Ștafeta poveștilor de Crăciun: Ce povești au scris copiii în cele 12 zile de proiect. Peste 10.000 de elevi din toată țara au participat la ștafetă

0
Sursa foto: Facebook/ Aspire Teachers

”Ștafeta poveștilor de Crăciun”, proiectul lansat de Aspire Teachers la începutul lunii decembrie, s-a încheiat săptămâna aceasta. Peste 10.000 de elevi și 470 de profesori din toată țara au răspuns provocării de a scrie împreună povești cu teme de Crăciun, fiecare clasă participantă ducând mai departe, zilnic, firul unei povești primite de la colegi de-ai lor din țară. La finalul celor 12 zile de proiect, au rezultat 24 de povești, create de elevi din clasele primare și de gimnaziu, unele dintre ele semnate chiar și de peste 20 de clase. Aspire Teachers a publicat volumul cu poveștile copiilor, descriind ștafeta drept ”un exercițiu de forță care a mobilizat entuziasmul elevilor și al profesorilor de a coopera cu alți colegi, de a crea personaje, intrigi și lumi imaginare care să oglindească imperfecțiunile noastre”.

”Pe parcursul lunii decembrie, elevi din toată țara au scris povești în fiecare zi, predând ștafeta povestitoare unei alte clase în ziua următoare, astfel formând povești complexe împreună. În fiecare zi, clasele participante au avut de continuat o poveste din zilele precedente pe baza unei provocări, cum ar fi introducerea unui personaj sau a unei situații amuzante. Poveștile au mers din clasă în clasă timp de 12 zile”, scrie Aspire Teachers, într-o postare pe Facebook.

Astfel, într-un timp record, mai mult de 10.000 de elevi din toată țara, coordonați de aproximativ 470 de profesori, s-au mobilizat pentru a crea împreună povești care ”să reflecte spiritul și valorile pe care le împărtășesc comunitățile vii, deschise și ai căror membri învață și cresc împreună”.

”Volumul de povești a fost mare, iar, în mod firesc, unele povești n-au putut fi continuate, altele au fost abandonate, dar cele mai multe au fost <salvate> de spiridușii muncitori – membrii Clubului de Lectură Aspire Teachers care au pus cap la cap, au editat și au rotunjit poveștile care au ajuns în materialul final.

Rezultatul e perfectibil, ca și procesul. Inițiat ca un experiment de către iubitorii de povești, ștafeta a fost un exercițiu de forță care a mobilizat entuziasmul elevilor și al profesorilor de a coopera cu alți colegi, de a crea personaje, intrigi și lumi imaginare care să oglindească imperfecțiunile noastre. Fiecare poveste ascunde efortul a sute de minți curioase, prinse într-un cerc în care fiecare fragment depinde de ceilalți, iar rezultatul final invită la reflecție, adaptare, îmbogățire în feluri care să consolideze și să adâncească învățarea”, mai spun inițiatorii proiectului.

Cele 24 de povești scrise de elevi din toată țara, coordonați de profesorii lor, sunt: Aproape, Minunile Crăciunului, Rudolf, Prietenie, Povestea Unui Fulg De Nea, Moș Crăciun Și Prietenii Săi, Globul De Zăpadă, Aventurile Lui Moș Crăciun, Miracolul De Crăciun, Secretul Din Spatele Ușilor, Aventuri În Căutarea Crăciunului, Ceaiul Fermecat, Scrisoare Către Moș Crăciun, În Atelierul Lui Moș Crăciun, Globul Magic, O Noapte Minunată, În Căutarea Răspunsului, O Viroză Buclucașă, PoVestea Din Cer, Mantia, Ajutorul Și Dilema, Nuca În Căutarea Lui Moș Crăciun, Jurnalul Lui Moș Crăciun Și Povestea Unui Papuc, Prietenia, Există Moș Crăciun?

Toate poveștile pot fi citite aici – https://tinyurl.com/volumstafeta. Noi am ales una dintre ele, scrisă de elevi din aproape 20 de clase:

Jurnalul lui Moș Crăciun și povestea unui papuc

5 decembrie

E o dimineață frumoasă de iarnă. Moș Crăciun tocmai s-a trezit. În casă e cald și bine. Pe masă îl așteaptă o cacao fierbinte și turtă dulce. După micul dejun își face planul. Astăzi îi va anunța pe elfi că mai sunt douăzeci de zile până la Crăciun și va verifica scrisorile primite de la copii. Doamna Crăciun îl anunță să curețe sania. Un elf meșter va trebui să controleze hamurile renilor. Sunt o mulțime de lucruri de făcut!

