de condamnare pentru acte de corupţie.(…) Bani sunt, sunt prinşi în buget, dar sunt blocaţi că nu putem să dăm drumul la buget”, a declarat Gelu Şpaiuc, viceprimarul comunei.

Primarul spune că e vina vicelui, care e şi liderul consilierilor social democraţi şi care refuză să voteze bugetul.

„Situaţia e critică deoarece consilierii PSD nu au aprobat bugetul nici până în prezent. Trebuie să facem plata la constructor, în jur de 4 miliarde jumătate. Dacă putem plăti constructorului, constructorul a zis că suplimentează muncitorii şi să înceapă anul şcolar în condiţii cât mai bune”, a declarat Gheorghe Ancuţa, primarul comunei Sireţel.

Situaţia a ajuns până la Prefectură şi Inspectoratul Şcolar General.

„Pe fondul unor neînţelegeri în cadrul Consiliului Local Sireţel şi primar nu s-a votat nici la acest moment bugetul comunei, ceea ce va împiedica începerea anului şcolar 2019-2020. Repet faptul că există şi aici în derulare reabilitări şi investiţii în două sau trei structuri, ca atare toţi copiii din acele structuri trebuie să fie deplasaţi la şcoala de centru cu microbuzul. Ori, nu s-a găsit nicio soluţie pentru asigurarea finanţării pentru ca această deplasare să se poată face şi chiar plata utilităţilor din Şcoala Sireţel nu se poate realiza”, afirmă Genoveva Farcaş, inspectorul şcolar general al ISJ Iaşi, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Iaşi.

Farcaş a precizat că va sesiza şi Ministerul Educaţiei cu privire la şcoala din Sireţel.

„Au fost nenumărate întâlniri cu primarul, cu consilierii, cu colegii mei de la Prefectură, nu vor să înţeleagă să aprobe bugetul. Vor răspunde până la urmă. Eu o să fiu nevoit să mă adresez organelor abilitate cu privire la suspiciunea de abuz în serviciu, a consilierilor pentru că nu poţi să condamni o comună pe un vot. (…) Ei au dreptul să convoace o şedinţă de îndată, este motivată, la trei zile pot să facă şedinţa, aprobă bugetul şi lucrurile reintră în normal. Numai să înţeleagă că este exclusiv o decizie a consilierilor de acolo”, a declarat Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi.

Însă, până atunci, Bogdan şi toţi ceilalţi 157 de elevi înscrişi la şcoala din Humosu nu vor şti dacă şi unde vor putea să meargă la şcoală.

Un reportaj realizat de Mediafax

Citește și: Şcoli în case particulare, fără autorizaţii şi condiţii de igienă, la început de an școlar: ”Statul nu e cel mai bun administrator”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.