Gripa în România. Ministrul Sănătății recomandă triajul epidemiologic în școli. Sfaturile Ecaterinei Andronescu

0
Foto: facebook.com/Ministerul-Sănătăţii-România

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, recomandă, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă, ca în şcoli să se facă triaj epidemiologic, iar cei care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate.

Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru să meargă la medicul de familie şi, dacă se poate, să nu ieşim din casă în colectivitate, în locuri aglomerate. De asemenea, foarte important este triajul epidemiologic în şcoli, triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli. (…) Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor”, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus că „nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripă”.

„Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei şi dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie. Avem deja o săptămână epidemică şi avem toate şansele ca joi, când vom prezenta datele INSP, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat Direcţiilor de Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă”, a explicat ministrul.

Anterior, ministrul Sănătăţii anunţase că a trimis atât Ministerului Educaţiei Naţionale, cât şi Direcţiilor de Sănătate Publică mai multe măsuri de prevenţie.

“În cursul zilei de ieri m-am întâlnit cu specialiştii din cadrul ministerului Sănătăţii, în aşa-zisul comitet de gripă, şi am transmis în teritoriu Direcţiilor de Sănătate Publică, cât şi Ministerului Educaţiei, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulaţia virusului gripal”, a precizat, vineri, Sorina Pintea pentru Mediafax.

Printre aceste recomandări se află: Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului); Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical; Continuarea vaccinării antigripale.

Spălat pe mâini și șervețele antibacteriene

Şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a venit cu recomandări pentru a evita răspândirea virusului gripal în școli: copiii să se spele pe mâini şi să aibă la ei şerveţele umede.

”Elementele esenţiale de care şi părintele trebuie să aibă grijă când îl vede pe copil răcit, trebuie să se alarmeze în această perioadă şi să ia măsuri corespunzătoare. În acelaşi timp, spălatul pe mâini, veşnicul spălat pe mâini este extrem de important. Să plece cu un pachet de şerveţele umede, de regulă aceste serveţele sunt antibacteriene”, a spus Andronescu, la Digi 24.

Citește și Povești scrise pe hârtie și adunate în fotografii, într-o campanie anti-bullying a elevilor din Sibiu: ”De ce să jignești?” FOTO

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.