Peste 50 de cadre didactice de la Colegiul Naţional „Emil Botta” din Adjud au protestat, miercuri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, nemulţumiţi de decizia instituţiei de a reduce numărul de clase de liceu în anul şcolar 2019-2020. Profesorii vor să se întâlnească cu ministrul Ecaterina Andronescu pentru a-i solicita menținerea numărului de clase aprobat iniţial, relatează Mediafax. ”Nu au voie să facă astfel de proteste. M-a deranjat faptul că au spus că noi îngrădim dreptul la educație. Dar ei nu îngrădesc dreptul la educație când suspendă cursurile?”, a reacționat inspectorul general al IȘJ Vrancea, Dorin Cristea.
UPDATE Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a aprobat, miercuri, funcţionarea Colegiului Naţional „Emil Botta” din Adjud cu şapte clase de liceu în anul şcolar 2019-2020, după ce cadrele didactice din şcoală au protestat la Inspectorat şi au făcut apel la ministrul Educaţiei pentru a menţine numărul de clase aprobat iniţial, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, scrie Agerpres. „Profesorii au făcut solicitare către minister, iar ministerul ne-a aprobat astăzi încă o clasă pentru anul şcolar 2019-2020. Ca atare, Colegiul Naţional ‘Emil Botta’ din Adjud va avea înapoi acea clasă, funcţionând în anul şcolar viitor cu şapte clase de liceu”, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al IŞJ Vrancea, Dorin Cristea.
Profesorii de la Colegiul Național ”Emil Botta” din Adjud s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanții ISJ Vrancea, nemulțumiți de faptul că liceul va pierde din toamnă două clase a IX-a.
”Am fost anunțați în februarie că vom pierde o clasă la liceu din septembrie, iar în 3 iunie ne-au anunțat că în Consiliul de Administrație al ISJ s-a decis să mai mute de la noi încă o clasă la Liceul de Arte din Focșani. Profesorii colegiului nostru sunt nemulțumiți, ne-am dus cu un autocar la Focșani, ne-am întâlnit cu inspectorul general școlar, dar nu am primit niciun răspuns”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Emil, directorul Colegiului Național ”Emil Botta”.
”Noi avem acum opt clase de absolvenți de clasa a XII-a, ar trebui să avem tot atâtea clase a IX-a, dar am fost anunțați că vom avea cu două mai puțin”, a spus și Mirela Oglan, liderul sindicatului din liceu.
Potrivit directorului unității școlare, măsura de mutare a claselor în Focșani nu se justifică, întrucât există populație școlară în Adjud, iar rezultatele colegiului sunt bune, în condițiile în care anul trecut un elev al liceului a luat 10 la Bacalaureat, iar un altul 10 la Evaluarea Națională.
”Am făcut un consiliu profesoral și am stabilit că vom încerca să obținem o întâlnire cu doamna ministru Ecaterina Andronescu, în urma căreia sperăm ca această problemă să fie remediată”, a mai spus Dumitru Emil.
Reprezentanții ISJ Vrancea au spus că decizia de mutare a claselor a fost luată în urma unor studii. Inspectorul general școlar Dorin Cristea le-a cerut profesorilor să se întoarcă la școală și să își reia cursurile.
”Am discutat cu dumnealor, le-am explicat hotărârea. Vor rămâne cu clasele stabilite prin planul de școlarizare, nu avem cum să schimbăm. Planul de școlarizare este făcut în baza unor studii. Le-am recomandat profesorilor de la Adjud să reînceapă activitatea. Nu au voie să facă astfel de proteste. M-a deranjat faptul că au spus că noi îngrădim dreptul la educație. Dar ei nu îngrădesc dreptul la educație când suspendă cursurile? Există reguli pentru declanșarea unui protest, nu poți să întrerupi cursurile pentru că ai o nemulțumire. Le-am recomandat să reînceapă cursurile”, a declarant, pentru MEDIAFAX, inspectorul general al IȘJ Vrancea, Dorin Cristea.
La Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud învață peste 1.000 de elevi.
O situație similară s-a înregistrat și în județul Cluj, unde profesorii de la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Dej au trimis un memoriu la ISJ, după ce au fost anunțați că instituția va rămâne cu o singură clasă de liceu pentru anul 2019 – 2020. Ei cer ISJ Cluj să revină asupra deciziei.
Citește și: Un liceu din Dej rămâne cu o singură clasă de a IX-a. Profesorii sunt nemulțumiți: ”Este o mare nedreptate”