O jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci, marele geniu al Renașterii

0
Foto: iitaly.org

O jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci se împlinește pe 2 mai, iar momentul este marcat prin evenimente dedicate celebrului artist și om de știință în toate colțurile Europei, dar și în Statele Unite, de la investigații ADN legate de misterul mormântului său până la studii complexe, relatează Mediafax.

Personalitatea lui Leonardo da Vinci se dovedește ofertantă și la 500 de ani de la moartea sa, pe 2 mai 1519.

Doi experți italieni vor efectua un test ADN folosind o șuviță de păr despre care se crede că ar fi aparținut lui da Vinci. Șuvița provine dintr-o colecție privată din Statele Unite și va fi expusă începând de joi la Muzeul Ideale Leonardo Davinci din Vinci, orașul din Toscania unde s-a născut celebrul artist.

Savanții consideră că analiza ADN ar putea să spulbere și dubiile care există cu privire la rămășițele pământești ale artistului despre care se spune că ar fi fost descoperite într-un mormânt din Amboise, Franța.

Da Vinci a fost înmormântat inițial în capela Saint Florentin de la Castelul Amboise, de pe valea Loirei. Dar mormântul a fost distrus în timpul Revoluției Franceze, iar osemintele se crede că au fost mutate într-o capelă mai mică (Saint-Hubert) a aceluiași castel. Totuși, până acum nu s-a stabilit niciodată cu certitudine că este vorba despre rămășitele lui Leonardo.

Leonardo Da Vinci a trăit în Franța ultimii trei ani din viață, la invitația regelui Francisc I.

Născut pe 15 aprilie 1452, Leonardo este considerat una dintre cele mai importante personalități ale Renașterii. Celebru atât ca pictor cât și ca sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, da Vinci a reflectat aspirațiile spre abordarea practică a domeniilor teoretice specifică vremii sale.

Foto: enigmatica.ro

În Marea Britanie are loc din ianuarie turneul ”Leonardo modelând invizibilul”, un spectacol al formației I Fagiolini împreună cu expertul în Leonardo, Martin Kemp. Corul a înregistrat pentru un album omagial mai multe lucrări semnate, printre alții, de compozitori ca Thomas Tallis, Claudio Moteverdi, Johann Sebastian Bach sau Clement Janequin care sunt prezentate în paralel cu secvențe reprezentative din creația lui da Vinci. Turneul a început la National Gallery din Londra și, după ce a fost prezentat în manchester, Oxford și la Roma, în Italia, ajunge joi, chiar în ziua în care se împlinesc 500 de ani de la moartea lui da Vinci, la Bristol, fiind programate concerte până la finalul anului.

La Florența, orașul de care este legată cea mai mare parte a vieții lui da Vinci, o întreagă serie de evenimente marchează jumătatea de mileniu împlinită de la dispariția celebrei figuri renascentiste. Până pe 14 iulie, Palazzo Strozzi prezintă peste 120 de lucrări care celebrează personalitatea lui Andrea del Verrocchio, în calitate de maestru al lui Leonardo. Din septembrie, expoziția se va muta la Washington. În iunie, la muzeul Galileo din Florența se deschide expoziția ”Leonardo și cărțile lui. Biblioteca geniului universal”.

Foto: enigmatica.ro

Muzeul Mijloacelor de Comunicare din Arezzo a deschis în aprilie expoziția “Leonardo da Vinci în De Divina Proportione” despre importanța tratatului matematic de Luca Pacioli ilustrat de Leonardo.

În Franța sunt programate nu mai puțin de 500 de evenimente dedicate lui Leonardo, printre care se numără o expoziție programată la muzeul Louvre din Paris, din octombrie.

În Marea Britanie au loc nu mai puțin de 12 expoziții în care sunt expuse 144 de desene ale lui Leonardo, din colecția regală a Coroanei Britanice. Din mai până în octombrie, peste 200 de desene vor fi prezentate publicului în Galeria Reginei din Palatul Buckingham.

Editura universității americane Yale a anunțat că în timpul verii 2019 va lansa o serie de patru volume care conțin 2.200 de pagini din cercetările care au durat 23 de ani pentru a oferi un ”Leonardo da Vinci Redescoperit/ Leonardo da Vinci Rediscovered”.

Titanicul artist al Renaşterii

Leonardo Da Vinci a fost unul dintre cei mai influenţi artişti ai umanităţii, lăsând o moştenire aparte nu doar în domeniul artei ci şi în cel al ştiinţei. A fost unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai Renaşterii, scrie Agerpres.

S-a născut la 15 aprilie 1452, într-o comunitate mică lângă Vinci. A început la vârsta de 9 ani să lucreze ca ucenic în atelierul lui Andrea del Verrocchio, un sculptor popular, pictor şi aurar, care era o figură importantă a acelei epoci, potrivit www.leonardodavinci.net.

