Au început înscrierile la Şcoala de vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele. Pot participa elevi, profesori și consilieri școlari

0
Foto: facebook.com/ Școala de vară de știință și tehnologie de la Măgurele

Cea de-a doua ediţie a Şcolii de vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele va avea loc în perioada 4 august – 6 septembrie 2019. La atelierele din acest an se pot înscrie elevi de liceu, profesori care predau discipline STEM, dar şi profesori consilieri şcolari. Înscrierile au început joi, 9 mai 2019, și se vor încheia pe 15 iunie 2019.

Şcoala de vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele revine anul acesta pentru o a doua ediţie, într-un parteneriat între Universitatea din Bucureşti, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), sub egida Comunităţii Educaţie pentru Ştiinţe, se arată într-un comunicat al Universității din București, transmis Agerpres.

”Ştiinţele mediului şi ale vieţii, schimbările climatice, astrofizică, nanotehnologii, inginerie, inteligenţă artificială, robotică, comunicarea ştiinţei, dezvoltarea carierelor şi gândirea antreprenorială sunt temele propuse în acest an elevilor de liceu, pe durata celor două săptămâni petrecute în institutele de la Măgurele şi la Universitatea din Bucureşti. Alături de ei, profesori din aria STEM (ştiinţă, tehnologii, inginerie, matematică) şi profesori consilieri şcolari îşi vor diversifica strategiile de lucru cu elevii”, precizează sursa citată.

Pentru ediţia din acest an, Şcoala de vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele pune la dispoziţia elevilor 50 de locuri, în timp ce pentru profesori şi consilierii şcolari sunt disponibile câte 25 de locuri pentru fiecare categorie.

Formularele de înscriere sunt disponibile astfel:

– pentru elevi http://events.theory.nipne.ro/msciteh/inscrieri-elevi-2019.htm;
– pentru profesori http://events.theory.nipne.ro/msciteh/inscrieri-profesori-2019.htm;
– pentru profesorii consilieri http://events.theory.nipne.ro/msciteh/inscrieri-consilieri-2019.htm.

Perioada de înscriere pentru toate categoriile de participanţi a început, 9 mai 2019, şi se va încheia pe 15 iunie 2019.

”Măsoară – Învaţă – Împărtăşeşte este motto-ul sub care se vor desfăşura atelierele interdisciplinare ale şcolii de vară, care vor avea loc în perioada 24 august – 6 septembrie 2019 şi care vor viza, în special, studiul mediului, impactul activităţilor umane asupra schimbărilor climatice şi asupra biosferei, dar şi alte teme conexe”, spun organizatorii.

Proiecte pentru elevi

  • Şcoala de vară de Ştiinţă şi Tehnologie le oferă elevilor participanţi o experienţă educaţională integrală, creându-le oportunitatea de a participa la cursuri din domenii atractive şi relevante pentru societate, precum ştiinţele mediului şi ale vieţii, schimbările climatice, astrofizică, nanotehnologii, inginerie, inteligenţă artificială, robotică.
  • În plus faţă de prima ediţie, şcoala din acest an integrează în rândul proiectelor propuse elevilor şi o componentă care vizează comunicarea ştiinţei, orientarea către carierele viitorului şi stimularea gândirii antreprenoriale.
  • Temele propuse în acest an vor aborda subiecte din fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică, inginerie, comunicarea ştiinţei, arte plastice şi vizează dezvoltarea abilităţilor în patru arii: creşterea cunoştinţelor teoretice şi înţelegerii domeniilor ştiinţifice, dezvoltarea abilităţilor practice şi de aplicare a noţiunilor din ştiinţă, folosirea tehnologiilor informatice în ştiinţă şi transferul rezultatelor din ştiinţă către societate.

Activități pentru profesori și consilieri școlari

  • Activităţile din cadrul şcolii dedicate profesorilor sunt reunite sub titlul de „Abilităţile şi carierele viitorului” şi se vor desfăşura în perioada 2-6 septembrie 2019. Acestea oferă oportunitatea profesorilor participanţi de a-şi dezvolta orizontul profesional de specialitate cu teme actuale şi relevante pentru disciplinele predate, de a experimenta alternative pedagogice şi de a-şi dezvolta şi aprofunda competenţele digitale şi de utilizare a noilor tehnologii în activitatea de predare a disciplinelor STEM.
  • O altă noutate a acestei ediţii este dată de deschiderea către profesorii consilieri şcolari. În activităţile destinate lor, aceştia vor experimenta, alături de specialişti în domeniu, noi abordări şi alternative de consiliere şi orientare în carieră, fundamentate pe cele mai recente cercetări în domeniu, în perspectiva dezvoltării abilităţilor şi carierelor viitorului.

”Succesul de care s-a bucurat prima ediţie în rândul participanţilor, elevi şi profesori deopotrivă, a motivat echipa de proiect să dea Şcolii de vară din acest an o dimensiune mai amplă: a fost extinsă perioada de desfăşurare a activităţilor Şcolii de vară la două săptămâni, profesorii consilieri şcolari au fost incluşi în grupul de beneficiari, a fost extinsă reţeaua de mentori, iar paleta de teme de cercetare a fost diversificată. Nu în ultimul rând, ediţia din acest an are şi o componentă de incluziune, prin care partenerii organizatori îşi propun să ofere oportunităţi de dezvoltare şi elevilor care aparţin grupurilor vulnerabile sau provin din medii defavorizate, cu interese în domenii ştiinţifice.

Formatorii şi mentorii de la şcoala de vară sunt cercetători, cadre didactice din învăţământul universitar din domeniile STEM, din ştiinţele educaţiei, specialişti şi practicieni cu experienţă în domeniul consilierii şi orientării în carieră, dar şi din alte specializări. Fiecare dintre contributori va împărtăşi din experienţa sa directă în forme atractive şi stimulatoare, cu scopul de a transforma experienţa şcolii de vară într-un efort colectiv de gândire critică şi de racordare la dezbaterile actuale din cercetare şi practică”, mai precizează organizatorii.

Mai multe detalii despre Şcoala de vară pentru Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele pot fi accesate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.