Înscrierea copiilor din Ucraina în școli. Cîmpeanu: Foarte puțini au solicitat până acum, dar dacă această situație va mai dura, va crește foarte mult numărul lor

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seară, că până în prezent au fost făcute puține solicitări de înscriere a copiilor refugiați din Ucraina în școlile din România. Ministrul a arătat că, potrivit ordonanței de urgență adoptate de Guvern, acești copii vor avea pentru început calitatea de audient, vor fi trecuți în cataloage provizorii, dar vor avea toate drepturile de care beneficiază elevii români.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în România sunt 45 de şcoli gimnaziale şi 10 licee în care se predă limba ucraineană sau sunt predate discipline în această limbă, numărul acestora fiind ”insuficient”. Acesta a amintit că Executivul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică legislaţia, în sensul în care ”minorii proveniţi din zona de conflict au aceleaşi drepturi ca şi elevii români”.

”Este vorba de acces în școlile românești pentru început în calitate de audient, asta înseamnă că vor fi trecuți pe cataloage provizorii, dar au dreptul să participe la activitățile educaționale, au dreptul să aibă rechizite și manuale, au dreptul să fie cazați în internate în școlile românești, au toate drepturile de care beneficiază și elevii români. Finanțarea de asemenea se face în același sistem ca pentru elevii români. Problema este că nu avem suficient de multe cadre didactice capabile să predea în limba ucraineană”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la B1 TV.

Ministrul a arătat că din această perspectivă, a asigurării resursei umane, a fost extinsă  posibilitatea de a angaja nu numai profesori calificați, ci și studenți din universitățile care au programe de studiu în limba ucraineană, dar și cadre didactice pensionare.

”Chiar și așa va fi complicat. Pentru că mă uit la cât de mulți sunt minori, foarte puțini au solicitat până acum, dar sunt convins că, dacă această situație va mai dura, va crește foarte mult numărul celor care vor solicita”, a explicat ministrul.

Citește și: Copiii ucraineni vor fi înscriși ca audienți în școlile din România și vor fi trecuți în cataloage provizorii – ordonanță de urgență

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.