Câți bani a primit Colegiul Șincai de la primărie. Silvia Mușătoiu: ”Doamna ministru are dreptate, creativitatea devine esențială…”

0

Directorul Colegiului ”Gheorghe Șincai” din Capitală, Silvia Mușătoiu, semnalează, într-o postare pe Facebook, că liceul a primit doar 35.900 de lei din finanțarea de bază de la Primăria sectorului 4, ceea ce reprezintă 8% din ce prevedea legea. ”O sumă cât un purice”, afirmă directoarea. ”Dacă doar C.N. Gh. Șincai este atât de (ne/sub)bugetat/finanțat pentru că n-am semnat acel contract de management administrativ financiar, atunci maimarii noștri au mințit acum cîteva luni când trâmbițau că așa ceva nu se va întâmpla”, spune Silvia Mușătoiu.

Silvia Mușătoiu, director al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”Silvia Mușătoiu scrie, pe rețeaua de socializare, că banii pe care i-a dat primăria înseamnă un cost standard per elev de 100 lei pe an/elev pentru cheltuielile materiale. ”Atâtea parale dau decidenții noștri pe elevi, de fapt, orice declarații pompoase ar face”, reclamă Silvia Mușătoiu.

”Are dreptate Doamna Ministru, creativitatea devine esențială…dar nu la elevi. Îmi trebuie ceva creativitate să plătesc dintr-o singură linie bugetară (care nu e cea potrivită) și dintr-o sumă cât un purice: transportul elevilor la faza națională a olimpiadelor școlare (0 lei bugetat), furniturile de birou necesare examenului de bacalaureat (0 lei bugetat), materiale de curățenie (0 lei bugetat) sau pregătirea profesională (0 lei bugetat). Care cărți? Care obiecte de inventar, eventual material didactic? Care navetă a profesorilor (cea de anul trecut a rămas nefinanțată până în ziua de azi…)? Care arhivare? Care ”viziune”?

Uite, acum înțeleg eu la ce se referă ”Educația … unește”. A unit complicii îngropăciunii a ceea ce mai există în învățământ. Prin subfinanțare trebuie, pesemne, demonstrat că așa nu se mai poate, că nu merge, deci trebuie schimbată <viziunea>”, mai scrie Silvia Mușătoiu.

Postarea integrală a Silviei Mușătoiu:

”Când din bugetul primăriei, aprobat prin HCL, lipsesc 14 milioane de lei din finanțarea de bază a școlilor, iar Direcția de Învățământ îți înaintează un buget (aprobat prin aceeași HCL) care conține doar 8% din ce prevedea legea, se cheamă că au finanțat școala, sau că NU au finanțat-o?

Dacă doar C.N. Gh. Șincai este atât de (ne/sub)bugetat/finanțat pentru că n-am semnat acel contract de management administrativ financiar, atunci maimarii noștri au mințit acum cîteva luni când trâmbițau că așa ceva nu se va întâmpla. Însă, dacă toate școlile din sectorul 4 sunt la fel (ne/sub)bugetate/finanțate, atunci devine și mai grav. Este complicitate la dosirea banilor stabiliți prin Hotărâre de Guvern. Ce instituții din țara asta or mai avea bugetul inițial cu sume doar pentru trimestrul al doilea?

Bugetul nostru de acum arată realul cost standard per elev: 100 lei pe an/elev pentru cheltuielile materiale! Atâtea parale dau decidenții noștri pe elevi, de fapt, orice declarații pompoase ar face.

Are dreptate Doamna Ministru, creativitatea devine esențială…dar nu la elevi. Îmi trebuie ceva creativitate să plătesc dintr-o singură linie bugetară (care nu e cea potrivită) și dintr-o sumă cât un purice: transportul elevilor la faza națională a olimpiadelor școlare (0 lei bugetat), furniturile de birou necesare examenului de bacalaureat (0 lei bugetat), materiale de curățenie (0 lei bugetat) sau pregătirea profesională (0 lei bugetat). Care cărți? Care obiecte de inventar, eventual material didactic? Care navetă a profesorilor (cea de anul trecut a rămas nefinanțată până în ziua de azi…)? Care arhivare? Care ”viziune”?

Uite, acum înțeleg eu la ce se referă ”Educația … unește”. A unit complicii îngropăciunii a ceea ce mai există în învățământ. Prin subfinanțare trebuie, pesemne, demonstrat că așa nu se mai poate, că nu merge, deci trebuie schimbată ”viziunea”. Ministerul a stabilit un cost standard per elev mititel, că de unde să dea..? A fost nevoie să repete votul, cum fac peste tot, ca să decidă că rămâne cum au stabilit ei. Peste această Hotărâre de Guvern vine și hotărârea consiliului local sector 4: școlile au prea mult, tăiaaaaați! Mda, când nimic n-ai fost, nimic ești tu (!) și nimic altceva n-ai să devii…

Tuturor celor care spuneau acum câteva luni că școala va fi finanțată le doresc lectură plăcută în bugetul școlii noastre, postat pe site. Nu fiți necăjiți, nu e mult de citit, doar o căsuță este nenulă și ea este copiată de câteva ori… În rest, 0, adică NIMIC. Pesemne că ceilalți directori din sectorul 4 au sumele corect alocate…”

Silvia Mușătoiu a declarat pentru HotNews că, din bugetul de la primărie, banii nu ajung decât pentru o parte din servicii.

”Anul acesta bugetul de la primărie este de 35.900 de lei, bani pentru servicii. Suma aceasta reprezintă 8% din finanțarea de bază. Pentru Colegiul Gheorghe Șincai costul standard per elev este de 442 lei/ elev/ an. Avem 996 de copii în Șincai. Suma pentru cheltuielile materiale este de 420.000 de lei pentru anul acesta. Întrebarea este unde este restul bugetului pentru educație?”, a arătat directoarea de la Șincai, potrivit sursei citate.

Silvia Mușătoiu este directorul care a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.