Ministerul Educației a lansat în consultare publică joi, 22 august, proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2025 – 2026. Conform calendarului propus, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, va avea loc în perioada 14 – 21 iulie 2025, iar repartizarea computerizată în licee se va desfășura pe 23 iulie. Evaluarea Națională 2025 ar urma să fie susținută, potrivit proiectului supus dezbaterii publice săptămâna trecută, în perioada 23-25 iunie.
Pentru admiterea la liceu 2025-2026, media pe baza căreia se va face înscrierea în clasa a IX-a de liceu rămâne media obținută de candidați la Evaluarea Națională.
- Proiect: ”Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.”
În proiect este păstrată și media claselor V-VIII ca prim criteriu de departajare în cazul mediilor de admitere egale, așa cum a fost și la admiterea din acest an.
- Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
-
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
- nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
- nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
- nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Conform Calendarului admiterii la liceu pentru anul şcolar 2025-2026, propus de Ministerul Educației, repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat se va face și anul viitor în două etape.
- La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională.
- Candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen sau au renunţat, în scris, la locul ocupat şi candidaţii care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizaţi computerizat, se repartizează în a doua etapă de admitere în învăţământul liceal, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025 – 2026.
- După repartizarea candidaţilor în prima etapă de admitere computerizată, după rezolvarea situaţiilor speciale şi după a doua etapă de admitere se repartizează şi absolvenţii clasei a VIII-a care nu au susţinut Evaluarea Naţională şi cărora nu li se poate calcula media de admitere.
- După derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar, dacă se mai înregistrează solicitări de înscriere în clasa a IX-a în învăţământul liceal de stat ale candidaţilor din seria curentă, precum şi ale candidaţilor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025 – 2026, inspectoratul şcolar, prin comisia judeţeană de admitere/a municipiului Bucureşti, repartizează aceşti candidaţi, în intervalul 27 august 2025 – până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025 – 2026, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, iar pentru absolvenţii clasei a VIII-a, care nu au susţinut evaluarea naţională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V – VIII.
În prima etapă de admitere la liceu 2025-2026, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, este programată în perioada 14 – 21 iulie 2025, urmând ca repartizarea computerizată să aibă loc pe 23 iulie 2025.
Calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2025-2026 – proiect:
- 12 mai 2025: Tipărirea broşurii care cuprinde informaţiile despre admitere; postarea
broşurilor pe site-urile inspectoratelor școlare - 14 – 16 mai 2025: Înscrierea pentru probele de aptitudini/ probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
- 19 – 23 mai 2025: Desfăşurarea probelor de aptitudini
- 20 – 23 mai 2025: Desfăşurarea probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
- 26 mai 2025: Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini/ Depunerea contestaţiilor la probele de aptitudini (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor)/ probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
- 30 mai 2025: Comunicarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor, la probele de
aptitudini/ probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă - 14 – 21 iulie 2025: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a
- 23 iulie 2025: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a
VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 - 24 – 29 iulie 2025: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
- 30 iulie – 1 august 2025: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată
- 11 – 13 august 2025: Primirea cererilor de înscriere a candidaților în a doua etapă de admitere
- 18 – 19 august 2025: Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București.
Proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal
pentru anul şcolar 2025 – 2026 prevede că elevii care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot fi înscrişi în clasa a IX-a, în anul şcolar 2025 – 2026, peste numărul maxim de elevi în formaţiunile/clasele de elevi.
De asemenea, în proiect se menționează:
- Candidaţii care, pe parcursul învăţământului gimnazial, promovează examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.
- Candidaţii cărora li se recunosc şi li se echivalează rezultatele obţinute la examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine primesc nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.
- Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională pot fi depuse la unitatea de învăţământ de provenienţă până la data de 26 mai 2025.
- Candidaţilor care, în clasa a VII-a/a VIII-a, au obţinut premiul I, al II-lea, al III-lea sau menţiune la etapa naţională a olimpiadei de limba modernă li se recunosc rezultatele obţinute la olimpiadă, în baza diplomei emise de Ministerul Educaţiei şi li se echivalează cu nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, pentru limba modernă la care au obţinut distincţia respectivă.
Săptămâna trecută, Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII), în anul şcolar 2024 – 2025.
Conform proiectului, probele scrise ale examenului ar urma să se desfășoare în perioada 23-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate pe 1 iulie, în perioada 2-3 iulie sunt programate vizualizarea lucrărilor și depunerea contestaţiilor, între 4 și 8 iulie soluționarea contestațiilor, iar pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.
Simularea Evaluării Naționale 2025 va avea loc, conform proiectului, în perioada 17 – 19 martie, iar rezultatele vor fi comunicate pe 31 martie.