Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a UPDATE

0

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2023, clasa a VIII-a. Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, luni, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională. La subiectul I, candidații au avut de rezolvat cerinţe pe baza unor fragmente din textul „Limir-împărat” de Ioan Slavici şi textul „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler, iar la subiectul al II-lea au avut de realizat caracterizarea personajului Lia din textul lui Ioan Slavici. Subiectele și baremul de corectare au fost publicate pe site-ul rocnee.eu.

UPDATE A fost publicat baremul de corectare la Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2023 – clasa a VIII-a. Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română au fost publicate inițial pe rocnee.eu, ulterior pe site-ul dedicat, subiecte.edu.ro.

Barem Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a:

Subiecte Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a:

UPDATE Baremul de corectare la Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a, nu a fost publicat până la ora 15.30 pe subiecte.edu.ro.

UPDATE Potrivit Ministerului Educației, la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale – Limba și literatura română, s-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși, rezultând o rată de participare de 95,63%.

”7.052 de absolvenți au absentat de la această probă. S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflați în această situație fiind notate cu 1 (unu). Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba și literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenți dintr-un total de 155.561 de înscriși), în acest an se constată o creștere cu peste 5.000 de participanți (154.600 de absolvenți din totalul de 161.654 de înscriși)”, a precizat ministerul.

UPDATE Subiectele la Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a:

 • La Subiectul I, candidații au avut un fragment din „Limir-Împărat” de Ioan Slavici (textul 1) şi unul din „Deşertul pentru totdeauna” de Octavian Paler (textul 2) și de rezolvat mai multe cerințe.
  • La punctul 7A, elevii au avut de prezentat, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
  • La punctul 8A, cerința a fost de a motiva răpunsul la întrebarea ”Crezi că este importantă respectarea regulilor?”, în 50-100 de cuvinte, valorificând textul 2.
  • La punctul 9A, candidații au avut de asociat textul de Ioan Slavici cu un alt text literar, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
 •  La Subiectul II, elevii au avut de redactat o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici.

Subiecte Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a:

 

 

A doua probă a Evaluării Naționale 2023 pentru elevii clasei a VIII-a va avea loc miercuri, 21 iunie, la Matematică, urmată joi, 22 iunie, de proba la Limba și literatura maternă.

Reguli de desfășurare a Evaluării Naționale:

 • Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.
 • Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare).
 • Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta, conform procedurilor.
 • Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2023.
 • Probele sunt monitorizate audio-video.
 • Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Potrivit Ministerului Educației, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului.

Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie. Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot lansat anul trecut.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Subiecte și modele de subiecte pentru Evaluarea Națională, clasa a VIII-a

Subiecte și bareme Simulare Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a

Simulări județene: Subiecte și bareme Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Giurgiu (februarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Galați (februarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Bacău (februarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Cluj (februarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Vrancea (februarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Ilfov (ianuarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Brăila (ianuarie 2023)

Simulare Evaluarea Națională 2023, județul Botoșani (ianuarie 2023)

Simulare județeană Evaluarea Națională 2023, județul Dâmbovița (ianuarie 2023)

Simulare Evaluarea Națională 2023, județul Iași (ianuarie 2023)

Simulare Evaluarea Națională 2023, județul Hunedoara (ianuarie 2023)

Simulare Evaluarea Națională 2023, județul Maramureș (noiembrie 2022)

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a

Subiecte și bareme Simulare Evaluarea Națională 2022

Subiecte și bareme Evaluarea Națională 2022

Teste de antrenament Evaluarea Națională 2022

Calendar Evaluarea Națională 2023 – clasa a VIII-a

 • Până la data de 16 iunie: Înscrierea + Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
 • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
 • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00)  + 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00): Depunerea contestațiilor
 • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.