În timp ce Moșul se gândește cu ce sarcină să înceapă în această dimineață aude niște sunete neobișnuite. Iese să vadă despre ce e vorba și îl găsește pe Rudolf antrenându-i pe ceilalți reni. Antrenamentul lor seamănă cu un dans, ceea ce îl amuză. Rudolf îi explică Moșului că vrea ca el și frații lui să devină mai agili în zbor. Moșul se declară mulțumit de această inițiativă. De după atelier apare un omuleț de turtă dulce. Are brațele pline de cadouri, iar în jurul gâtului îi atârnă ceva ce pare a fi o listă foarte lungă.

7 decembrie

Pe lista de cadouri întocmită de elfi apare numele unui băiețel: Andrei. E un băiat cuminte care își ajuta familia foarte mult. El însă își dorește multe lucruri: o mașinuță, două cărți, trei iepurași de pluș, patru rachete, cinci nuci poleite, șase avioane, șapte locomotive, opt banane, nouă cutii cu creioane colorate, zece seturi de cuburi. Moș Crăciun a văzut că a scris foarte ordonat și că el a decorat și desenat toată scrisoarea. Sunt însă prea multe cadouri, așa că Moșul decide că Andrei va primi un brad pentru că nu are încă unul.

Dar lista îi amintește Moșului de ceva. Și ce amintire! Moș Crăciun vede printre pleoape un băiețel rotofei, jucăuș si năzdrăvan. E îmbrăcat în pijamale roșii cu guleraș alb, are o căciuliță roșie cu un moț zglobiu în vârf, e încălțat cu papucei de elf. Se strecoară până la farfuria cu turtă dulce pregătită pentru Moș Crăciun. Ia repede câteva bucăți, apoi bea laptele cald din pahar.

Se ascunde sub brad ca să-l surprindă pe bătrânul bun și drag, bunicul său. Deodată, se aude un sunet neobișnuit din horn. Băiețelul se sperie, se împiedică și bradul cade peste el. Când reușește sa iasă de sub crengi și ornamente, găsește cadourile visate. Un zgomot îl trezește pe Moș Crăciun din amintire: băiețelul rotofei cu haine roșii era chiar el, când era copil.

Bradul din odaie chiar căzuse, iar omulețul de turtă dulce încerca să iasă de sub cadourile împrăștiate. Ridicând lista, Moșul vede și numele unei fetițe: Miruna. Oh, alte amintiri! În urmă cu doi ani, ajunseseră în dreptul unei case unde locuia o fetiță isteață, dar săracă. Omul de turtă dulce a căutat în sacul Moșului cadoul pentru ea, dar nu l-a găsit. A verificat lista: fetița își dorise doar sănătate și fericire. Atunci Moșul a hotărât să îi dăruiască un pachet de ceai aromat, pentru sănătate și o păpușă ca simbol al fericirii. Oare ce își dorește Miruna anul acesta?

8 decembrie

Dimineața zilei de 8 decembrie e geroasă și înnegurată. Moș Crăciun a dormit puțin, după ce ieri a trebuit să verifice iar toate cadourile împrăștiate de omulețul de turtă dulce. Se întinde, apoi își caută papucii, dar găsește doar unul. Sare într-un picior până la fereastră, o deschide și strigă la elful Edu să le dea veste tuturor că s-a pierdut un papuc. Supărat, se așază în fotoliul său și începe sa citească scrisori. Un gând nu-i dă pace: Cum va livra cadourile desculț?

Deodată, ceva îl trage de ureche. Duce mâna, dar simte că îi cade căciula. Vrea să se ridice, dar e legat de fotoliu cu luminițe colorate. „Cine a făcut toate acestea?”
– Sunt eu, papucul care îți lipsește. Am vrut sa te amuzi puțin. Erai prea ocupat cu pregătirile. Distrează-te! Relaxează-te! Tu nu mai vezi așa de bine și citești mai greu. Lasă-mă să te ajut !

Papucul citise dorințele copiilor, iar Moș Crăciun adoarme. „Dacă aș putea face o vrajă ca Moș Crăciun nu se trezească până în Ajun, astfel încât să livrez eu cadourile. Și ce dacă sunt doar un papuc! Sunt un papuc isteț și magic!”, se gândește papucul. Stinge lumina și merge sa verifice antrenamentul renilor.

