Aproape 16.000 de absolvenți de liceu s-au înscris la Universitatea Babeș-Bolyai, în prima sesiune de admitere/ Cea mai căutată facultate

0
Foto: facebook.com/UnivBabesBolyai

Aproape 16.000 de absolvenți de liceu și-au depus dosarele de înscriere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în sesiunea de vară a admiterii în anul universitar 2023-2024. Cea mai căutată facultate a fost Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, urmată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei și Facultatea de Matematică şi Informatică.

UBB a transmis luni, 24 iulie, într-un comunicat de presă, că peste 20.600 de candidați și-au depus dosarele de înscriere  în sesiunea de vară a admiterii în anul universitar 2023-2024.

Numărul dosarelor depuse pentru studiile de licență a ajuns la 15.948, dintre care 13.581 vizează studiile de licență cu frecvență, iar 2.097 sunt pentru studiile în sistem de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă. Numărul absolvenților de facultate care au decis să-și continue studiile alegând programele de master oferite de UBB se ridică la 4.686”, se arată în comunicat.

La nivel licență, cea mai căutată facultate a fost, în această sesiune de admitere, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor – cu 2.831 de dosare, urmată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, unde au fost depuse 2.602 de dosare, Facultatea de Matematică şi Informatică – 1.700 de dosare depuse, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, care a avut 1.677 de candidaţi la studiile de licență, respectiv Facultatea de Drept – unde au fost depuse 1.159 de dosare de înscriere și Facultatea de Istorie și filosofie, cu 1.020 de candidați pentru studiile de licență.

Cele mai căutate specializări de master au fost, în acest an, cele ale Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (984 dosare de înscriere depuse), urmate de cele ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (913 candidați) și ale Facultății de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (618 candidați).


Știrea inițială

Peste 15.470 de absolvenți de liceu și-au depus dosarele de înscriere în prima săptămână de admitere (10-17 iulie) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru anul universitar 2023-2024, în timp ce aproape 3.900 de absolvenți de facultate au optat, în aceeași perioadă de timp, pentru studiile de master. Cea mai căutată facultate la studiile de licență a fost Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Admiterea la UBB se va încheia pe 27 iulie.

Numărul dosarelor depuse pentru studiile de licență în sistem de învățământ cu frecvență a ajuns la 13.408, iar cele pentri învățământ la distanță sau cu frecvență redusă sunt în număr de 2067, se arată într-un comunicat de presă al UBB, transmis pe 17 iulie.

Numărul dosarelor pentru studiile de master depuse în prima săptămână a admiterii 2023 se ridică la 3895.

La o parte dintre facultățile UBB, înscrierile au continuat și în această săptămână, atât la licență, cât și la master.

Cea mai căutată facultate a fost Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, unde au fost depuse 2.831 de dosare pentru studiile de licenţă, urmată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – cu 2604 de dosare pentru studiile de licenţă, Facultatea de Matematică şi Informatică – 1696 de dosare depuse, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – unde au fost depuse 1.677 de dosare de înscriere, respectiv, Facultatea de Drept care a avut 1.159 de candidaţi la studiile de licență.

În ceea ce privește admiterea pentru studiile de master, cele mai căutate specializări au fost, în prima săptămână de înscriere, cele ale Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (984 de dosare de înscriere depuse), urmate de cele ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (913 candidați) și ale Facultății de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (618 candidați).

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a dat luni, 10 iulie 2023, startul sesiunii de vară a admiterii în anul uniersitar 2023-2024, cu 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, 10.892 de locuri în regim cu taxă și 2.980 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

La nivel master, UBB pune la dispoziția absolvenților de facultate care vor să-și continue studiile un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă.

Candidații pot alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență, frecvență redusă sau la distanță) și 236 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 10 și 27 iulie 2023. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024, facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită. Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB (criterii de admitere, specializări, taxe, cifre de școlarizare, calendar de admitere pentru fiecare facultate în parte) pot fi consultate aici.

Citește și: Cel mai mare număr de candidați din ultimii 14 ani, la Universitatea din București. Psihologia, în topul înscrierilor – admitere facultate 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.