Consiliul Național al Elevilor: 80% dintre elevi primesc înapoi mai puțin de jumătate din valoarea unui abonament de transport

0

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au precizat, miercuri, că 80% dintre elevi primesc înapoi mai puțin de jumătate din valoarea unui abonament pentru transportul la școală, relatează Mediafax. Din această cauză, spun elevii, în perioada 2013 – 2016, 30.000 de elevi au abandonat școala.

”Avem un cadru legislativ și niște norme legislative care nu se potrivesc cu realitatea. Și atunci, este clar că ceea ce nu se potrivește cu realitatea nu putem aplica în ceea ce privește decontarea abonamentelor pentru elevi. Fenomenul care se petrece acum, pe care noi îl analizăm de ceva timp, este că elevii nu își pot deconta integral naveta la unitatea de învățământ, unde ei învață, pentru că nu există fondurile necesare. Or, aceste fonduri nu există pentru că acest calup de legi și de reglementări nu se potrivesc la contextul actual”, a declarat, miercuri, Andreea Păun, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor (CEN).

Potrivit sursei citate, 80% dintre elevi primesc mai puțin de jumătate din valoarea abonamentelor pentru transport, iar fenomenul care se produce din această cauză este abandonul școlar.

”Și atunci, ce se întâmplă este că 80% dintre elevii pe care noi i-am consultat în perioada 2017 – 2018 primesc înapoi mai puțin de jumătate din banii pe care îi achită pe un abonament, de la unitatea de învățământ.

Se produce un fenomen clar, și anume că elevii nu-și mai permit să meargă la școală, vorbim aici despre categoriile defavorizate, care pornesc de la sat către oraș, pentru a merge la liceu”, spune Andreea Păun.

Potrivit reprezentantei CEN, în perioada 2013 – 2016, din cauza faptului că s-a impus un plafon pentru decont, 30.000 de elevi au abandonat școala.

”Ultimele date pe care le avem, din 2016, și sunt din fundamentarea unei Ordonanțe de Urgență, unde s-a vehiculat o cifră medie de 125.000 de elevi care ar avea nevoie de servicii intrajudețene pentru a merge la școală, de la localitatea de domiciliu la localitatea unde învață.

În ceea ce privește abandonul școlar, aici ne putem raporta la perioada din 2013, când a apărut o Ordonanță prin care s-a reglementat un anumit plafon de decont și atunci, în perioada 2013 – 2016, 37.000 de elevi au abandonat școala. Luăm în calcul scăderea demografică și emigrarea, și ajungem la o cifră de 30.000 de elevi care au abandonat școala pentru că nu își permiteau să mai meargă liceu, pentru că nu li se deconta naveta”, a mai precizat Andreea Păun.

Sursa: Mediafax

Citește și: Asociația Elevilor din Constanța dă în judecată Guvernul și ministerele Educației și Dezvoltării – Document

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.