Marius Nistor, Federația ”Spiru Haret”: Unii se consideră mici Dumnezei pe teritoriul lor. Sunt lucruri de netolerat

0
Foto: facebook.com/FSESPIRUHARET

Președintele Federației Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, că protestul de la sediul MEN a fost organizat pentru că, în ultima vreme, s-au acumulat mult probleme care ”afectează buna funcţionare a sistemului de învăţământ preuniversitar”. Nistor a precizat că directorii de şcoli au transmis ministerului o listă cu 49 de probleme.”Birocraţia exagerată, modul în care unele autorităţi locale înţeleg să interacţioneze cu şcoala, unii se consideră, aşa cum bine se spunea la un moment dat, mici Dumnezei pe teritoriul lor, iar şcoala trebuie să fie în subordinea lor şi să execute doar ceea ce spun ei, câteodată chiar şi în afara legii, sunt lucruri de netolerat”, a arătat liderul sindical, citat de Agerpres.

Aproximativ 150 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au pichetat, miercuri, sediul Ministerului Educaţiei Naţionale, nemulţumiţi de situaţia gravă în care se află sistemul de învăţământ.

Protestatarii au scandat „N-avem bani de creta, voi ne daţi tableta!”, „Andronescu, factor de stres neuropsihic” şi „E abrambureală, vorbărie goală!”.

„Îi reamintim doamnei ministru că este semnatara unui acord cu federaţiile sindicale, acord care s-a semnat la Alba Iulia, anul trecut, cu ocazia Centenarului, iar acordul respectiv nu este respectat în momentul de faţă. Până în 31 martie, pachetul de legi în domeniul Educaţiei trebuie să fie înaintat Parlamentului României. Nu a existat nici cea mai mică intenţie, nu s-a constituit nici un grup de lucru care să treacă la realizarea acestui pachet de legi. Mă refer la statutul cadrului didactic, la Legea Învăţământului Preuniversitar şi la Legea Învăţământului Universitar”, a spus președintele Federației, Marius Nistor.

Acesta a explicat motivele pentru care FSE „Spiru Haret” a organizat mitingul din faţa MEN.

„Organizăm protestul de astăzi pentru că în ultima vreme s-au acumulat o serie întreagă de probleme care afectează buna funcţionare a sistemului de învăţământ preuniversitar.

Am organizat întâlniri ale directorilor din unităţile şcolare din Bucureşti şi nu numai, cu doamna ministru, întâlniri ale secretarilor şi contabililor şi personalului nedidactic cu doamna ministru, dar din păcate discuţiile purtate în privinţa acordării sporurilor de uzură neuropsihică pentru funcţiile de conducere, pentru personalul din centrele judeţene de asistenţă şi resurse educaţionale din ţară şi din Bucureşti, rezolvarea problemelor personalului de la secretariat şi contabilitate în sensul uşurării activităţilor pe care ei le prestează, platforme ale Ministerului de Finanţe care sunt prost funcţionale, neacordarea unui spor de stres, pentru că activitatea lor este foarte stresantă, şi implică o responsabilitate extraordinară, promovarea unor acte normative de către Ministerul Educaţiei, cel puţin structura anului şcolar şi şi ordinea privind planurile cadru la nivelul învăţământului special, fără niciun fel de consultare, care efectiv aruncă cadrele didactice în restrângere de activitate de azi pe mâine, toate acestea ne-au determinat să acţionăm, să ieşim astăzi în faţa Ministerului şi să le atragem atenţia celor care conduc această instituţie şi bineînţeles şi Guvernului, că nu se mai poate continua aşa”, a declarat şeful FSE „Spiru Haret”.

Despre lipsa consilierilor psihologici în sistemul de învăţământ, Marius Nistor a arătat că există cazuri în care 2.400 de elevi au parte de un singur specialist.

„Sunt probleme legate şi de prevenţia violenţei în spaţiul şcolar, de insuficienţa numărului de consilieri psihologici în unităţile de învăţământ, avem în momentul de faţă situaţii în care există un consilier la 1.800 de copii, sau la 2.400 de copii. Eşti pus în imposibilitate să îţi îndeplineşti atribuţiile de serviciu”, a susţinut Nistor.

Acesta a dezvăluit că directorii de şcoli au transmis Ministerului o listă de 49 de probleme, iar gestionarea copiilor cu cerinţe educative speciale este una dintre ele.

„Birocraţia exagerată, modul în care unele autorităţi locale înţeleg să interacţioneze cu şcoala, unii se consideră, aşa cum bine se spunea la un moment dat, mici Dumnezei pe teritoriul lor, iar şcoala trebuie să fie în subordinea lor şi să execute doar ceea ce spun ei, câteodată chiar şi în afara legii, sunt lucruri de netolerat.

La întâlnirea cu directorii din unităţile şcolare s-au identificat 49 de probleme, inclusiv gestionarea situaţiilor din clasele unde sunt copii cu CES (cerinţe educative speciale, n.red.) care sunt integraţi în învăţământul de masă. Cadrele didactice sunt atacate din toate părţile, sunt supuse unor presiuni formidabile, atât timp cât ele nu au pregătirea necesară pentru a se ocupa de copiii respectivi; s-a solicitat din start să existe personalul de sprijin pentru aceşti copii, personal de care cadrele didactice au neapărată nevoie. Ori, nu s-a mers decât pe variantă că voi, dascălii, vreţi să scăpaţi de copiii cu CES, fără să se ţină cont că de fapt nu asta se doreşte, ci dascălii au nevoie de o susţinere din partea Ministerului Educaţiei, prin asigurarea personalului de sprijin corespunzător”, a comentat preşedintele FSE „Spiru Haret”.

Marius Nistor a deplâns şi situaţia directorilor de şcoli. „Directorii au şi ei nemulţumirile lor, nu mai sunt consideraţi personal didactic, li se diminuează zilele de concediu, nu li se acordă sporul de stres, de parcă activitatea lor nu ar fi deloc stresantă”, a continuat liderul sindical.

Acesta a amintit că dascălii afiliaţi FSE „Spiru Haret” poartă, miercuri, banderole tricolore la braţ în timpul orelor, în semn de susţinere a protestului.

Liderul sindicaliştilor din Învăţământ a făcut aceste declaraţii în timpul pichetului organizat de FSE „Spiru Haret” în faţa sediului Ministerului Educaţiei Naţionale, ca protest faţă de situaţia actuală a sistemului de Educaţie.

Citește și Profesorii au pichetat sediul MEN. Răspunsurile punctuale ale ministerului la revendicările sindicaliștilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.