Ajungând în cabana renilor, aude gălăgie. Intră și vede că Rudolf se ceartă cu prietenul lui bun, Cometă.
– Ce s-a întâmplat?, întrebă papucul, tremurând de frig.
– Cometă mi-a dat un sandviș cu usturoi și acum mi sa făcut blana roz!
– Era o dovadă de generozitate să primești sandviș de la mine! Am uitat că ești alergic!
– Poate ar trebui să guști și tu din prăjitura de amintire a lui Moș Crăciun! Ai văzut că el nu uită niciodată de copilași!
Ce zăpăciți sunt renii”, își spuse papucul.

9 decembrie

Probabil că Moș Crăciun e tare obosit. E dimineață și el nu se mai trezește. Papucul năzdrăvan se hotărăște să își încerce norocul în rolul Moșului și pleacă repede cu renii într-o misiune de cercetare a cerului și a vremii.

Doamna Crăciun, văzând ca Moș Crăciun nu se mai trezește să o ajute la cozonaci, zdrobește repede doi căței de usturoi și îi trece Moșului pe la nas. Bruscă fu trezirea, dar mirosul îi aduse Moșului amintiri neplăcute taman din anul 1985 când se îmbolnăvise de la prea multa piftie cu usturoi și nu reușise să livreze toate cadourile la timp. Mulți copii mai plânseseră în Ajun.

Moșul e anunțat că cineva a plecat cu renii și cu sania plină de cadouri. Oh, e chiar papucul său! Cum e posibil așa ceva! Un papuc ce se crede Moș Crăciun! Neștiind, de unul singur, ce să facă, Moșul îi chemă, la o ședință de urgentă, pe toți angajaţii lui. Fiecare angajat avea să se ocupe de o pistă în căutarea darurilor mult așteptate de toți pământenii.

10 decembrie

Angajații moșului, elfii muncitori, s-au pus pe căutat săniile, renii și cadourile. S-au transformat în persoane obișnuite și au început să vorbească, pe stradă, cu toți ceilalți oamenii. Unii au dat anunț la televiziune, alții au făcut și au lipit afișe, alții i-au anunțat pe toți copiii să fie vigilenți și să observe orice sanie suspectă.

11 decembrie

Dragă jurnalule,
Ieri, în timpul ședinței de urgență, s-a întâmplat un lucru extraordinar! Tocmai ce explicam spiridușilor problema întâmpinată, când se aude un ciocănit puternic, iar în pragul ușii apare un personaj misterios, cu fața acoperită. Parcă mi se părea că îl cunosc de undeva, dar nu eram sigur… L-am întrebat cine este, dar mi-a răspuns că nu contează asta, important este că el are soluția pentru a rezolva problema. Deodată, a început să împrăștie un praf auriu, despre care a spus că este praful bunătății, iar cei pe care îi va atinge, vor face numai fapte bune.

13 decembrie

Căutările au continuat. Două zile toată lumea a scotocit pământul. S-a întâmplat că un băiețel vesel și curios a zărit o stea strălucitoare, care se aprindea și se stingea, parcă ar fi transmis un mesaj. Oare ce să fie? A anunțat pe elfi și au pornit cu toții spre acea lumină. Apropiindu-se, și-au dat seama că cineva ținea în mână un felinar, arătând-le tuturor calea spre … sania moșului.

Uraaa! Toată lumea era fericită, dar personajul salvator a dispărut ca prin farmec! Nici nu apucase Moșul să-i mulțumească! Însă bucuria nu a durat mult. Moșul și spiridușii ajunși la sanie au rămas uimiți când au descoperit că aceasta era goală, iar renii lipseau.

Trist, Moșul se plimbă de jur-împrejur, cu capul în pământ, cu ochii în lacrimi, îngrozit de ideea că acest Crăciun va fi fără cadouri. În timp ce mergea, observă pe zăpada albă și pufoasă o urmă pe care o cunoștea foarte bine: era a Papucului. Nici nu apucă să spună ceva celorlalți, că auzi o voce subțire, care îi spuse:
– Ha! Ha! Ha! Ce credeai tu, Moșule? Că o să rămân veșnic un simplu papuc?
– Ce vrei să spui?
– M-am săturat să mă tot controlezi. Acum pot cuceri lumea. Azi-noapte am vizitat Parisul, Viena, Londra și Bucureștiul cu ajutorul renilor tăi. Nici să nu te gândești c-o să-i mai vezi vreodată!
Moș Crăciun, cu vocea-i blândă și calmă, și-a cerut scuze și l-a asigurat că niciodată nu se va mai simți inferior.