La atelierul din Florenţa al lui Verrocchio, tânărul Leonardo l-a întâlnit pe Sandro Botticelli. Verrocchio, care fusese pregătit de Donatello, a fost sculptorul oficial al cunoscutei familii Medici. Sub îndrumarea lui Verrocchio, Da Vinci şi-a dezvoltat îndemânarea în desen, pictură şi sculptură, dar şi în alte domenii precum mecanică, metalurgie, proiectare arhitecturală şi chimie.

Prima operă care îi este atribuită lui Da Vinci este o descriere a văii răului Arno. Picturile au devenit o parte importantă a moştenirii sale. Chiar dacă devenise un membru al Asociaţiei pictorilor din Florenţa în 1472, Da Vinci a continuat să lucreze cu Verroccio în calitate de asistent al acestuia până în 1476. Influenţele maestrului său erau vizibile în vitalitatea remarcabilă şi corectitudinea anatomică a picturilor şi desenelor lui Leonardo.

După ce a părăsit atelierul lui Verrocchio, şi-a stabilit propriul atelier, în 1477, dedicându-se pentru început temelor religioase, însă a acceptat să realizeze şi portrete. În următorii cinci ani a realizat picturi memorabile printre care se numără ”Ginevra de Benci” sau ”Benois Madonna”. ”Adoraţia Magilor” (1482), care a rămas neterminată, se află la Galeriile Uffizi din Florenţa din anul 1670. A încheiat în 1482, pictura ”Sf. Jerome în Sălbăticie”, aflată în posesia Muzeului Vaticanului, conform https://www.artsy.net.

În timp ce se afla la Milano, a primit mai multe cereri, pentru realizarea unor proiecte atât civile cât şi militare, din partea ducelui Ludovico Sforza. Una dintre primele picturi realizate la curtea ducelui a fost ‘‘Madonna of the Rocks”, 1483. Din dorinţa de a folosi o tehnică similară unui efect de fum, care era denumită ”sfumato”, multe dintre picturile lui Leonardo Da Vinci s-au deteriorat, printre care şi celebra „Cina cea de Taină”, exemplarul care se află în prezent la Muzeul Louvre din Paris este o reproducere.

În urma invaziei franceze asupra oraşului Milano, artistul s-a întors la Florenţa, în 1500. A primit o cerere din partea lui Francesco del Giocondo de a o picta pe soţia acestuia, astfel a apărut ”Mona Lisa”. Specialiştii în domeniu au convenit asupra faptului că această pictură a fost începută în 1503.

A început o pictură murală a Bătăliei de la Anghiari pentru Sala 500 a Palazzo Vecchio din Florenţa, însă a rămas neterminată, iar în baza schiţelor sale a fost realizată a replică a bătăliei de către Peter Paul Rubens.

A realizat mai multe proiecte de arme pentru Cesare Borgia, în anul 1502, însă acestea nu au rămas decât la stadiul de proiect, fiind expuse la Muzeul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Leonardo Da Vinci din Milano, potrivit https://www.artsy.net.

Foto: historia.ro

Întors la Milano, în 1506, a acceptat cererea de a realiza o statuie ecvestră din bronz a tatălui ducelui, Francesco Sforza, conform biography.com. În cei şapte ani cât a stat în acest oraş, a realizat mai multe desene pe teme vizând anatomia umană, botanică, invenţii de arme şi studii privind zborul păsărilor.

După recucerirea oraşului de către regele Francisc I al Franţei, în octombrie 1515, Leonardo Da Vinci a primit titlul de arhitect principal al regelui şi s-a mutat la o reşedinţă de lângă Fontainebleu, la Cloux. Numeroşi istorici ai artei apreciază că în această perioadă Leonardo a reuşit să îşi definitiveze pictura sa finală, ”Sf. John Baptistul”. Această pictură expune perfect tehnica „sfumato”. Tot în această perioadă a definitivat pictura ”Fecioara şi Pruncul cu Sfânta Ana”, începută în 1503.

Da Vinci a murit la 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

Influenţa operei lui Leonardo Da Vinci poate fi regăsită şi în lucrările lui Rafael şi Michelangelo, care au adoptat anumite tehnici mai ales pentru realizarea unor figuri anatomice realiste.

Până în prezent, numeroşi specialişti din istoria artei au convenit asupra faptului că ”Mona Lisa” este una dintre cele mai importante picturi ale tuturor timpurilor.

În 2017, a fost lansată o nouă lucrare biografică dedicată lui Leonardo Da Vinci, în viziunea lui Walter Isaacson.

”Salvator Mundi” a celebrului pictor a fost vândută în noiembrie 2017 la o licitaţie organizată de casa Christie’s pentru suma de 450,3 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.