Silvia Mușătoiu, directoarea Colegiului Șincai din Capitală, a demisionat: ”Voi reacționa în continuare la nedreptăți”

0
Foto: facebook.com

Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală, a demisionat din funcție. Decizia Silviei Mușătoiu vine după un an de tensiuni cu Primăria sectorului 4, în urma refuzului de a semna contractul de management administrativ-financiar prin care directorii erau obligați să realizeze achizițiile publice doar cu aprobarea primarului. Silvia Mușătoiu, profesor de matematică, ocupa de 6 ani funcția de director al Colegiului Șincai, un colegiu aflat în topul celor mai bune licee din Capitală.

”Tot ce este deja cunoscut reprezintă motive. Doar momentul a fost ales acum”, ne-a declarat Silvia Mușătoiu, în legătură cu decizia de a demisiona. ”Voi fi, în continuare, în cancelaria de la Șincai și voi reacționa în continuare la nedreptăți, desigur”, a adăugat Silvia Mușătoiu, directoarea care, în luna ianuarie, spunea, într-un interviu acordat SparkNews.ro, că ar ”elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva”.

Silvia Mușătoiu este director al Colegiului Național Gheorghe Șincai din septembrie 2013, a promovat concursul din 2016 cu punctaj maxim la proba scrisă, iar mandatul i-ar fi expirat în ianuarie 2021.

Silvia Mușătoiu a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii erau obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

În aprilie anul acesta, Silvia Mușătoiu semnala că liceul a primit doar 35.900 de lei din finanțarea de bază de la Primăria sectorului 4, ceea ce reprezintă 8% din ceea ce prevede legea. ”O sumă cât un purice”, afirma directoarea. ”Dacă doar C.N. Gh. Șincai este atât de (ne/sub)bugetat/finanțat pentru că n-am semnat acel contract de management administrativ financiar, atunci maimarii noștri au mințit acum cîteva luni când trâmbițau că așa ceva nu se va întâmpla”, mai spunea Silvia Mușătoiu.

Totodată, în luna noiembrie a anului trecut, Silvia Mușătoiu lansa un avertisment devenit viral pe rețelele de socializare: ”Școala pe ducă!”, în care acuza incompetența din primării vorbind de ”oameni gomoși doar pentru că ocupă o funcție, mici Dumnezei în posturile lor”. 

Ulterior, într-un interviu pentru SparkNews.ro, directoarea Colegiului Șincai spunea: ”Probabil aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva.  Învățământul românesc nu este predictibil. Este nefiresc pentru elevi, părinți și profesori să nu știe exact cum se petrece un an școlar.  În mod normal, ar trebui să avem anul planificat, cu absolut toate acțiunile lui, de la 1 septembrie când începe școala, până la 31 august. Ori, la noi, legislația se schimbă încontinuu. Regulile nu sunt foarte clare, sunt interpretabile și chiar dacă ar fi clare în acest moment, peste două zile nu mai sunt valabile. În cancelarie, cel puțin, există această teamă de schimbare, oamenii, chiar și directorii de școli, probabil că ezită să ia decizii și din acest motiv pentru că nu se știe ce o să se întâmple mâine.

Se încearcă schimbarea curriculei de la un anumit nivel, dar nu există o evaluare a resursei umane calificată pentru așa ceva sau, revin la infrastructură, nu se ține seama dacă infrastructura permite să facem aceste lucruri. Le schimbăm peste noapte, le schimbăm din mers, ori nu cred că așa vom ajunge la ceva stabil.

Nu cred că se pot face strategii sau politici educaționale care să funcționeze pe o generație. Fiecare ministru, gândiți-vă că am avut patru miniștri în ultimul an, vine cu câte o idee. Ideea aceasta se transformă într-o lege care modifică o altă lege după care școala a funcționat în acel an școlar. Ori asta nu duce la nimic bun. Instabilitatea legislativă a dus la instabilitatea resursei umane  calificate, profesorii care erau buni și care pot să facă bine ceva și-au găsit un alt domeniu în care să profeseze”, declara Silvia Mușătoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.