Papucul era revoltat. Toată viața lui se simțise inferior față de celelalte creaturi magice din tărâm, iar acum Moșul credea că niște simple scuze vor rezolva totul.
– Crezi ca te pot ierta atât de ușor? Am furat renii, am ascuns cadourile si am cooperat cu geamănul malefic al Iepurașului de Paște cu un motiv! Nu mai vreau sa trăiesc în umbra ta! Vreau si eu să explorez lumea ca restul creaturilor din acest tărâm în seara de Ajun.
Moșul îi spuse:
– Îmi pare rău că te-am făcut să te simți așa. Dă-mi voie sa mă revanșez!
Dintr-odată, fulgi mari si strălucitori începură să cadă din cer, lăsând în urma lor praf de stele. Moșul întinse mâna, iar in palma sa, în urma unui vârtej, se creă un glob din neaua care cădea din cer. Acesta păși încet către papuc și, suflând cu blândețe în glob, transformă papucul într-un elf. Un elf adevărat!

14 decembrie

Moș Crăciun, bucuros fiind că sania s-a arătat, a decis să o verifice. Elful-papuc năzdrăvan a început dintr-odată să tropăie singur, aparent fără sens.
– Stop! Stop, moșule, nu te urca în sanie! Este o capcană!
Moșul deja ținea hamurile și renii erau gata de călătorie, când… sania fu înconjurată de mulți băieți cu felinare înflăcărate.

Atunci, Moș Crăciun a înțeles că are de-a face cu Iepurașul cel Rău, adus aici de papucul răutăcios. Dar praful magic de bunătate împrăștiat acum două zile de personajul misterios l-a atins pe iepuraș. Acesta s-a transformat într-un iepuraș de pluș. Nu mai putea face rău nimănui.

15 decembrie

Elful-papuc creat de Moș Crăciun ajuta acum pe ceilalți elfi la confecționarea darurilor pentru sărbătoarea Crăciunului. Moș Crăciun făcea alți elfi. Îi făcea scunzi, le punea o căciula verde si le dădea pantofi cu doua mărimi mai mari. Elful-papuc s-a plictisit sa facă jucării zi si noapte și a hotărât sa îl înfrunte pe Moș Crăciun:
– M-am saturat să îți fac pe plac! De acum noi vom conduce fabrica.
Moșul își dădu seama că transformase papucul în elf, dar nu reușise să îi dea și bunătate. Îi spuse:
– Eu v-am creat pe voi, elfii, voi sunteți buni și mă ajutați la confecționarea jucăriilor.
Dar oare ce puteri avea elful-papuc de îi vrăjise și pe ceilalți elfi? Dintr-odată toți elfii au hotărât sa se întoarcă împotriva Moșului. In loc să își facă treaba, s-au revoltat și au părăsit fabrica de jucării.

17 decembrie

Trist a fost Moșul când a văzut că rămâne fără elfi. I-a căutat peste tot. Pe o străduță din satul său l-a găsit pe Elful-papuc. L-a rugat să fie bun și să spulbere vraja aruncată asupra elfilor săi. E nevoie de ei la fabrica de jucării. Din senin, Moșul s-a trezit ridicat in aer. Elful- papuc nu mai avea nici urmă de bunătate, dacă avusese vreodată cândva.
– Ai fost un papuc atât de bun!, a spus Moșul. Ce s-a întâmplat cu tine?
– M-am împrietenit cu Iepurașul cel Rău. Noi vrem să ducem cadourile. Și nu vom mai duce jucării, ci nuielușe.

Deodată apăru un băiețel vesel. El prinse Elful-papuc într-o cutie de pantofi, salvându-l pe Moș Crăciun.
– Mulțumesc mult, dragule! Ești un băiețel foarte curajos! Cum te cheamă și cum ai ajuns aici?
– Mă bucur foarte mult că te pot ajuta, Moșule! Îmi place să mi se spună „Detectivul”. Treceam pe lângă un magazin de turtă dulce și am văzut sania ta parcată. Am vrut să intru să te salut, însă am văzut un elf-papuc șușotind dubios. Am sunat de urgență la numărul magic de la Polul Nord și în câteva minute mi-a răspuns Doamna Crăciun. Mi-a spus că ai plecat să îi aduci înapoi pe elfi. Așa te-am găsit.

