Rezultatele elevilor la simularea Evaluării Naționale 2024: note mai mari sau egale cu 5 la Română – 73,98%, Matematică – 42,37%

0

REZULTATE SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2024. 73,98% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naţionale 2024 au obținut note mai mari sau egale cu 5 la proba de Limba și literatura română, în timp ce la Matematică, doar 42,37% dintre elevi au reușit să ia note peste 5. 44 de elevi au luat 10 la Română, iar 91 de elevi la Matematică. Numărul notelor peste 5 la cele două discipline de examen este mai mic față de cel înregistrat la simularea de anul trecut. 

Ministerul Educației a publicat o sinteză a rezultatelor obținute de elevii claselor a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2024. Rezultatele au fost transmise vineri, 23 februarie, în școli.

Potrivit datelor publicate de minister, rezultatele la simularea de anul acesta sunt mai slabe comparativ cu cele din 2023 și 2022. La Matematică, ponderea elevilor cu note peste 5 este de 42,37%, față de 59,2% în 2023 și 60,58% în 2022.

Anul acesta, 94.336 de elevi (57,63%) au luat note sub 5 la Matematică și doar 91 au obținut 10 (față de 1.385 de elevi în 2023). La Română, 44 de elevi au luat 10 la simularea de anul acesta, în timp ce anul trecut au fost 251.

Comunicatul transmis de Ministerul Educației: 

”Ministerul Educației a centralizat rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale din acest an școlar, organizată la nivel național.

A. Informații privind organizarea evaluării digitalizate

Au fost implicați în procesul de evaluare 11.593 de profesori evaluatori, după cum urmează:

 • Limba română: 5.675
 • Matematică: 5.452
 • Limba maternă: 466

La nivelul celor 3.747 de centre de examen, peste 12.000 de profesori asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică.

Platforma a funcționat în parametri optimi pe toată perioada desfășurării proceselor, cu excepția unui interval de circa 20 de minute în prima zi de examen.

B. Informații privind rezultatele înregistrate

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:

I. Limba și literatura română – număr note mai mari sau egale cu 5: 121.759 (73,98%)

Distribuția notelor pe tranșe este următoarea:

II. Matematică: număr note mai mari sau egale cu 5: 69.347 (42,37%)

Distribuția notelor pe tranșe este următoarea:

III. Limba și literatura maternă – număr note mai mari sau egale cu 5: 8.161 (82,93%)

Distribuția notelor pe tranșe este următoarea:

C. Acuratețea evaluării

Reamintim faptul că este pentru prima dată când simularea se derulează în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, iar lucrările nu au mai fost corectate de către profesorii din unitatea de învățământ, fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).

Din acest punct de vedere, numărul lucrărilor care au necesitat recorectare este:

D. Comunicarea rezultatelor

Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București. La momentul transmiterii prezentei informări, rezultatele sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

E. Precizări importante:

Dată fiind generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2023 – 2024, facem următoarele precizări:

 • Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea evaluării naționale se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.
 • Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării (limba română, matematică, respectiv limba maternă) au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare, pentru a le putea discuta cu aceștia, în perioada următoare, în scopul identificării nevoilor individuale ale fiecărui elev și organizării unor activități remediale care să-i susțină în procesul de pregătire din perioada următoare.
 • În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu asupra gradului de reușită la fiecare dintre itemii administrați. Aceasta va permite analize ulterioare referitoare la măsura în care sunt dezvoltate competențele vizate prin evaluarea națională. În acest sens, atașăm un extras din platforma de evaluare digitalizată din care rezultă gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, pentru limba și literatura română și matematică, precum și subiectele și baremele probelor scrise la aceste simulări (disponibile și pe subiecte.edu.ro).

La nivelul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație se va efectua o analiză a răspunsurilor elevilor la fiecare item pentru a identifica gradul de dezvoltare a competențelor acestora.

Informațiile care permit astfel de analize pe itemi sunt disponibile și la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ.

Dat fiind faptul că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi, unitățile de învățământ vor folosi datele rezultate la nivel de unitate, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor.”


Comparație cu simulările EN VIII 2023 și 2022

Limba și literatura română

 • Simulare Evaluare Națională 2024 – note mai mari sau egale cu 5: 73,98%
 • Simulare Evaluare Națională 2023 – note mai mari sau egale cu 5: 75,3%
 • Simulare Evaluare Națională 2022: note mai mari sau egale cu 5: 70,53%

 Matematică

 • Simulare Evaluare Națională 2024 – note mai mari sau egale cu 5: 42,37%
 • Simulare Evaluare Națională 2023 – note mai mari sau egale cu 5: 59,2%
 • Simulare Evaluare Națională 2022 – note mai mari sau egale cu 5: 60,58%

 Limba și literatura maternă 

 • Simulare Evaluare Națională 2024 – note mai mari sau egale cu 5: 82,93%
 • Simulare Evaluare Națională 2023 – note mai mari sau egale cu 5: 81,7%
 • Simulare Evaluare Națională 2022 – note mai mari sau egale cu 5: 82,45%

Rezultatele la Evaluările Naționale 2023 și 2022

Limba și literatura română

 • Evaluare Națională 2023 – note mai mari sau egale cu 5: 77,8%
 • Evaluare Națională 2022 – note mai mari sau egale cu 5: 86,1%

Matematică

 • Evaluare Națională 2023 – note mai mari sau egale cu 5: 75,4%
 • Evaluare Națională 2022 – note mai mari sau egale cu 5: 77,5%

Limba și literatura maternă 

 • Evaluare Națională 2023 – note mai mari sau egale cu 5: 90,5%
 • Evaluare Națională 2022 – note mai mari sau egale cu 5: 96,1%

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 25-28 iunie. Pe 25 iunie va avea loc proba la Limba şi literatura română, pe 27 iunie proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor inițiale (înainte de contestaţii) este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie vor fi publicate rezultatele finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.