Ecaterina Andronescu anunță o ordonanţă de urgență pentru profesorii care au luat titularizarea şi nu s-au angajat 6 ani

0
Foto: observator.tv

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat, marți, că Executivul va da o Ordonanță de urgență pentru profesorii care au luat concursul de titularizare cu note mai mari de 7 şi nu s-au angajat în următorii 6 ani de la susţinerea concursului, în urma excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor articolul 253 din Legea Educației Naționale, relatează Mediafax.

”În Legea învățământului avem art. 253, care dădea dreptul profesorilor care au trecut prin concursul de titularizare și care au luat note mai mari decât 7 să profite, să beneficieze de această notă și în următorii 6 ani.

Acest articol a funcționat în Legea Învățământului până anul acesta, când, în urma unei inițiative legislative care încerca să mărească durata de la 6 la 10 ani, președintele a trimis Curții Constituționale pentru evaluarea de constituționalitate și CCR a decis anularea acestui articol și din inițiativă și din lege. Ca urmare, nu mai suntem în situația acum să folosim beneficiile unui drept câștigat de profesorii care luaseră note mai mari decât 7”, a precizat Ecaterina Andronescu, în cadrul unei declarații de presă susținută la Guvern.

Totodată, ministrul a spus că încearcă acum, printr-o OUG, să găsească o soluție care să repare această situație.

”Încercăm acum, printr-o ordonanţă de urgenţă, sperăm să o aducem chiar mâine (miercuri – n.r.) în Guvern, să găsim o soluţie care să repare această situaţie şi mesajul meu pentru profesori este să aibă puţintică răbdare. (…) Mă refer la profesorii care au trecut printr-un concurs de titularizare, au luat în această competiţie note mai mari de 7 şi, potrivit articolului din lege, timp de 6 ani puteau beneficia de aceste rezultate, dacă era un post liber, puteau să se înscrie folosind rezultatele din anii precedenţi”, a precizat Andronescu.

Ministrul a adăugat că, ”anual, circa 2.000 de profesori se titularizau pe acest articol, ca urmare, anul acesta, presupun că în jur de 2.000 de profesori n-ar putea beneficia de acest articol”: ”Încercăm să găsim o formulă care să schimbe durata contractului pe durată determinată într-un contract pe durata viabilității postului”.

Ecaterina Andronescu crede că excepția de neconstituționalitate vine ca urmare a explicațiilor neclare. Aceasta a spus că nu s-a explicat faptul că nu era o modalitate titularizare pe altă cale, CCR interpretând că aceasta este o cale de titularizare pe o altă ușă, nu prin concurs.

Însă, ,,hotărârea este hotărâre, nu avem cum să nu o respectăm. În ordonanță încercăm să găsim o formulă care să se lege de durata contractului de muncă și să încercăm să-l transformăm pe o durată mai mare pe cel care este pe durată de un an, pentru cei care se află în această situație”, a completat ministrul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.