20 decembrie

Elful-papuc a rămas închis în cutie. Din când în când, din interiorul cutiei de pantofi, se auzea un glas răgușit, dar suficient de agitat: „Cu mine ce aveți de gând să faceți? Nu mă puteți închide aici, încă îi pot fi se ajutor Moșului! Pe când eram numai un papucel, eu nu primeam cadouri. Îmi pare rău că anul acesta am vrut să iau locul Moșului. Știu că am greșit și îmi pare tare rău. Vă promit că îmi voi schimba comportamentul!”

Moșul și ajutoarele acestuia au privit lung spre cutia în care stătea captiv papucul. Stătea acolo pentru că acolo îi era locul, în cutia de papuci. Ca să nu fie singur, Moșul a pus și celălalt papuc în cutie, ca să se aibă unul pe celălalt.

24 decembrie

Ziua de Ajun. Reîntors acasă în Laponia, Moș Crăciun deschise jurnalul pentru a-și scrie gândurile înainte de a pleca în marea călătorie în jurul Pământului. Avea o dilemă! Se tot gândea… se tot gândea… dacă să-i ierte pe Iepuraș și pe Papucul Elf pentru că au complotat împotriva lui sau să-i pedepsească pentru faptele lor.

Moșul a hotărât să se ducă la magicianul lui cel bun, Mitică, cerându-i să-l transforme pe papuc într-unul simplu, fără viață. După ce l-a transformat, Moșul a dăruit cutia cu cei doi papuci unui om care avea nevoie de încălțări.

Moșul, dragul de el, și-a cumpărat o pereche nouă de papuci. Și a strecurat printre toate cadourile din acest an câte o pereche de papuci. Poate de atunci există tradiția ca cizmulițele să fie atârnate pentru a primi în ele daruri!”

Autori:

  • Prof. înv. Emanuela Patrichi – Clasa a III-a C, Școala Gimnazială „Dacia”, Târgu Mureș
  • Prof. înv. Moldovanu Diana – Clasa I, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu”, Baia Mare
  • Prof. înv. Gianina Vanca – Clasa a III-a A, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
  • Prof. Crăciun Elena – Clasa a IV-a B, Școala Gimnaziala Nr. 3 Suceava
  • Prof. Marilena Călin, elevă Maria Șerbănescu – Clasa a IV-a A, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, București
  • Prof. Tatiana Baloi – Clasa a V-a E, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Craiova
  • Prof. înv. primar Iosif Cătălina și Cristea Cristina – Clasa a II-a D Step by Step, Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Târgoviște, jud. Dâmbovița
  • Prof.coord. Gabriela Roşa – clasa a VII-a C, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Cluj-Napoca
  • Prof. Holubeanu Simona-Elena – Clasa I
  • Prof. înv. primar Baciu Cornelia – Clasa a II-a, Școala Gimnazială Pojorâta, județul Suceava
  • Prof. coordonator Nechifor Cecilia – Clasa a II-a, Școala Gimnazială ”Pamfil Georgian” Gura Teghii, Buzău
  • Prof. Dragomir Ana Maria – Clasa a VIII-a A, Școala nr.2 Voluntari
  • Prof. înv. primar Gina-Eugenia Richițeanu – Clasa a II-a C Octopus, CNI „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea
  • Prof. Turcu Elena – Clasa a VI-a B, Scoala Gimnaziala Paunesti, judetul Vrancea
  • Prof. Florina Ramona Nicolae – Clasa a III-a, Școala Gimnazială Nr. 2 Picior de Munte Boboci Dragodana, județul Dâmbovița
  • Prof. coordonator Tamara Pantea – Clasa a III-a E, Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” Timișoara
  • Prof. înv. Spiridon Mihaela – Clasa a II-a B, Liceul Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei, Prahova
  • Prof. înv. primar Petrescu Elena-Cristina – Clasa a III-a C (Ecaterina, Antonia, Bianca, Călin, Radu, Patrick), Școala Gimnazială Nr. 192, București.

”Ștafeta poveștilor de Crăciun”, proiect inițiat de Clubul de Lectură Aspire Teachers, a fost lansat pe 5 decembrie și s-a încheiat pe 20 decembrie.

Citește și: Povești de Crăciun, scrise de elevi din toată țara. Ștafeta lansată de Aspire Teachers va ajunge în sute de clase

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.